torstai 23. joulukuuta 2021

Katsaus Kuka kaappasi auringon? -kirjaan

Rakastan Mauri Kunnaksen kirjoja. Vaikka monet Mauri Kunnaksen kirjoista ovatkin ns. lasten kirjoja, monia kirjoja olen lukenut vasta aikuisemmalla iällä. Kunnaksen kirjat ovat siitä mielenkiintoisia, että oli aihe mikä tahansa, jotenkin tarinasta saadaan aina kiinnostava ja kuvituksiin on nähty vaikaa. Kuka kaappasi auringon? on Kalevalaan liittyvä tarina, josta rehellisesti sanottuna en tiedä yhtään mitään. Mauri Kunnas on julkaissut myös Koirien kalevalan vuonna 1992, joka ehdottomasti pitäisi lukea, mutta jotenkin nyt päädyin lukemaan äskettäin ilmestyneen kirjan Kuka kaappasi auringon? Uskon vahvasti, että Kunnas saa Kalevalan tarinoistakin mielenkiintoista luettavaa!


Mitä kirja sisältää?
Kirjan päähahmoina on neljä koiraa: Vaka vanha Väinämöinen, Seppo Ilmarinen , Pikku Pirja ja Louhi. Väinölän ahoilla Väinämöinen, Seppo, Pirja ja muut Väinölän asukkaat elävät onnellisena nauttien elämän pienistä asioista, kuten puhtaasta luonnosta, raikkaasta vedestä ja kultaisesta auringosta. Mutta hetkinen, onko aurinko todella kultaa? Tätä miettii Pohjolan asukas Louhi, jota puolestaan erilaiset rikkaudet niin kovin houkuttelivat. Alkaa tapahtumasarja auringon kaappaamisesta ja sen seurauksista. Onkohan aurinko sittenkään ihan kirjaimellisesti kultaa ja olisiko auringon sittenkin parempi pysyä taivaalla?

Yleinen arvio kirjasta:
Kirjaa on osittain sen vuoksi vaikea arvostella, koska en ole lukenut alkuperäistä Kalevalaa, enkä Koirien Kalevalaa. Jompikumpi tai toinen näistä olisi tuonut todennäköisesti hyvää pohjaa tarinalle, mutta ilman näitä aikaisempiakin kirjoja pääsi hyvin tähän tarinaan mukaan. Jo siis siitä ensimmäinen plussa, että tarinaan pääsee hyvin kuka tahansa mukaan. Itse tarina oli mielestäni viihdyttävä: hauska ajatus, että auringon voisi kaapata taivaalta! Kiinnostavaa oli myös lukea, mitä kaikkea koirat keksivätkään auringon saamiseksi taivaalta ja mitä seurasi, kun aurinkoa ei enää taivaalla ollutkaan! Kirja oli omasta mielestäni alusta loppuun mielenkiintoista luettavaa ja kuten olen aikaisemminkin Kunnaksen kirjoista sanonut, arvostan suuresti sitä, miten kuvituksiin ja kaikkeen muuhunkin on nähty suurta vaivaa. Suosittelen tätä kirjaa ihan kaiken ikäisille ja vaikka olisi ennakkokäsityksiä Kalevalan tarinoista, koirat tekevät niistä kiinnostavampia! Lisäksi kirjan lukee kätevästi yhdessä illassa ja sen voi lukea yhdessä lasten kanssa. Oma arvioni 5/5.

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.

Kirjan perustiedot:

Julkaistu: 9/2021

ISBN:
978-951-1-39579-9
Kirjastoluokka:
L 85.22
Koko: 32 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Otava
Kirjoittanut: Mauri Kunnas

Kuvittanut: Mauri Kunnas

Tutustu myös kirjailijan muihin kirjoihin tästä.

Osta kirja:
CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa

Prisma

Sopii Helmet-lukuhaasteen 2021 (esimerkiksi) kohtiin:
16. Kirjassa eletään ilman sähköä
24. Kirjan nimessä on kysymysmerkki tai huutomerkki
27. Kirjan päähenkilö on eläin
28. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä
34. Kirjassa tarkkaillaan luontoa
42. Satukirja
45. Kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija
49. Kirja on julkaistu vuonna 2021

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)