maanantai 31. heinäkuuta 2023

Vierailulla Vapriikissa

Tampereella sijaitseva Museokeskus Vapriikki on kohde, joka on ollut pitkään listalla paikoista, jossa tulisi joskus poiketa. Poiketessani Tampereella muilla asioilla mietin, että olisi kiva järjestää äitini ja isoveljeni kanssa jotain yhteistä tekemistä, joten ehdotin, pitäisikö käydä kahvilla, museokierroksella Vapriikissa ja syömässä. Tämähän sopi ja näin tehtiin.

Vapriikki on monipuolinen museokeskus, joka sijaitsee Tampereen Tampellassa Tammerkosken rannalla lähellä keskustaa. Pelkästään jo rakennukset ovat osa Tampereen historiaa, sillä Vapriikin vanhimmat osat on rakennettu 1880-luvulla. Suurin näyttelytila puolestaan on 1910- ja 20-luvuilta. Astuessamme sisään Vapriikkiin oma reaktioni oli, että huh, tämähän on iso paikka, kun pelkästään aula on niin iso. Ohjeistuksena saimme jättää reput ilmaisiin säilytyslokeroihin, joka sopi itselleni hyvin. Ennen kuin aloitimme kierrosta, huomioni kiinnittyi siihen, että paitsi tavaroille, myös takeille on hyvin säilytystilaa ja vessatkin löytyi helposti. Lisäksi, jos jossain kohtaa haluaisi ruokailla tai käydä kahvilla, sekin Vapriikissa onnistuisi.

Käydessämme Vapriikissa oli seuraavat näyttelyt:
Paketoidut unelmat (14.10.2022 — 17.12.2023)
Olipa kerran, tarina satujen synnystä (28.4.2023 — 10.3.2024)
Tikuista asiaa – Peliohjainten lyhyt historia (21.2. — 12.11.2023)
Muumi-pelejä eri vuosikymmeniltä (19.4. — 1.10.2023)
Kohti kesää – Virpi Pekkalan maksimipostikortteja (9.5. — 6.8.2023)
Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi (pysyvä)
Suomen Jääkiekkomuseo (pysyvä)
Suomen pelimuseo (pysyvä)
Kivimuseo (pysyvä)
Postimuseo: Viestinviejät (pysyvä)
Luonnontieteellinen museo (pysyvä)
Tampere 1918 (26.1.2018 — 3.9.2023)

Ajankohtaisiin näyttelyihin ja tuleviin näyttelyihin voit tutustua tästä linkistä.
Aukioloaikoihin ja hintoihin tästä.

Tavallisesti blogijutuissani pyrin pitämään kuvamäärän max. 10 kuvassa, mutta koska Vapriikki on niin monipuolinen paikka, halusin myös saada monipuolisesti vähän joka paikasta kuvia, joten tällä kertaa päätin tehdä vähän pidemmän blogijulkaisun. Toivottavasti tykkäätte!


Vapriikin sisäänkäynnillä.


Aloitimme kierroksen kolmannesta kerroksesta ja Jääkiekkomuseosta. Hämmännykseni oli suuri, sillä paikalla oli myös itse "poika" ja Kanada-maljakin! Lisäksi museossa on iso jääkiekkoleijonien Hall of Fame, vanhoja varusteita, pelipaitoja ym. Museossa on myös kivoja pelejä, mitä saa itse pelata!


Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi näyttelyssä oli esillä monenlaisia Finlaysonin kankaita ja tuotteita. Kankaiden kuosit ovat vaihdelleet vuosien varrella paljon. Olisipa hauska saada retrokankaita takaisin!


Yksi Finlayson-näyttelyn ja ehkä koko Vapriikin mielenkiintosimmista teoksista omasta mielestäni on valtava nukkekoti, jonka sisään voi kurkkia. Erilaisia huoneita  on paljon ja ne on todella upeasti toteutettu.Vapriikissa on niin paljon nähtävää, että aikaa saa kevyesti kulumaan useita tunteja ja lepohetki jossain kohtaa voi olla paikallaan. Ainakin Finlayson näyttelyn lähellä oli tuoleja, joita saa lainata.


Luonnontieteellisessä museossa on esillä nimenomaan Suomen luonto. Omasta mielestäni kiinnostava näyttely ja voisin suositella tätä esim. osaksi koulujen luokkaretkeä.


Pelimuseo oli ehdottomasti yksi suosikkikohteistani Vapriikissa. Museosta löytyi niin paljon asioita, mitkä olivat isossa osassa omaa lapsuuttani/nuoruuttani. Muistatteko Hotelli Kultakalan, nykyisen Habbo Hotellin?


Entä kuinka moni muistaa legendaarisen Hugo tv-ohjelman ja Hugo-pelit? 
Lankapuhelimella pelattavaa peliä pääsee itse kokeilemaan museossa!


Pelimuseossa vaikutuksen teki myös huoneet, jotka on sisustettu viimeisen päälle tiettyjen vuosikymmenten mukaisesti.


Paketoiduilla unelmilla on pitkä historia.


Postin työasuja vuosien takaa. Hieman on tyyli muuttunut!


Lapsiakaan ei ole unohdettu! En tiedä olenko missään nähnyt kauniimpaa leikkimökkiä.


Tampere 1918 näyttelyssä oli paljon pysäyttäviä teoksia, esineitä ja kuvia.


Kivet ei ole niin se omin juttuni, mutta mielelläni erilaisia kiviä ihailen.


Vasta lähtiessä huomasin aulassa museorastiradan. Olisi ollut hauska ottaa lappunen mukaan, vaikka se taitaakin olla lähinnä lapsille suunnattu.


Olipa kerran, tarina satujen synnystä oli jossain kohtaa mielestäni ehkä hieman sekava ja ei se omin juttuni, mutta uskon tämän olevan enemmän lasten mieleen.


Mielestäni myös Vapriikin museokauppa ansaitsee maininnan, sillä kaupassa on todella monenlaisia matkamuistoja museokeskuksen eri teemoilla, esim. jääkiekko, pelit, kivet, Tampere ym. Kannattaa käydä ainakin katsomassa!

Iso suositus Museoskeskus Vapriikille!
Toteutettu yhteistyössä Museokeskus Vapriikin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)