sunnuntai 2. heinäkuuta 2023

Katsaus Ukrainan sota - Taistelu vapaudesta -kirjaan

Tätä blogijuttua kirjoittaessani Ukrainan sotaa on kulunut lähes 500 päivää. Muistan kun sota alkoi, eräässä uutislähetyksessä mietittiin, kauanko sota kestää? Joku vastasi tähän, että toivottavasti sota loppuu pian, mutta pahimmillaan siihen voi mennä vuosia. Nyt reilusti yli vuosi on kulunut, eikä loppua näy. Ukrainan sota herätti monissa ihmisissä suuren auttamisen halun, myös itsessäni. En ole aikaisemmin lukenut sotaan liittyvää tietokirjaa, mutta halusin nyt tehdä poikkeuksen sen takia, että haluaisin ymmärtää paremmin, mistä Ukrainan tilanteessa on oikeastaan kyse? Mistä kaikki on saanut alkunsa, miksi tällaista tapahtuu ja mitä tästä seuraa?

Mitä kirja sisältää?
Kirja kertoo Ukrainan sodan päivistä 1-127, eli sodan alusta helmikuusta kesäkuun loppuun vuonna 2022. Kirjan alussa kerrotaan taustaa Ukrainan ja Venäjän tilanteesta ennen sotaa, mikä on mielestäni hyvä asia mainita, ennen kuin tarinan kerronta varsinaisista sotapäivistä alkaa. Jokaisen kuukauden (helmi-maaliskuu on yhteisenä kuukautena) alussa on oma lyhyt tarinankerronta karttoineen, jonka jälkeen käydään jokainen päivä erikseen läpi merkittävine tapahtumineen. Monet tapahtumat ovat monille jo varmasti tuttuja esim. tv:n uutislähetyksistä, mutta kirjassa on myös erilaisia tarinoita, kuvia ja tietoa, jotka tuovat lukijalle jotakin uutta.

Yleinen arvio kirjasta:
Sanotaanko, että sain kirjasta juuri sitä mitä lähdin hakemaan ja ehkä vähän enemmänkin. Sain runsaasti tietoa aiheesta, josta en tiedä juuri mitään ja itseä kiinnosti erityisesti lukea ihmisten kokemuksia eri tilanteissa, mikä joissain kohtaa kirjaa suorastaan järkytti suuresti. En siis suosittele herkille lukijoille! Sen sijaan suosittelen kaikille, jotka haluavat hyvän tietopaketin sodan alun kulusta ja miksi sota ylipäätänsä alkoi. Kirjaa oli siten helppo lukea, että yhden päivän tapahtumat mahtuvat muutamaan sivuun ja kirjan pystyy helposti laittamaan tauolle ja jatkaa taas seuraavasta päivästä kun itselle sopii. Useammassa kohtaa huomioni kiinnittyi kirjoitusvirheisiin, minkä yli kyllä pääsee, mutta tällaisessa tietokirjassa jäin miettimään, että mitä jos jonkun olennaisen tiedon kohdalla onkin ollut kirjoitusvirhe, esim. jossakin luvussa, aseen mallissa tms? Vaikea sanoa, kun en itse näistä asioista tiedä. Iso plussa runsaasta kuvituksesta ja väreistä. Lisäksi tykkään kirjan monipuolisuudesta siten, että tapahtumia on katsottu monien ihmisten silmin. Oma arvioni 3,5/5.

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.

Kirjan perustiedot:
Julkaistu: 8/2022

ISBN:
9789523735194
Kirjastoluokka: 39
Koko:384 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Readme.fi
Kirjoittanut:
Ilkka Enkenberg

Kuvittanut: Lukuisia kuvalähteitä

Osta kirja:
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa

Prisma

Sopii Helmet-lukuhaasteen 2023 (esimerkiksi) kohtiin: 
1. Kirjassa on kartta
4. Kirja, jonka aioit lukea viime vuonna
5. Kirjassa ollaan maan alla
23. Kirja on iso
28. Kirjassa on sama vuodenaika kuin lukuhetkellä
34. Kirja kertoo Ukrainasta
44. Kirja kuuluu genreen eli kirjallisuuden lajiin, jota et lue yleensä
45. Kirja sopii haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan
46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)