maanantai 27. huhtikuuta 2020

Katsaus Tähtikirkas-kirjaan

Oletko koskaan miettinyt, mitä tapahtuisi, jos sähköt menisivät lopullisesti? Lisäksi kaikki elektroniikka lakkaisi toimimasta. Edes autot, taskulamput tai radiot eivät toimisi, eikä pankkikortilla voisi maksaa. Tästä seuraisi katastrofi, kun esim. ruokaa ei saataisi kauppoihin, lääkkeitä apteekkeihin, tarvikkeita sairaaloihin jne. Seuraukset eivät olisi hyviä. Kauanko jaksaisit odottaa tilanteen normalisoitumista ja uskoa siihen, että apua olisi tulossa? Entä jos tilanne ei koskaan palaisi normaaliksi? Entä jos apua ei koskaan tulisi?


Mitä kirja sisältää?

Tarina sijoittuu Ruotsiin ja tapahtumat alkavat, kun puhelimet ja autot alkavat temppuilla. Pikkuhiljaa eri sähkölaitteet lakkaavat toimimasta ja maassa tapahtuu laajoja sähkökatkoksia, kunnes lopulta sähköt menevät lopullisesti, eikä mikään elektroninen laite enää toimi. Tarinassa seurataan noin vuoden ajan monen eri henkilön elämää, kuten Magnusin, Filipin, Gustafin, Peterin ja Annan tarinaa. Tarinassa on lisäksi monia muitakin henkilöitä ja kaikki henkilöt tulevat hyvin erilaisista perheistä ja tilanteista. Toiset ovat hyvinkin varautuneita erilaisiin kriiseihin, toiset ovat aivan hukassa miten kriisitilanteissa tulisi toimia. Miten ihmiset selviytyvät, kun lämmitys- ja vesijärjestelmä ei toimi? Tai kun ruokaa ja muita tarvikkeita ei saada kauppoihin? Entä kun poliisia, palokuntaa ja terveydenhuoltoa ei enää ole?

">>Missä palokunta viipyy? Onko kukaan soittanut palokuntaa?>> kuului Filipin takaa. Väki ei tuntunut vieläkään tajuavan. Puhelinta ei enää ollut. Mikään ajoneuvo ei enää toiminut. Palokunta ei voisi tulla, vaikka joku kävelisi paloasemalle hälyttämään sen. Kaikki oli päin helvettiä." - Kirjan takakannen teksti.

Yleinen arvio kirjasta:

Ensinnäkin pidän kirjan ideasta, eli siitä, miten ihmiset selviytyvät, kun koko maa on isossa kriisissä. Lisäksi pidän siitä, että kirjassa on usean erilaisen ihmisen tarinat. Alkuvaiheessa kirja meinasi alkaa hieman kyllästyttämään, kun kaikki ihmiset lähinnä ihmetteli tilannetta. Mutta toisaalta, niin se menisi varmasti tosielämässäkin ja on myös mielenkiintoista lukea kustakin tarinan henkilöstä mahdollisimman laaja tarina, eikä vain tiettyjä osia. Jossakin kohtaa lukemiseni keskeytyi pitkäki aikaa, koska yksi kirjan luvuista oli niin pitkä,nimittäin 23 sivuinen Afganistan-luku. Toisaalta kun jälkeenpäin miettii, joskus sitä saattaa lukea monia pienempiä lukuja kerralla, josta voi hyvinkin tulla yhteensä luetuksi 23 sivua tai ylikin. Alkutapahtumien jälkeen alkoikin sitten kunnolla tapahtumaan ja eri ihmiset tekevät tarinassa erilaisia ratkaisuja, joita on mielenkiintoista seurata. Pitkään henkilöt kulkevat tarinassa omia polkujaan, mutta loppua kohden joidenkin tarinat myös tavalla tai toisella yhdistyvät. Jotkut henkilöt esiintyvät vain kirjan alkuvaiheessa, jotkut puolestaan ovat alusta loppuun. Pidän myös siitä, että kirjassa ei asioita kaunistella! On selvää, että kun esim. lääkkeet loppuvat ja terveydenhuoltoa ei ole, kuolemia tulee tavallista enemmän. Joitakin kirjan tapahtumia voisi kuvailla ihan suoraan kamaliksi, mutta en paljasta tässä että mitä. Nyt kun olen lukenut kirjan loppuun, olo tuntuu jotenkin tyhjältä, kun luin kyseistä kirjaa niin pitkään. Kirjasta olisi olemassa kaksi jatko-osaa: Tähtipöly ja Tähtisade. Nyt mietinkin, olisiko hyvä lopettaa yhteen kirjaan vai tartunto jatko-osaan? Arvosanani 3½/5, eli oikein hyvä! Suositellaan etenkin katastrofeista ja selviytymisestä kiinnostuneille.

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:
 

Ruotsinkielinen alkuteos: Stjärnklart 
Julkaistu suomenkielisenä: 2017
ISBN:
9789518875676
Kirjastoluokka: 84.2
Koko: 488 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Jalava
Kirjoittanut:
Lars Wilderäng
Suomentanut: Sirpa Parviainen

Tutustu myös tähtitrilogian muihin kirjoihin:

Tähtipöly (2018)
Tähtisade (2018)
 

Osta kirja:
CDON 

Adlibris 
Suomalainen kirjakauppa
Prisma

Art House
 
Sopii Helmet-lukuhaasteen 2020 (esimerkiksi) kohtiin:
7. Kirjassa rikotaan lakia

9. Kirjassa kohdataan pelkoja

25. Kirjassa ollaan saarella
30. Kirjassa pelastetaan ihminen
31. Kirjassa kerrotaan elämästä maaseudulla

32. Kirja on alun perin julkaistu kielellä, jota et osaa
34. Kirjan nimessä on luontoon liittyvä sana
41. Kirjassa laitetaan ruokaa tai leivotaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)