lauantai 28. maaliskuuta 2020

Miten pandemia/poikkeustila näkyy arjessani?

Poikkeustila koronaviruksen takia on kestänyt tätä juttua kirjoittaessani reilu viikon. Kirjoittaessani juttua tartuntoja on varmistettu 1163, joista Lapissa 7 ja pahimmalla alueella Suomessa, Uudellamaalla 785 kappaletta. Tänään Uusimaa eristettiin ja onkin mielenkiintoista nähdä miten tilanne nyt tästä etenee: miten tilanne tulee muuttumaan Uudellamaalla ja muualla Suomessa? Kauanko tilanne yleensäkkään jatkuu?

Itse olen siitä onnekkaassa asemassa, että en ole kokenut mitään valtavia muutoksia tilanteen takia, kuten moni työ- tai opiskeluelämässä oleva. Lähipiirini jakautuu oikeastaan moneen osaan: osa meistä on eläkeläisiä tai työttömiä jo ennen kriisiä, osa puolestaan tekee nyt etätöitä tai etäopiskelee ja on myös ihmisiä jotka ovat ihan normaalisti töissä. En vielä ainakaan tiedä tuttavapiiristäni ketään, joka olisi joutunut esim. pakkolomalle tai irtisanottu.  Lisäksi kaikki läheiseni ovat terveitä ja ovat saaneet kaikkea mitä tarvitsee, esim. ruokaa ja lääkkeitä. Olemme siis todella onnekkaita!

Kriisi kuitenkin vaikuttaa varmasti jokaiseen meistä jollakin tapaa. Alla muutamia omakohtaisia asioita, miten pandemia/poikkeustila on vaikuttanut arkeeni.

Käsien peseminen on tärkeää! Kuva: Pixabay.

Hygienia
Toki käsiä on ennenkin pesty, mutta nyt siitä ollaan entistä tarkempia, huolellisempia ja käsiä pestään useammin. Kävi sitten kaupassa tai roskiksilla, kädet muistetaan pestä huolella saippualla! Joissakin kaupoissa on myös käsidesiä tarjolla asiakkaille, mitä tulee välillä käytettyä.

Kaupassa käynti
Kaupassa pyrimme käymään nyt harvemmin ja tekemään isot ostokset kerralla. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ostoksia ja tulevan viikon ruokia mietitään kotona paremmin.

Kotivarat
Meillähän on jo ennestään hyvät kotivarat, mutta kriisin alkaessa ostimme lisää (yhdet paketit) esim. riisiä ja spagettia. Kotivaraa on hyvä olla, mutta kaupassa on hyvä ajatella muitakin, ettei kaikkia haluttuja tuotteita hamstraa liikaa.

On harmi, että monet paikat ovat kiinni, mutta täysin ymmärrettävää. Kuva: Pixabay.

Kirjasto, uimahalli, ravintolat ym. kiinni
Juuri kun parannuin ihan normaalista flunssasta ja haluaisin taas mennä uimahalliin, eiköhän koronaepidemia iskenyt Suomeen ja uimahalli meni kiinni. Mutta kyllähän sen ymmärtää. Myös kirjaston kiinni meneminen harmittaa, mutta minkäs teet. Ainakin nykyisillä lainoilla on pitkä laina-aika. Myös monet ravintolat ovat sulkeneet ovensa.

Tapahtumien peruminen harmittaa
Rovaniemen kädentaitomessujen peruminen harmittaa paitsi itseni, myös monen ihanan yrityksen puolesta, joille messut ovat iso asia. Keväältä peruuntui myös monet muutkin kädentaitomessut, mutta onneksi järjestettiin Kässämessut netissä. Toivon, että monet löysivät tuon kyseisen nettitapahtuman ja tukisivat edes jotenkin pienesti kotimaisia käsityöyrittäjiä. Myös joidenkin isojen kansainvälisten tapahtumien peruminen, kuten Euroviisujen, peruminen harmittaa. Monilla mailla olisi ollut hyviä esiintyjiä, jotka menevät nyt hukkaan, koska seuraavissa Euroviisuissa tulee olla taas uudet kilpailukappaleet.

Korvaavaa tekemistä
Koska esim. uimahalli on kiinni, tulee uimisen sijasta keksiä jotain muuta liikuntaa. Yritän nyt käydä enemmän kävelemässä, ettei ihan kotiin jämähtäisi ja saisi sentään jotain liikuntaa. Nyt varmaan osa lukijoista saattaa miettiä, että miten viitsii ulkoilla, kun pitäisi välttää kaikkea ulkona liikkumista? Tässäkin maalaisjärjen käyttö on sallittua. Liikumme alueilla, jossa ihmisiä on vähän, jos ollenkaan ja pidämme muutenkin etäisyyttä ihmisiin emmekä koske mihinkään. Ja tottakai tilannetta seurataan jatkuvasti, tuleeko esim. uusia rajoituksia ulkona liikkumiseen ja muutenkin, kuten aikaisemmin kirjoitin, maalaisjärkeä käytetään.

Matkustaminen ei houkuta nyt. Eikä se ole suositeltavaa! Kuva: Pixabay.

Muutoksia suunnitelmiin
Vielä joku aika sitten ajattelin poiketa keväällä vanhempieni luona Nokialla, mutta nyt tilanne on muuttunut. Ajatus junalla matkustamisesta ei nyt houkuta. Monesti myös jos Nokialla käyn, tapanani on käydä ostosreissulla Tampereella, mutta nyt sekin jäisi väliin, koska monet paikat on suljettu. Muutenkin Tampere on sen verran isompi kaupunki ja koronaa on siellä todettu, ei Tampereellakaan käyminen juuri nyt houkuta. Myös kesälle olisi monenlaisia haaveita, mutta tässä kohtaa en vielä uskalla varailla mitään lippuja, koska ei tiedä mihin suuntaan pandemia on menossa.

Huoli läheisistä
En itsestäni ole niinkään huolissani, mutta läheisistäni kyllä, jotka kuuluvat riskiryhmiin tai asuvat alueilla, jossa koronaa on todettu. Toivon todella että ihmiset ovat varovaisia, pesee käsiään, välttää muita ihmisiä ja auttaa toisiaan.

Auttamisen halu
Esim. eräällä tuttavalla oli pahimman hamstraamisen aikana huoli mistä löytyisi tietynlaista äidinmaidon korviketta. Oli selvää, että kun olimme kauppaan menossa, katsoisimme samalla löytyykö tuota kyseistä tuotetta kauppojen hyllyiltä ja minkä verran. Myös monien yritysten tilanne harmittaa ja olen suoraan joillekkin vinkannut ideoitani. Pieniä asioita, mutta joillekkin se pienikin asia voi olla todella iso!

Myös maailman tilanne kiinnostaa. Kuva: Pixabay.

Uutisten seuraaminen
Olen seurannut uutisia nyt aktiivisemmin ja eri kanavia pitkin: Iltalehden ja Ilta-Sanomien nettisivut, YLE, uutiset televisiosta, some... Toisaalta monissa paikoissa on samat tiedot, mutta toisaalta jossakin aihetta saatetaan käsitellä laajemmin. Itseäni kiinnostaa Suomen lisäksi myös maailman tilanne, koska kaikki vaikuttaa kaikkeen. 

Peskää käsiä, pysykää kotona, huolehditaan toisistamme! <3 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)