sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Koronavirus - mikä ei huoleta ja mikä huolettaa?

Koronavirus on varmasti ollut puhutuin keskusteluaihe nyt viimeviikkoina. Tapausten määrä on lähtenyt nyt Suomessakin rajuun nousuun, mikä on näkynyt monella tapaa ihmisten elämässä: ruokaa hamstrataan, suositaan etätöitä, harrastuksia ja tapahtumia perutaan... Toiset ihmiset ovat asian kanssa ihan hysteerisiä ja toiset puolestaan elävät ihan normaalia elämää, kuten tähänkin asti. Kuten mikä tahansa asia, myös korona herättää monenlaisia mielipiteitä ja ajatuksia ja ajattelinkin kirjottaa nyt muutamia omia ajatuksiani: mikä koronassa ei huoleta ja mikä huolettaa?

Kuva. Pixabay.

Mikä ei huoleta?
Ainakin täällä Lapissa koronatapauksia on ollut hyvin vähän ja jos epäilyksiäkään on ollut, asialle on heti tehty jotain. Esim. matkustaminen on vähentynyt, pelikoneet on suljettu, tapahtumia on peruttu ja liikuntapaikkoja on suljettu. Rovaniemellä siis on varauduttu hyvin. Lisäksi kaupat vakuuttavat, että kuormia tulee lähes päivittäin ja ruoka ei ole loppumassa. Kun viruksesta on lukenut, olen ymmärtänyt että altistukseen ja virukseen tarvitaan selkeä ihmiskontakti ja olen hyvin vähän kontaktissa ihmisiin. Kun esim. kaupassa käyn, pesen sen jälkeen kädet hyvin saippualla. Jos niin huono tuuri kävisi, että virus todella iskisi, uskon kuitenkin siihen, että paraneminen olisi hyvin mahdollista. 

Mikä huolettaa?
Ehkä isoin huoli on, että mitä jos homma räjähtää totaalisen käsiin? Mitä jos tartuntoja tulee vaikka tuhansia? Miten sairaalat ovat tähän varautuneet ja tulisiko kaikki tarvitsevat saamaan asianmukaista hoitoa? Vaikka se virus ei osuisi omalle kohdalle tai edes omalle paikkakunnalle, huoli olisi kuitenkin läheisistä ja kavereista, joita on ympäri Suomea. Ja jos sairaaloissa olisi ruuhkaa, miten se vaikuttaisi muuhun terveydenhoitoon? Ja mitä kauppoihin tulee, uskon tosiaan että ruokaa piisaa hyvin, mutta kuten käsidesin kohdalla, uskon että joillekkin tuotteille tulee toimitusongelmia, kuten jos tuotteen alkuperämaa on vaikka Italia. Oikeastaan pienet toimitusvaikeudet ei edes huoleta, koska muita tuotteita on tarjolla niin paljon. Mutta entä jos virus iskee postiin tai muihin yrityksiin, jotka toimittaa tuotteita? Millaisia vaikeuksia tämä toisi?

Elämme kuitenkin mieheni ja kissamme kanssa päivä kerrallaan ja uskomme siihen, että yhteiskunta pyörii (ainakin jotenkin) viruksesta huolimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)