sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Mitä tehtäisiin? - Puuhaa kotipäiviksi - 20+ ideaa!

Useampi vuosi sitten aloitin kirjoittamaan blogijuttua nimeltä "tekemistä sadepäiviksi". Jostain syystä en kuitenkaan koskaan saanut juttua valmiiksi, mutta se jäi kuitenkin talteen. Tätä blogijuttua kirjoittaessani on ollut viime päivinä paljon juttua kotikaranteeneista koronaviruksen takia ja yksi päivä radiossa puhuttiinkin, mitä karanteenissa ollessa voisi keksiä tekemistä. Mieleeni tuli vanha sadepäivä juttuni, jossa oli jo paljon ideoita keksittyinä. Ajattelin, että nyt vihdoin ja viimein voisin viimeistellä tämän jutun, lisätä uusia ideoita ja muokata jutun otsikkoa sadepäivän sijasta kotipäiväksi. Kotipäivähän voi olla monestakin syystä, oli kyseessä sitten sadepäivä, karanteeni, muu sairaspäivä, vapaapäivä tms. 

Mutta asiaan! Alla siis monenlaisia puuhaideoita kotipäiviksi. Toivoittavasti nämä inspiroi!

Kuva. Pixabay.

Siivoa: Yleensä tätä puuhaa löytyy aina. Siivoaminen voi olla joko perusteellista, että oikein jynssää esim. kaakeleita, tai sitten ihan arkista siivousta, kuten t
iskaamista ja imurointia. Sitten voi olla myös jonkinlaista järjestelyä tai jotain sellaista mitä harvoin tekee, kuten katsoa tavaraa kirpparille, järjestää vaatehyllyt, pikkutavarat, leffa/cd-hyllyt tms.

Sisusta, tuunaa, nikkaroi: Tuo kotiin uutta ilmettä esim. vaihtamalla verhot, lakanat ja koristetyynynpäälliset. Samalla edelliset tekstiilit voi pestä ja silittää. Entä miten sisustuksen ilme muuttuisi, jos jotain huonekalua siirtäisi? Monesti kodeissa on myös jotain pientä korjattavaa.

Tee käsitöitä: Askartele, virkkaa, ompele… Käsityötekniikoita on paljon erilaisia. Itselläni on usein esim. joku virkkausprojekti meneillään. Hyödynnä kierrätysmateriaaleja. Netistä löytyy paljon kivoja ideoita ja vinkkejä.


Kuva: Pixabay.

Piirrä/maalaa: Piirtämiseen ja maalaamiseenkin on monia eri tekniikoita ja välineitä. Kynät, tussit, vesivärit, maalit… Mitä jos kokeilisitkin piirtämistä vaikkapa kankaalle, puulle tai pahville?

Lue: Kirjat, lehdet, blogit, sarjakuvat, nettiartikkelit… Luettava ei maailmasta lopu ja aiheita on rajattomasti.

Kirjoita: Mielipide, arvostelu, runo, biisi, novelli, kirja, kirje… Mahdollisuuksia on paljon. Kirjoittaa voi käsin tai koneella ja se voi olla ihan oma juttusi, voit antaa sen jollekin tai julkaista vaikka kaikkien nähtäväksi.


Kuva: Pixabay.

Katso tv:tä: Tutki päivän tv-tarjonta. Eikö löydy mitään mielenkiintoista? Entä omistatko jotain leffoja tai sarjoja? Oletko kokeillut esim. Netflixin tai Viaplayn ilmaisia jaksoja? Myös Youtubessa voi kulua yllättävän paljon aikaa.

Tutki nettikauppoja: Pitäisikö ostaa jotain uutta lähiaikoina? Selaa nettikauppojen valikoimia, tee hintavertailuja ja katso tarjouksia. Ties mitä kivaa voit löytää ja säästää rahaa!

Kokkaa/leivo: On olemassa joitakin reseptejä joihin on lähes aina tarvikkeet kaapissa. Tutki mitä kaapeistasi löytyy. Voisiko niistä tehdä jotain? Samalla voit myös tutkia tuotteiden päivämäärät, jos jokin on mennyt vanhaksi.


Kuva: Pixabay.

Pelaa: PC-pelit, konsolipelit, nettipelit, lautapelit… Pelejä on monenlaisia ja niitä voi pelata joko yksin tai porukalla.

Musiikki: Soita jotakin soitinta, laula, sävellä/sanoita kappale, kuuntele musiikkia, järjestä levyraati...


Leiki: Monesti lapset arvostavat ja pitävät siitä, että vanhemmat liittyvät leikkeihin mukaan. Vaikka lapsia ei olisi, mikä estää aikuisia leikkimästä keskenään? Miten olisi vaikka eväsretki olohuoneeseen


Kuva: Pixabay.

Aikaa lemmikeille: Pitkät rapsuttelu- ja leikkituokiot, yhteiset päiväunet, kynsien leikkuu, pesu, harjaus, häkin/terraarion/hiekkalaatikon perusteellinen siivous... 

Ota yhteyttä läheiseen: Chattaa, soita, kirjoita kirje, askartele kortti… Ota yhteyttä vaikka äitiin, hyvään ystävään tai johonkin henkilöön, johon et ole ollut aikoihin yhteydessä.

Rentoudu: Jokainen rentoutuu omalla tavallaan. Toiset osaa ottaa päiväunet, toiset tykkää muuten vaan makoilla sängyssä tai sohvalla. Tai miten olisi lämmin suihku, kylpy tai sauna?


Kuva: Pixabay.

Muistele menneitä: Kaiva valokuva-albumit esiin tai selaa tietokoneelta vanhoja kuvia. Tai omistatko ehkä laatikon, jossa on muistoja lapsuudestasi? Valokuvien järjestelyssä kuluu hyvin aikaa!

Ota valokuvia (ja muokkaa): Itsestäsi, kodistasi, lemmikeistäsi, luomuksistasi… Halutessasi voit muokata kuvia mieleiseksesi. Kokeile rohkeasti eri kuvilla erilaisia tyylejä.


Kuvaa (ja muokkaa) videoita:  Itse kuvaan videoita lähinnä Laku-kissan tehdessä jotain hauskaa, mutta videoitakin voi kuvata vaikka minkälaisia! Miten olisi vaikka viesti tulevaisuuteen?

Kokeile uusia asioita: Miltä näyttäisi uusi tyyli? Etkö ole koskaan maistanut jotain keittiössäsi olevaa ruokaa/juomaa? Tiedätkö jonkun artistin, mutta et ole koskaan kuunnellut hänen musiikkia? Entä jokin uusi tapa harrastaa liikuntaa? Uusi käsityötekniikka? Kokeile rohkeasti jotakin uutta.


Kuva: Pixabay.

Treenaa: Ihan kotioloissakin on monia mahdollisuuksia treenata ilman mitään kummempia välineitä. Itse välillä mm. nostan kahvakuulaa ja jumppaan selättimellä ja käsipainoilla.


Mitä sinä puuhaat kotipäivinä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)