keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Turun kirjamessuilla

Turun kirjamessuja viettiin 30.9.-2.10.2016. Olin viikon vanhemmillani Nokialla ja kävin perjantaina junalla Turussa. Junamatka meni tosi mukavasti. Oikeastaan lepuutin silmiäni koko matkan. N. kahden tunnin matkan jälkeen lähdin Turussa kohti messuja virkeänä, mutta jännittyneenä. Messubussi oli aivan täysi. Oli ahdistavaa seistä bussimatka, joka ei onneksi nyt mahdottoman pitkä kuitenkaan ollut. Hintaa kertalipulla oli 3 euroa. Harmi, ettei messubussi ollut ilmainen. Junaliput ovat onneksi nykyään edullisempia.


Itse messuillehan pääsin ilmaiseksi, koska olin messuilla bloggaajana, eli median edustajana. Pressikortin etuja oli mm. pressihuoneeseen pääsy ja ilmainen narikka. Median edustajille olisi ollut tarjolla ennakkoinfo torstaina ja perjantaiaamuna kuoharistartti. Itse en päässyt kumpaankaan, sillä olin tulossa messuille vasta perjantaina aamupäivällä. Itse kävin pressihuoneessa oikeastaan vain hieman hengähtämässä ja noin yleensä vilkaisemassa, minkälainen on kirjamessujen pressihuone. No, siellähän oli esillä kirjoja ja esitteitä, sekä tietenkin työskentely ja kahvittelutilaa. Tarjolla oli kahvia, karkkia ja keksiä. Pressihuoneen reunalla oli koreissa virvoitusjuomia, mutta en kehdannut kysyä, keille ne ovat. 

Kun ulkovaatteet oli jätetty narikkaan, oli aika lähteä kiertelemään messuja. Itse lähdin messuille sillä ajatuksella, että näkee minkälaiset kirjamessut oikeastaan ovat, löytäisikö jotain uutta ja pääsisi tapaamaan uusia ihmisiä.


Into Kustannus on itselleni aika uusi tuttavuus, joka vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Into Kustannuksella on erilaisia tietokirjoja hyvin monenlaisista aiheista. Itse olen kirjoittanut blogiini juttua esim. Mitä sä täällä teet? -nimisestä kirjasta, joka käsittelee maahanmuuttoa.


Suomen tietokirjailijat tuli itselleni tutuksi muutama vuosi sitten, kun löysin tietoa tietokirjastipendistä. Osastolta tarttui mukaan esite "Tietokirjoja kouluun!", jossa on hyviä tietokirjavinkkejä. Esitteen voi lukea myös netistä, klikkaa tästä. Suomen tietokirjailijoiden osastolla oli myös nainen, joka esitteli hygieniaosaamista käsitteleviä kirjoja ja tablettisovellusta.


Akateemisen Kirjakaupan osastolla oli myynnissä paljon erityisesti lasten- ja nuortenkirjoja. Kirjakaupan osastolla kävi myös kirjailijoita jakamassa nimikirjoituksia. Itse pyysin nimikirjoituksen Johanna Hulkolta Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus -kirjaan.

 
Johanna, Nelli, Magdalena ja haastattelija

Tosi harmi, ettei Karistolla ollut Turun messuilla omaa osastoa. Kariston kirjailijoita messuilla kuitenkin oli ja kävinkin kuuntelemassa Johanna Hulkon, Nelli Hietalan ja Magdalena Hain haastattelua. Haastattelussa käsiteltiin kirjailijoiden uutuuskirjoja. Johannalta K18, Nelliltä Miia Martikaisen kärsimysviikko ja Magdalenalta Haiseva käsi. Tapasin lyhyesti haastattelun jälkeen kaikki 3 kirjailijaa. En ole koskaan aikaisemmin vastaavassa tilanteessa ollut, joten ujous tuppasi näkymään. Jokaiselle kirjailijalle haluaisin vielä sanoa jotain:

Johanna: Oli mukava jutella ja kiitos kannustuksesta! Luin junamatkalla ensimmäisen Geoetsivät-kirjan ja tykkäsin kovasti, vaikka aikuinen lukija olenkin. Toivottavasti saadaan vielä paljon lisää kirjoja niin lapsille kuin nuorillekin!
Nelli: Miia Martikaisen kärsimysviikko taisi olla ensimmäinen kirjoittamasi nuorten kirja? Toivottavasti saat inspiraatiota joskus myös muihinkin nuorten kirjoihin. Kiva, että tykkäsit blogikirjoituksestani! :)
Magdalena: Sain juuri luettua Haiseva käsi –kirjan ja tykkäsin kirjan monipuolisuudesta. Toiset jutut olivat parempia, toiset huonompia, mutta hyvä kokonaisuus. Toivottavasti joskus tulevaisuudessa saadaan lisää uusia kauhutarinoita!


Selailin netistä jo ennen messuja näytteilleasettajia ja kiinnostuin kovasti Haamu Kustannuksesta. Kyseessä on pieni kustantamo, jonka kirjoissa näkyy lähinnä aavejutut, oudot tarinat ja kauhu. Sain kustantamolta useamman arvostelukappaleen, joita lähden todella mielenkiinnolla lukemaan ja tekemään juttuja blogiini.


Messuilla oli paljon hyviä kirjatarjouksia. Myös Fingerporeja oli hyvässä alennuksessa 5 e kpl.


Makedonialla oli iso ja monipuolinen osasto. Tarkoituksena ei ollut ostaa mitään, kunnes huomasin vanhoja 70-luvun sarjakuvia James Bondista. En edes tiennyt, että Bondista on tehty sarjakuvia, joten ostin niitä muutaman ihan vain mielenkiinnosta. Huomasin samalla myös dekkarin äidille tuliaisiksi.


Aikalailla messujen alussa kävin Bookcoverin osastolla ihmettelemässä, että mikäs se tällainen kustantamo on? Kustantajalla oli pieni, mutta monipuolinen valikoima erilaisia kirjoja. Jäin aluksi miettimään, ostaisinko yhden kirjan ja ostin kirjan lopulta messujen lopuksi. Otin mukaan myös kirjaesitteen ja kustantajan yhteystiedot. Mielenkiinnolla odotan, mitä kaikkea kustantamo vielä julkaiseekaan.


Turun messukeskuksessa oli samaan aikaan myös Ruoka- ja Viinimessut, jossa kävin ihan mielenkiinnosta vähän katsomassa, mitä siellä on. Siinä vaiheessa olin jo saanut kassin niin täyteen kirjoja ja esitteitä, ettei meinannut enää jaksaa. Muutamia maistiaisia maistoin ja reseptejä otin kouluun vietäväksi. Ehkä ruokamessut ovat enemmän henkilöille, jotka ruuanlaittoa oikein harrastaa ja suhtautuu ruokaan intohimoisesti. Ei siis se itselleni omin juttu, mutta tulipahan käytyä.

Lähdettyäni messuilta pihalla oli pitkä jono bussipysäkille, mutta ihmeen paljon yhteen bussiin mahtuu, kun jokainen paikka täytetään ja otetaan vielä käytävä täyteen. Päivän päätteeksi kävin vielä Turussa syömässä ja luin uutta sarjakuvakirjaa junaa odotellessa.

Olen onnellinen, että lähdin messuille, vaikka vähän jännittikin. On hyvä fiilis, kun ylittää itsensä ja voi sanoa mielessään: "mä pystyin siihen!". Lisäksi, vaikka sosiaaliset tilanteet ovat itselleni vaikeita, pystyin puhumaan edes joidenkin ihmisten kanssa ja tapaamaan kirjailijoita. Lähdin hakemaan messuilta uusia ideoita ja niitä myös löysin. Mukaan tarttui myös paljon kivoja asioita, kuten kirjoja, pelejä ja ennen kaikkea kokemuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)