perjantai 7. lokakuuta 2016

Katsaus Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus -kirjaan

Geoetsivät-kirjasarja herätti mielenkiintoni ihan aiheen puolesta. Olen harrastanut geokätköilyä yli vuoden, joten harrastus on alkanut tulemaan pikkuhiljaa tutuksi. Geokätköilystä on tehty romaaneja niin lapsille kuin nuorillekin, aikuisten kirjoja en ainakaan vielä tiedä? Jos tiedät aikuisille suunnatun geokätköilykirjan, olisi kiva kuulla kirjavinkki! Tässä jutussa tutustun kuitenkin lapsille suunnattuun Geoetsivät-kirjasarjan ensimmäiseen osaan.


Mitä kirja sisältää?

Kirja kertoo Raparperista, nelosluokkalaisesta tytöstä. Kesäloma on alkamassa ja on aikaa vaikka mihinkä kivaan: uimiseen, pyöräilyyn, kavereiden kanssa aikaa viettämiseen ja ennen kaikkea geokätköilyyn! Raparperi käy perheensä, parhaan kaverinsa Emmin ja tämän ykkösluokkalaisen pikkusiskon Sallin kanssa retkellä. Kun Sallin kännykkä katoaa, päättävät tytöt tehdä keskenään uuden retken. Retkellä sattuu ja tapahtuu, jonka vuoksi tytöt joutuvatkin jäämään retkelle yöksi. Onneksi kuitenkin tutut pojat saapuvat paikalle ja lapsien yhteistyö toimii hyvin. Retkeen kuuluu tietenkin myös geokätköilyä. Raparperi löytää kummallisen paketin, joka on täynnä rahaa! Mistä rahakäärössä on kysymys? Tarinan lisäksi kirja sisältää tehtävän mysteerikätköön, geokätköilysanastoa, sekä seuraavan geoetsivät-kirjan ensimmäisen luvun.Yleinen arvio kirjasta:

Geoetsivät-kirjat ovat lasten romaaneja, jotka sopivat lapsille, joilta lukeminen sujuu jo hyvin. Sanoisin, että 3-6 luokkalaisille. Mutta toisaalta pidän kirjaa myös, voisiko sanoa, koko perheen kirjana, sillä itse aikuisena kiinnostuin, ovatko geokätköt todellisia missä kirjassa käydään ja mikä mahtaa olla kirjan lopussa olevan mysteerikätkön ratkaisu? Voisin myös hyvin kuvitella, että kirjaa voisi lukea ääneen esim. 1-2 luokkalaisille. Kirjassa on iso teksti, lyhyet kappaleet ja kuvia. Kirjoissa on myös se kiva, että geokätköilyä harrastavat lapset saattavat näiden kirjojen kautta kiinnostua lukemisesta ja toisaalta lukemista harrastavat saattavat kiinnostua geokätköilystä. Kummatkin ovat harrastuksena todella hyviä. Geokätköillessä pääsee luontoon, liikkumaan ja seikkailemaan, lukeminen puolestaan on hyvää rauhoittumista. Ensimmäisestä Geoetsivät-kirjasta on tehty jo monta painosta, joten uskon, että se kertoo jo pelkästään kirjojen suosiosta. Kyllä itse voisin hyvin suositella kirjaa etenkin ala-asteikäisille tytöille, sillä kirjan päähenkilö on tyttö. Toki kirjassa on myös poikiakin. Ihmettelin pitkään, kun päähenkilön Raparperin perheeseen kuuluu isä ja Pekka. Kuka on Pekka? Onko Pekka ehkä Raparperin veli tai isän ystävä? Ei, vaan Raparperilla on kaksi isää. Jossain kohtaa siitä kirjassa kysytäänkin, mutta Raparperin vastaus on asiaan hyvin rempseä. Jos itse olisin lapsi, joka ei homopareista tietäisi, saattaisin toki vanhemmilta kysyä, onko mahdollista, että on kaksi isää? Todennäköisesti sitten keskusteltaisiin aiheesta. Mutta tässä kirjassa ei tehdä asiasta mitään numeroa. Raparperilla on kaksi isää, ok, he elävät normaalia elämää, siinä se. Ei siitä enempää. Kirjan tarina oli hyvin myös lapsille sopiva. Vähän jännitystä, mutta ei kuitenkaan liikaa. Myös geokätköily tulee tarinan myötä tutuksi. Kirjassa on myös sanasto geokätköilytermeille. Suosittelen kirjaa, lukemista yleensä ja myös geokätköilyä lapsille. Geokätköily on myös kiva koko perheen harrastus. Kannattaa kokeilla!

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.

Kirjaa on saatavana myös äänikirjana, mikäli lukeminen ei nappaa!

Kirjan perustiedot:

Julkaistu: 4/2013
ISBN: 978-951-23-5583-9
Kirjastoluokka: L84.2
Koko: 164 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Karisto
Kirjoittanut: Johanna Hulkko
Kuvittanut: Jari Paananen

Tutustu myös kirjailijan muihin kirjoihin:

Säkeitä Pietarista (2009)
Jostakin kotoisin (2011)
Geoetsivät ja vaeltava aave (2013)
Geoetsivät ja muinaishaudan salaisuus (2014)
Geoetsivät autiolla saarella (2014)
Geoetsivät ja vesiseikkailu (2015)
Geoetsivät ja salaperäinen Sasu (2015)
K 18 (2016)
Geoetsivät ja yksikätinen madonna (2016)

Osta kirja:
CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa
Prisma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)