lauantai 8. lokakuuta 2016

Katsaus Haiseva käsi -kirjaan

Nuorempana luin todella paljon nuorten kauhukirjoja. Nyt kun rupeen miettimään asiaa, ihmettelen, että mihin kauhukirjojen lukeminen oikeastaan jäi? Hyvää kauhua on varmasti kirjastot ja kirjakaupat pullollaan. Kariston kirjaesitteessä huomasin Haiseva käsi –kirjan, joka on kokoelma nuorille tarkoitettuja kauhunovelleja. Päätin tutustua kirjaan.

 
Mitä kirja sisältää?

Kirja sisältää reilu 15 erilaista kauhunovellia. On pahaa nukkea ja namusetää, järvihirviötä ja kummalista poikaa, herra Pörröä ja haisevaa kättä... Kirjassa on hyvin monipuolisesti erilaisia, nuorille sopivia kauhunovelleja. Päähenkilöinä ovat sekä pojat, että tytöt ja tarinat ovat eripituisia. Kirjan lopussa on myös muutamia vitsejä. Vaikka tarinat ovat kaikki ihan omia ja erilaisia, kaikilla on kuitenkin yhteinen paikka: Uhriniituntakainen.

Yleinen arvio kirjasta:

Parasta kirjassa on monipuolisuus. Toiset tarinat iskivät paremmin kuin toiset, mutta tässäkin pitää muistaa, että jokaisella on mielipiteensä ja joku toinen voi puolestaan tykätä juuri niistä tarinoista, mistä itse en välittänyt. Kirja sopii hyvin sekä tytöille, että pojille, sillä päähenkilöt vaihtuvat ja tarinoita on monenlaisia. Turun kirjamessuilla kuuntelin kirjailijan, Magdalena Hain haastattelua, jossa tuli puheeksi kirjan suositusikä. Magdalena olisi itse arvioinut 10+, mutta kustantaja kuitenkin sanoi suositusiäksi 12+. Kirja on siis nimenomaan nuorille, ei mikään lasten kirja kuitenkaan. Kyllä sitä itsekin lukiessa mietti, että ”huh, mitä jos noin oliskin oikeesti?”. Nythän on Halloween lähestymässä ja kaikki kauhujutut ovat ajankohtaisia. Ehkä tästä kirjasta joku lyhyt novelli olisi kiva lisä Halloween-juhliin tai yökyläilyyn? Arvosanaa on vaikea antaa. Kirjassa oli hyvää ja huonoa ja sekin perustuu ihan mielipiteeseen. Koska kirja on monipuolinen ja se sopii sekä tytöille, että pojille, niin kyllä toivoisin näkeväni tätä kirjaa kirjastojen hyllyillä (ja muissa paikoissa, mistä nuorilla mahdollisuus lainata kirjoja).

”Ensimmäisenä yönä Marjatta oli herännyt siihen, että nukke oli ”tuijottanut häntä pahansuovasti” kamarin nurkasta. Toisena yönä Marjatta oli näkevinään nuken käden liikkuvan ja kolmantena nukke putosi tuolilta, jolle se oli asetettu, vallan itsekseen.”

”Kun kerroin heille hankihirviöstä, he katsoivat minua kummallisesti. ”Lapsiparka”, joku mutisi leukaansa, ”päästään sekaisin.””

”Peilisalista kuului särkyvän lasin kilinää. Karhu työnsi oven kiinni. Kivääri. Ei. Konepistooli. Paljon ammuksia. Hetken harkinnan jälkeen Ninni ajatteli vielä: viidakkoveitsi.”

””Kuolleen käsi?" etupulpetin Patrik oli kysynyt ja tuijottanut Mikaa kuin hullua. ”Sulle siirretään jonkun kuolleen tyypin käsi.””


Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:

Julkaistu: 9/2016
ISBN: 978-951-23-6201-1
Kirjastoluokka: 84.2
Koko: 229 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Karisto
Kirjoittanut: Magdalena Hai

Tutustu myös kirjailijan muihin kirjoihin:

Mörkö Möö ja Mikko Pöö (2012)
Kerjäläisprinsessa. Gigi ja Henry 1 (2012)
Kellopelikuningas. Gigi ja Henry 2 (2013)
Susikuningatar. Gigi ja Henry 3 (2014)

Osta kirja:

CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa
Prisma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)