perjantai 30. lokakuuta 2020

Miksi aloitin ruotsin kielen opiskelun aikuisena?

Peruskoulussa suhtauduin ruotsin kieleen hyvin tyypillisen teinin tavoin. Ajattelin, että mihin ikinä tulen ruotsia koskaan tarvitsemaan ja miksi ihmeessä ruotsin täytyy olla pakollista? No, ruotsi meni kuitenkin kohtalaisin arvosanoin läpi, mutta eipä sitä tosiaan missään ole Suomessa koskaan tarvinnut. Ymmärrän kuitenkin, että jossain päin Suomea ruotsi todella on tarpeen ja monelle on hyötyä tästä myös töissä. Ajan myötä oma ruotsin kielen taitoni katosi lähes kokonaan.

Kuva: Pixabay.

Rakastan matkustamista. Mitä Ruotsiin tulee, olen käynyt Haaparannassa useita kertoja, Tukholmassa kerran ja risteilyillä ilman maihinnousua useita kertoja. Näin korona-aikana kaipaan matkustamista Haaparantaan. Tykkään käydä kaupoissa, mitä Suomessa ei ole. Ruotsissa toki pärjää englannillakin, mutta itselleni tuli fiilis, että olisipa kiva osata ruotsia edes vähän, että osaisi asioida erilaisissa kaupoissa ja ravintoloissa ym. myös ruotsiksi.

Koska eläkeläisenä itselläni on paljon aikaa ja tekee hyvää lähteä jonnekkin kodin ulkopuolellekin, ajattelin aloittaa työväenopistossa ruotsin kielen elvytyskurssin. Tavoitteenani ei ole opiskella ruotsia montaa vuotta ja saada täydellinen kielitaito, vaan oppia hieman alkeita ja asioimaan niissä ruotsalaisissa kaupoissa ja ravintoloissa.

Millaista kurssilla on ollut? Meitä on kiva n. kymmenen hengen porukka ja kokoonnumme kerran viikossa 1,5 tunnin ajaksi. Ensimmäisillä kerroilla olemme käyneet läpi esimerkiksi tutustumista, numeroita, värejä ja vaatteita. Oppikirjana meillä on aikuisille suunnattu Hålligång 1. Kurssilla on mielestäni ollut kivan monipuolista: on ollut kuuntelua, videon katsomista, paritöitä, ryhmätöitä, muistiinpanojen kirjoittamista, tehtäviä ym. Tykkään, että oppilaat saa rohkeasti kysellä ja tahti on sopiva. Lisäksi ruotsi tuntuu kieleltä, mitä oikeasti voi oppia. Olen opiskellut aiemmin työväenopistossa myös ranskaa, mutta se tuntui itselleni liian vaativalta. Toivotaan, että ruotsi lähtisi sujumaan!

Osaatko sinä ruotsia? Onko ruotsin kielellä ollut käyttöä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)