tiistai 13. lokakuuta 2020

Katsaus Selviydy äärioloissa -kirjaan

Paukkupakkaset, kovat helteet, myrskyt, laajat sähkökatkot... On olemassa monenlaisia tilanteita, joita voisi kutsua äärioloiksi. Suomessa harvemmin äärioloihin joudutaan, mutta se on kuitenkin mahdollista! Mitä jos lähdet vaikka yksin vaeltamaan Lapin erämaahan, jotain yllättävää tapahtuu, eikä asiat mene aivan suunnitelmien mukaan? Osaisitko esimerkiksi nousta avannosta, suojautua kylmältä ja hälyttää apua? Entä millaisiin tilanteisiin saattaa joutua keskellä autiomaata tai vuoristossa kiipeillessä?


Mitä kirja sisältää?
Kirja käsittelee monenlaisia tarpeellisia asioita selviytymiseen liittyen nimenomaan ääriolosuhteisiin. Ääriolosuhde voi olla esim. paikka, jossa on todella kylmä, todella kuuma tai jossa ollaan yksinkertaisesti kaukana kaikesta. Monipuolisessa sisällössä käsitellään mm:
- Miten varautua ennen matkalle lähtöä
- Kuinka saada puhdasta juomavettä
- Kuinka evakuointi tapahtuu
- Kylmän vaarat, paleltumat ja hypotermia
- Lumisokeus
- Vuoristotauti
- Maasta ilmaan merkit ja lentäjien aakkoset
- Nestetys, matka-apteekki ja ensiapu
- Selviytyminen kotioloissa
- Mitä tehdä, kun säteilytila uhkaa
- Ja muuta!

Kirjassa testataan mm. parasta tapaa nousta jäistä.


Kun paha paleltuma iskee. Ei ole kaunista!


Kirjassa käydään läpi erilaisia varusteita aina pukeutumisesta lääkkeisiin ja kotivaroihin.

Yleinen arvio kirjasta:
Luin ja esittelin aiemmin kirjan Selviydy luonnossa, joka on samaa sarjaa nyt esittelemäni kirjan kanssa. Kirjassa on joitakin samoja asioita kuin Selviydy luonnossa -kirjassa, mutta paljon myös aivan uutta tietoa. Kun kirjoja lähtee vertailemaan, joissakin kohdissa mietin, että miksiköhän tämä asia ei ole myös tässä kirjassa, kuten talvella majoittuminen (löytyy selviydy luonnossa kirjasta)? Olisi kivaa, jos joskus näistä kirjoista tehtäisiin vaikka yhteispainos tai päivitetty ihan uusi kirja. Pidän siitä, että kirjassa on huomioitu hyvin monenlaiset ääriolosuhteet, oli se sitten ultramaraton Omanin aavikoilla tai vuorikiipeilyä Mount Everestillä. Myöskin kotimaan olosuhteet on otettu huomioon. Myös asiaa on monipuolisesti niin ensiavusta evakuointiin, kuin nesteytyksestä kylmän veden vaaroihin. Pidän myös kirjan sopivasta koosta, kappaleiden pituuksista ja kuvista. Pieniä miinuksia tulee samasta asiasta kuin Selviydy luonnossa kirjasta, sillä välillä tulee tunne, että nimenomaan jotakin tiettyjä tuotemerkkejä mainostetaan kirjassa. Toki hyviä tuotemerkkejä voi mainita, mutta tulee tunne, että tämä tuote on se yksi ja ainoa - muita hyviä ei ole! Ja kuten aikasemmin mainitsin, olisin kaivannut joitakin asioita, joita oli tuossa Selviydy luonnossa -kirjassa. Mutta toisaalta selviydy äärioloissa -kirjassa on sivuja 191, olisiko lisäsisältö tehnyt kirjasta jo liian paksun? Arvio tällekin kirjalle 2,5, eli keskiverto. Tämä kirja jää kirjahyllyyni Selviydy luonnossa -kirjan viereen!


Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.

Kirjan perustiedot:
Julkaistu: 2018

ISBN:
9789523380523
Kirjastoluokka:
79.4
Koko: 191 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Metsäkustannus
Kirjoittanut: Juha Jormanainen, Heikki Karinen

Kuvittanut: Juha Jormanainen sekä yhteistyökumppaneiden arkistot

Tutustu myös kirjailijan muihin kirjoihin täältä.


Osta kirja:
CDON
Adlibris

Suomalainen kirjakauppa

Prisma
Metsäkustannus

Sopii Helmet-lukuhaasteen 2020 (esimerkiksi) kohtiin:
9. Kirjassa kohdataan pelkoja
14. Urheiluun liittyvä kirja
18. Sinulle tuntematonta aihetta käsittelevä kirja
20. Luonnon monimuotoisuutta käsittelevä kirja
38. Kirjan kannessa tai kuvauksessa on puu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)