tiistai 11. elokuuta 2020

Katsaus Ihana makramee -kirjaan

Makramee on satoja vuosia vanha käsityötekniikka, mutta se nousi Suomessa isoksi käsityöilmiöksi vuonna 2017, kun makramee oli Taitojärjestön vuoden käsityötekniikkana. Erilaisia makramee-ohjeita alkoikin pikkuhiljaa ilmestyä myös Suomessa useita eri kanavia pitkin. Ohjeita löytää niin netistä, käsityölehdistä, kuin kirjoistakin. Tätä blogijuttua kirjoittaessani Kustannus-Mäkelältä on ilmestynyt peräti neljä erilaista makrameekirjaa, joista kirja nimeltä "Ihana makramee" on suosikkini!


Mitä kirja sisältää?
Kirjan alussa opetellaan makrameen perussolmut, kuten langan kiinnitys, kaksoistasosolmu, tasosolmu ja kohosolmu. Lisäksi kirjassa on myös virkkaamista, joten alussa opetellaan myös virkkaamisen perusteita, kuten kuinka tehdään ketjusilmukka, kiinteä silmukka, piilosilmukka jne. Alussa pohditaan myös hyvää työskentelytilaa ja asentoa. Sitten alkaakin itse ohjeet, joita on hyvin monenlaisia. On amppelia, seinävaatetta, koristepurkkia, oviverhoa, pullon koristetta, avaimenperiä... Virkkausohjeita puolestaan löytyy esim. koreihin, tyynyihin, istuinpehmusteisiin ja laukkuun, jossa yhdistetään kumpaakin tekniikkaa: makrameeta ja virkkausta. Ohjeiden tasot ovat vaihtelevia, mutta itse sanoisin kirjojen ohjeet olevan helppoja ja keskivaikeita.

Helppo seinävaate.


Laukku, johon on yhdistetty virkkaamista ja makrameeta.


Makrameenauha hatun koristeena. Kiva idea!

Kuvat Ihana makramee -kirjan sivuilta.

Yleinen arvio kirjasta:
Vaikka kirja on melko pieni, on siihen silti saatu kivasti monenlaisia ohjeita mukaan. Esim. rautaisen sängyn koristeet, kengän koristeet, hattunauha ja teltta ovat sellaisia töitä mitä harvemmin näkee, mutta mukana on myös suosittujakin makrameeohjeita, kuten seinävaatteita, amppeleita ja purkinkoristeita. Aluksi mietin että miksi ihmeessä kirjassa on mukana virkkausta, mutta laukun ohjetta katsoessani totesin, että tosiaan, näitä kahta erilaista tekniikkaa voi myös yhdistää! Lisäksi monet makrameelangat ovat sellaisia, jotka sopivat hyvin myös virkkaamiseen. Pidän siis kirjan monipuolisuudesta, sekä runsaasta kuvituksesta. Olisi kivaa, jos samat tekijät tekisivät joskus lisää uusia makrameekirjoja! Arvosanani 3/5. Parempaan arvosanaan olisin toivonut paksumpaa kirjaa, jossa olisi ollut enemmän ohjeita ja lisää erilaisia solmuja. Mutta tykkään tästä kirjasta! Kannattaa vilkasta esim. kirjakaupassa tai kirjastossa!

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:

Ruotsinkielinen alkuteos: Makramé: knyt, virka & skapa med garn
Julkaistu suomenkielisenä: 4/2020
ISBN: 978-952-341-379-5
Kirjastoluokka: 65.434
Koko: 110 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä
Kirjoittanut: Sania Hedengren, Susanna Zacke
Suomentanut: Seija Kallinen
Kuvat: Susanna Zacke

Osta kirja:
CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa
Prisma
Mäkelä


Sopii Helmet-lukuhaasteen 2020 (esimerkiksi) kohtiin:
26. Kirjailijan sukunimi alkaa kirjaimella X, Y, Z, Å, Ä tai Ö
32. Kirja on alun perin julkaistu kielellä, jota et osaa
49. Vuonna 2020 julkaistu kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)