lauantai 14. huhtikuuta 2018

Katsaus Pieneen luontokirjaan

Siitä lähtien, kun olen aktiivisesti kirjoittanut kirja-arvosteluja ja selaillut kustantajien ajankohtaisia kirjaluetteloita, huomioni on kiinnittynyt mm. Otavan kirjaluetteloissa siihen, että jokaisessa luettelossa on ainakin jotain Mauri Kunnaksen teoksia. Vaikka aina ei olisikaan mitään uutta klassikkoteosta, voi sen sijaan olla esim. kokoelmakirjoja, pienten lasten kurkistus- tai palapelikirjoja, muistikirjoja tai puuhakirjoja. Yksi Mauri Kunnaksen / Otavan tämän kevään uutuuksista on Pieni luontokirja, jossa lapset pääsevät tutustumaan kotipihassa ja lähimetsissä tuttuihin eläimiin ja kasveihin.


Mitä kirja sisältää?
Kuten kirjan nimikin kertoo, kyseessä on nimenomaan pieni luontokirja - vain 23 sivua. Kirjassa tutustutaan lintuihin, ötököihin, kasveihin, puihin, marjoihin ja eläimiin, mitä omasta pihapiiristä ja lähimetsistä Suomessa tyypillisimmin näkee. Mitä eroa olikaan variksella ja harakalla? Entä kimalaisella, mehiläisellä tai ampiaisella? Tai voikukalla ja leskenlehdellä? Mitä Koiramäen Martta tykkää tehdä metsämansikoista? Paljonko hirvi voi painaa? Kirjassa on myös paikka kirjan omistajan nimelle ja sisäkansissa on kuvia, joiden yhteyteen voi laittaa ruksin nähtyään kyseisen eläimen/kasvin.

Yleinen arvio kirjasta:

Pieni luontokirja on siitä kiva, että siinä on vain ne kaikista tutuimmat kasvit ja eläimet, jotka on helppo oppia tunnistamaan. Tekstit ovat lyhyitä pätkiä, missä on sopivasti tietoa ja tietysti Mauri Kunnaksen kiva kuvitus. Joihinkin kohtiin olisin kaivannut hieman lisää tietoa, vaikkapa siiliin, esim. saako siiliä ruokkia ja mitä siilille saa antaa ja mitä ei? Voisin hyvin kuvitella kirjan lahjaksi lapselle etenkin näin kesän lähestyessä. Sitä voisi ottaa oman pikku haasteen bongata kevään ja kesän aikana kaikki kirjassa näkyvät jutut yhdessä vaikka vanhempien tai kavereiden kanssa. Tai miten olisi vaikka eväsretki jonnekin kirjan kanssa? Oma arvosanani 3/5, ajatellen että on lapselle hyvä kirja ja lasten kirjahan tässä on kyseessä. Aikuisille on omat laajemmat kirjansa, mutta esim. itselleni, joka en tiedä linnuista tai ötököistä mitään, kirja opetti jotain jopa myös minulle. 

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:

Julkaistu: 3/2018

ISBN: 978-951-1-32306-8
Kirjastoluokka: 85.22
Koko: 23 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Otava
Kirjoittanut: Mauri Kunnas
Kuvittanut: Mauri Kunnas

 
Tutustu myös kirjailijan muihin kirjoihin Mauri Kunnaksen nettisivuilla.

 
Osta kirja:
CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa
Prisma


Sopii Helmet-lukuhaasteen 2018 (esimerkiksi) kohtiin:
42. Kirjan nimessä on adjektiivi
49. Vuonna 2018 julkaistu kirja

2 kommenttia:

  1. Tähän täytyykin tutustua :) Luulen, että meidän Taika voisi tykätä tästä :) Mukavaa viikonlopun jatkoa :)

    VastaaPoista

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)