perjantai 4. marraskuuta 2016

Katsaus Suomalainen maisema - Lappi ja Koillismaa -kirjaan

Suomalainen maisema - Lappi ja Koillismaa -kirja herätti mielenkiintoni, ei niinkään itselleni, mutta vanhemmilleni, jotka ovat jo pitkään olleet innokkaita Lapin matkaajia. Ajattelin, että ehkäpä tässä olisi vanhemmilleni hyvä lahjakirja. Itse puolestaan pääsisin tutustumaan valokuvakirjaan arvostelijan roolissa ja samassa tutustuisin uuteen kotipaikkaani ja lähialueisiin.


Mitä kirja sisältää?

Kirja on kolmas osa Suomalainen maisema -kirjasarjasta. Kirjassa käsitellään Lappia ja Koillismaata. Lapin sanaston, esipuheen ja johdannon jälkeen kirja jakautuu seitsemään osaan:

Tuntureita, vaaroja, metsiä ja soita
Kymmenen virran maa
Valoa ja kaamosta
Luonnon taidetta
Lomakyliä ja matkailukaupunkeja
Lapin ja Koillismaan luonto
Pohjoisen luonnon suojelua

Koska kirja on valokuvakirja, on selvää, että valokuvia on paljon. Valokuvia ovat ottaneet useat ammattikuvaajat ja ammattimaisuuden huomaa. Isoja, laadukkaita kuvia on jopa yli ison aukeaman kokoisia, joihin voi uppoutua haaveilemaan. Aluksi oletin, että kirja on täynnä pelkästään upeita kuvia, mutta kirjassa on myös todella paljon tietoa. Kirja opetti itselleni valtavasti Lapista yleensä, historiasta, luonnosta, eläimistä, matkailusta... Ja positiivinen plussa kirjassa on myös, että kaikki tekstit ovat myös englanniksi. Samaa kirjaa voi myös lukea, jos suomea ei osaa, mutta englannin hallitsee. Kirjaa voisi kuvailla myös "nojatuolimatkalle Lappiin".


Kirjassa on paljon upeita kuvia, sekä sopivasti tietoa suomeksi ja englanniksi.
Kuva: Tea Karvinen, Inari 11/2012.

Yleinen arvio kirjasta:
Olen todella positiivisesti yllättynyt kirjasta. En ole aikaisemmin tehnyt juttua valokuvakirjasta, eli en voi oikein verrata kirjaa mihinkään. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kirja on todella laadukas ja hyvä kirja. Kirja on ehkä yksi arvokkaimmista kirjoista hinnaltaan mitä itse omistan. Hintaa, riippuen kaupasta, kirjalla on 34,95 (Suomalainen) - 38,90 (Docendo) euroa, mutta jos hintaa lähtee oikein miettimään, niin kirja on kyllä koko hinnan arvoinen. Kovakantisessa kirjassa on paljon tasokkaita kuvia, joita on ottanut useat ammattikuvaajat ja lisäksi vielä kaikki tieto, mitä kirja sisältää. Voisin hyvin kuvitella antavani kirjan lahjaksi niin suomalaiselle, kuin ulkomaalaisellekin Lapin matkaajalle. Ihmettelen todella paljon, jos tätä kirjaa ei nähdä pohjoisen matkamuistokaupoissa tai kirjakaupoissa myynnissä. Koska kirjassa on paljon myös tietoa, voi tietoa hyödyntää esim. Lappi-aiheiseen esitelmään koulussa. Arvosanaa kirjalle mietin pitkään. Selvää on, että kirja on yli keskitason, mutta kuinka paljon? Oma arvioni 4,5/5.


Yksi omista suosikeistani kirjan kuvista. Upeat revontulet on kuvannut 
Jorma Luhta, Enontekiöllä 3/2015.
 
Näytin kirjaa n. 60-vuotiaalle äidilleni, joka selailun perusteella kommentoi kirjaa näin:
"On aivan eri asia katsella kuvia kirjasta, kuin esimerkiksi tietokoneelta. Nykyään enää harvoin tulee valokuvia kehitettyä. Lisäksi kirjan saa kätevästi mukaan minne vain.”
”Kirjassa on tietoa sopivasti ja selkeästi, esim. missä kuvat on otettu.”
”Hyvät kuvat ja värit.”
”Kun Lapissa on joskus käynyt, muistot palaavat mieleen.”


Ja vielä miesystäväni, 31 v kommentti:
"Kuvia katsellessa voi sielunsa silmin nähdä maisemat luonnossa."


Kirjassa on tasapuolisesti jokainen vuodenaika ihmeineen esillä. 
Tämän ihanan kuvan on ottanut Jyrki Kallio-Koski Kuusamossa 12/2013.
 
Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:

Julkaistu: 9/2016
ISBN: 978-952-291-268-8
Kirjastoluokka: 42.9
Koko: 160 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Docendo
Kirjoittanut: Veikko Neuvonen
Kääntänyt englanniksi: Malcolm Hicks
Valokuvat: Ilpo Aalto, Dick Forsman, Hannu Hautala, Tuomas Heinonen, Mika Honkalinna, Jyrki Kallio-Koski, Tea Karvinen, Seppo Keränen, Jaana Kotamäki, Mauri Leivo, Jorma Luhta, Jarmo Manninen, Jussi Murtosaari, Pekka Punkari, Benjam Pöntinen, Mikael Rantalainen, Arno Rautavaara, Markus Sirkka, Markku Tano, Petteri Törmänen, Hannu Vallas ja Markus Varesvuo.

Tutustu myös kirjasarjan muihin kirjoihin:

Suomalainen maisema – Järvien Suomi (2014)
Suomalainen maisema – Saaristo (2015)

Osta kirja:
Docendo
(Miksi ihmeessä tätä kirjaa on niin vaikea löytää netin kirjakaupoista?)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)