perjantai 2. kesäkuuta 2023

Euroviisut 2023 Liverpool - omat pisteeni ja muita ajatuksia

Taas on yhdet Euroviisut takana ja edessä on taas pitkä vuosi seuraavia odotellessa. Tänä vuonna Euroviisut järjestettiin poikkeuksellisesti Liverpoolissa Isossa-Britanniassa Ukrainan sodan takia. Mielestäni viisujen toteutus oli monella tapaa hyvä. Oli hienoa, että Euroviisut järjestettiin Isossa-Britanniassa, koska Ukrainan jälkeen Iso-Britannia oli toinen vuoden 2022 Euroviisuissa. Lisäksi viisuja ei ole aikoihin nähty Isossa-Britanniassa, joten oli mahtavaa, että tapahtuma saatiin välillä myös sinne! Euroviisujen teema oli tänä vuonna "United by Music" eli "Musiikin yhdistämä". Euroviisut on tunnetusti yhdistänyt jo vuosia Eurooppaa ja joka vuosi on mahtavaa nähdä, miten eri Euroopan maista tulee niin erilaisia ihmisiä, musiikkia ja esityksiä. Mielenkiinnolla odotin, että miten tämän vuoden viisuissa tuodaan esiin voittajamaa Ukrainaa ja miten sitten taas isäntämaa Iso-Britanniaa. Kumpaakin oltiin saatu hyvin esiin esim. alku- ja väliaikanumeroissa, sekä kilpailuesitysten välisissä "postikorteissa". Lisäksi oli huippua, että mukana oli myös ukrainalaisjuontaja ja tietysti myös ukrainalaisyleisöä!

Itse kilpailu oli mielestäni tänä vuonna hyvä! Tunnelma koko Suomessa oli niin erilainen, kun liikkeelle lähdettiin ennakkosuosikin asemasta. Käärijää näkyi vähän siellä sun täällä. Kun mietin muiden maiden kilpailukappaleita, joukossa oli monia hyviä kappaleita esityksineen, mutta omalle kohdalleni ei mitään sellaista tajunnan räjäyttävää. Sellaisia kappaleita, mitkä on omasta mielestäni oikeasti huonoja, oli hyvin vähän. Lisäksi tänä vuonna oli kivan monipuolinen, hyvä kattaus!

No lopputuloshan kuitenkin järkytti monia, kun Ruotsin Loreen voitti ammattilaisraatien turvin saaden enemmän yhteispisteitä kuin Suomen Käärijä. Käärijä puolestaan sai enemmän puhelinääniä, mutta liian vähän pisteitä ammmattilaisraadeilta. Tästähän on nyt käyty kovaa keskustelua, pitäisikö ammattilaisraatien pisteiden antaminen lopettaa kokonaan? Omasta mielestäni tämän on vähän kaksijakoinen juttu. Miksi puolustan raateja? Siksi, että alunperinhän Euroviisuissa oli vain pelkät raadit ja siten raadeilla on pitkä, merkittävä historia. Ajattelen myös, että raatiäänet voi hieman suojella siltä, jos Eurooppa päättäisikin äänestää vaikka vitsillä jotain uskomattoman huonoa kappaletta voittajaksi. Miksi taas en puolusta? Euroviisut on muuttunut todella monella tapaa siitä, mitä se alunperin oli - miksi siis raatiasialle ei voisi tehdä jotain? Ei välttämättä edes poistaa, mutta oma ehdotukseni olisi, että raatipisteiden arvoa koko kilpailussa laskisi esim. 33% tai 25% kokonaispisteistä. Lisäksi ohjelmalla on miljoonia katsojia ja faneja, joille tätä ohjelmaa tehdään. Tuntuu hullulta ajatella, miten pieni määrä raatilaisia on verrattuna fanien määrään. Miksi pienellä osalla on niin iso painoarvo voittajaan?

Sitten perinteiseen suosikkilistaukseen! Laitan taas ensin omat 12, 10 ja 8 pistettä ja sitten loput 7-1 pistettä. Pisteet on jaettu tietyn hetken fiiliksen mukaan, ihan kuten viisuissakin, ei niitä ruveta arvioimaan useita päiviä. Korostetaan sitäkin, mitä alussa kirjoitin, että tänä vuonna hyviä esityksiä oli paljon ja on vaikea laittaa esityksiä paremmuusjärjestykseen.


12 p - Israel: Omasta mielessäni tässä on kaikki kohdallaan, mitä Euroviisukappaleessa tuleekin olla. Laulajalla on hyvä ääni, hyvä kappale, tanssijat, esitys, asut... Itselläni tämän on Cha Cha Chan lisäksi yksi eniten päässä soineista kappaleista tämän vuoden Euroviisuista. Lopun "You wanna see me dance? You wanna see me dance? YOU WANNA SEE ME DANCE?" menee ehkä vähän överiksi ja itselleni tulee mieleen, että onkohan hyvillä tanssitaidoilla koitettu hakea lisäpisteitä? Kuka tietää, ehkä siinä onnistuttiin?


10 p - Ruotsi: No siis olihan Loreen hyvä - tänäkin vuonna! Loreen on omanlaisensa hahmo, jolla on hyviä pop-kappaleita ja Loreenilla on ihan omanlainen tapansa esiintyä. Olisin suonut Loreenille korkean sijoituksen, mutta en ehkä voittoa. Silti on harmi, millaisia kommentteja Loreen on saanut voitostaan - eihän Loreen sitä voittajaa ole päättänyt! On hienoa, että myös Suomen edustaja Käärijä on kommentoinut asiaan ja kertonut, että ovat kavereita keskenään. Euroviisuissa sekin on hienoa, miten monista artisteista tulee tapahtuman myötä ystäviä!


8 p - Kypros: Jotkut saattaisivat kommentoida tähän kappaleeseen että: "ihme tollasta ulinaa". No ehkä ihmiset kuulee sitten asioita eri tavalla. Omasta mielestäni tämä kappale on kaunis kaikkine "ulinoineen". Kyproksen sijoitus finaalissa oli 12 - ehdottomasti ansaittu.

Loput pisteet:
7 p - Sveitsi
6 p - Norja
5 p - Armenia
4 p . Viro
3 p -Tsekki
2 p . Itävalta
1 p - Australia

Kiitos Iso-Britannia ja Ukraina upeista Euroviisuista!

Videot:
@EurovisionSongContest / Youtube.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)