torstai 31. maaliskuuta 2022

Ukrainan kriisi - ajatuksiani, mikä huolettaa ja mitä olen tehnyt auttaakseni

Tietoa Ukrainan tilanteesta ei ole oikein voinut välttää. Media on täynnä Ukrainan sodan tapahtumia, oli kyseessä sitten televisio, lehdet, radio tai internet. Lisäksi sota näkyy esim. meillä Suomessa siten, että auttamisen halu on ennennäkemätöntä. Ihmiset ovat lahjoittaneet valtavasti rahaa avustusjärjestöille, osa lähtenyt jopa auttamaan Ukrainaan ja esim. Puolaan itse ja lisäksi on järjestetty mm. tukikonsertteja ja tuotemyyntiä, jonka tuotot ohjataan avustustyöhön. Lisäksi sota näkyy mm. pakotteissa, polttoaineiden hinnoissa, joidenkin tuotteiden kovassa kysynnästä, Nato-puheissa ja yleisesti ihmisten halusta varautua pahimman varalle. Maailmassa tapahtuu nyt paljon, monet asiat vaikuttaa toisiinsa ja tulevaisuutta on hyvin vaikea ennustaa niin Suomessa, Ukrainassa, kuin koko maailmassa. Olen seurannut Ukrainan tapahtumia paljon, koska myös itselläni halu auttaa on kova, sekä huoli tulevasta. Ajattelin vähän kirjoittaa ajatuksiani, huoliani ym. tähän juttuun. Toivottavasti pian voidaan muistella, että onneksi tuokin kauheus on ohi!


Kuva: Pixabay.


Ensimmäinen ajatukseni: mitä hittoa? Sotahan on aivan äärettömän julmaa ja typerää ja sillä on seurauksia pitkään molemmille osapuolille. Jo ennen kuin sota alkoi, en käsittänyt, että mistä P (ei nyt jotenkin tunnu hyvältä kirjoittaa henkilön nimeä blogiini, joten olkoon vain P) on oikeastaan vihainen ja mitä hän oikeastaan haluaa? Onko Ukraina edes tehnyt mitään pahaa Venäjälle? Miten P pystyy nukkumaan yönsä? Katsooko hän itse edes kuvia ja videoita tuhoalueilta?

Sodan kesto, jälleenrakennus, tukitoimet?
Onko kyseessä nyt viikkojen, kuukausien vai jopa vuosien juttu? Millaisia tuhoja vielä tulee? Entä sitten, kun sota on ohi, miten elämä alkaa Ukrainassa palautumaan? Tuhojahan on paljon ja olisi kiinnostavaa tietää, kuka ne kaikki tulee maksamaan? Vaikka sota joskus päättyykin, tuen tarve tulee varmasti olemaan valtava pitkään. Kauanko ihmisillä riittää kiinnostus olla mukana tukitoimissa ja millaisia tukitoimia Ukraina tulee tulevaisuudessa saamaan?

Miten maailman taloustilanne muuttuu?
Polttoaineiden hintahan nousi ja ruuan hinta tulee nousemaan. Miten muuten tilanne Suomessa ja maailmalla mahtaa muuttua?

Ruuan hinnan nousu, köyhien asema?
Suomessa on paljon pienitulosia ihmisiä, jotka ostaa jo valmiiksi kaupoista niitä kaikkein edullisimpia tuotteita. Paljonko hinnat tulee nousemaan ja miten paljon se näkyy esim. kuukauden menoissa? Koska ylittyy raja, että hei, nyt on pakko kiristää menoja? Ja entäs sitten todella pienituloset, joille se vähäkin on todella paljon?

Liittyykö Suomi Natoon? Mitä siitä seuraa?
Omat ajatukseni Natosta on aika 50-50. Mielelläni kuuntelen, mitä muut ovat asiasta mieltä, että osaisin itse muodostaa paremmin mielipiteeni. Eniten arvostan Natokysymyksessä niiden mielipidettä, jotka pahimmassa tapauksessa voisivat joutua sotimaan. Yllättävän moni kuitenkin on Naton kannalla. Mutta jos äänestää pitäisi, en kyllä tiedä, mitä tekisin. Ja mitä jos Suomi liittyisi Natoon? Toteuttaisiko Putin uhkauksensa Suomea kohtaan? Olisiko Suomi vaarassa?


Ukrainalaisten auttaminen: Joku aika sitten ryhdyin Jämsän SPR:n vapaaehtoiseksi. Vapaaehtoisuus ei sido mihinkään, mutta on mahdollisuus osallistua toimintaan. Jämsässä oli joku aika sitten tarve lipaskerääjille, joten osallistuimme tähän mieheni kanssa. Ajattelin lipauskeräyksen myös niin, että se on itselle jotain uutta ja omalta mukavuusalueelta pois lähtemistä. Yllätyin todella paljon, miten anteliaita ihmiset oli ja uskoisin, että koko Jämsän alueella saatiin hyvä summa rahaa kerättyä. Lisäksi olen itse lahjoittanut kolikoita, sekä ostanut pienien käsityöyrittäjien tuotteita (kurkkaa mm. nämä tuotteet!), joiden tuotto menee hyväntekeväisyyteen. Ajattelen, että jos nyt autan, ehkä karma on sitten hyvää joskus tulevaisuudessa, jos itse tarvitsee apua.

Maailman rauhaa odottaen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)