torstai 30. syyskuuta 2021

Katsaus Ihanan iljettävät eläimet -kirjaan

"Iik, musta kissa, se tuo epäonnea!", "Varo tuota pelottavaa koiraa!", "Hyi, mikä rotta!" - monesta eläimestä on todella paljon erilaisia mielikuvia ja ennakkoluuloja. Osa näistä on ihan aiheellisia, mutta on myös paljon sellaista, mitkä ovat täyttä huuhaata. Jos miettii ihmisiäkin, millaisena eläimet meidät näkevät, toisille olemme iso uhka, toisille rakas ystävä. Meissä on hyvät ja huonot puolemme, ihan kuten muissakin eläimissä. Nykyään on hienoa, että hyvin monenlaisista ennakkoluuloista kerrotaan, miten asiat todella ovat ja on hienoa, että nyt myös ns. "iljettävistä eläimistä" on ilmestynyt oma kirjansa!


Mitä kirja sisältää?
Kirja sisältää tietoa 38:sta eläimestä, kustakin kahden aukeaman verran. Ensimmäisellä aukeamalla kustakin eläimestä käydään läpi huonoja mielikuvia, millaisena kyseisiä eläimiä saatetaan pitää. Seuraavalla aukeamalla puolestaan väittämiä korjataan ja kerrotaan millaisia hyviä puolia näillä eläimillä onkaan. Lisäksi hyvän puolen aukeamassa on faktaruutu, jossa kerrotaan mielenkiintoisia faktoja esiteltävästä eläimestä. Eläimiä kirjasta löytyy monenlaisia, kuten varmasti monelle tutut kissa, koira, rotta, hiiri, käärme ja mato, mutta myös erikoisempia eläimiä, kuten meduusa, krotti, kalmari ja pussipiru. Lopussa on lisäksi sanasto, jolla selostetaan outoja sanoja kuten esihistoriallinen, feromoni, kanta, raato yms.


Mustasta kissasta on monenlaisia huonoja mielikuvia...


...mutta miten söpöjä ja ihania ne oikeasti ovatkaan!


Esimerkki faktaruudusta.

Yleinen arvio kirjasta:
Tykkäsin kirjasta kovasti! Mielestäni on kivan selkeää, että jokaisesta eläimestä on kaksi aukeamaa, joissa toisessa huonot jutut ja toisessa sitten ne hyvät jutut. Kirjaa luettua oppi useasta eläimestä monenlaisia uusia asioita, että hei, itseasiassa joku ällöttävä pidetty eläin voikin olla todella tärkeä ympäristölle tai että jotkut asiat, joita me ihmiset pidetään ilkeinä, voikin olla, että eläin vain pelkää ja puolustaa itseään. Sanoisin siis, että kirjasta oppii uutta niin lapset, kuin aikuisetkin. Lisäksi kirjassa on paljon erilaisia eläimiä aina hiirestä krokotiiliin ja possusta kameliin. Jos miettii kirjaa vaikka iltalukemiseksi, niin tästä piisaa kyllä useammaksikin illaksi lukemista. Tykkään myös kirjan kuvituksesta ja löytyy kirjasta ripaus huumoriakin, joten voisin kuvitella, että lasten kanssa tämä olisi hauskaa ja opettavaista lukemista. Tällaista kirjaa en ole aikaisemmin huomannut olevan ja mielestäni tällainen kirja on tarpeen, sillä maailmassa on monenlaisia ennakkoluuloja, myös eläimiä kohtaan ja niitäkin on hyvä korjata! Oma arvosanani, kun miettii lapsille suunnattua tietokirjaa, 4/5. Olisin ehkä hitusen lisännyt eläinten yleistietoa enemmän.

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.

Kirjan perustiedot:

Englanninkielinen alkuteos:
The Not Bad Animals
Julkaistu suomenkielisenä: 2020

ISBN:
9789523542907
Kirjastoluokka:
L58
Koko:
159 sivua
Ulkoasu: Sidottu (Kovakantinen)
Kustantaja: Lasten Keskus
Kirjoittanut:
Sophie Corrigan
Suomentanut: Marketta Pyysalo

Kuvittanut: Sophie Corrigan

Tutustu myös kirjailijan muihin kirjoihin tästä.


Osta kirja:
CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa

Prisma
Lasten Keskus

Sopii Helmet-lukuhaasteen 2021 (esimerkiksi) kohtiin:
12. Kirjassa ollaan metsässä
16. Kirjassa eletään ilman sähköä
28. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä
32. Kirjan kansikuvassa tai takakannen tekstissä on kissa
43. Kirjassa ei kerrota sen päähenkilön nimeä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)