torstai 28. lokakuuta 2021

Messut ja sosiaalisten tilanteiden pelko / ahdistus - miten selviän? Vinkkini!

Pidän erilaisilla messuilla käymisestä. Käsityömessut, kirjamessut, sisustusmessut... On kiva, kun samassa tapahtumassa on paljon näytteilleasettajia, valtavasti ideoita, ohjelmaa ja mahdollisuus hyviin ostoslöytöihin. Messuilla kuitenkin saattaa olla todella ahdistavaa isojen väkimäärien takia. Kiinnostavimmilla osastoilla saa odottaa, että pääsee ylipäätänsä katsomaan, mitä osastolla on. Sitten yritetään päästä seuraavaan kohtaan, missä ihmisiä on edessä ja sitten pitäisi päästä maksamaan. Joskus tuntuu, ettei meinaa päästä liikkumaan ja ahdistus alkaa iskeä. Muistan, kun olin teini ja ahdistusoireet oli uutta ja ei oikein tiennyt, mitä tehdä silloin tulisi tehdä, kun ahdistaa. Jossain kohtaa mietin, uskallanko edes lähteä messuille, koska ahdistus on niin kova. Mitä aikuisemmaksi olen tullut, sitä enemmän olen oppinut tuntemaan itseäni ja millaista messuilla on. Siten olen oppinut, miten messuille kannattaa varautua jo ennakkoon. Voisin kuvitella, että en todellakaan ole ainoa, joka näitä asioita miettii, joten ajattelin jakaa omat vinkkini, miten valmistaudun messuihin ajatellen sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja ahdistusta.


Kuva: Pixabay.

Ajankohdan valitseminen: Jos miettii, että messut kestäisivät esim. perjantaista sunnuntaihin, itse valitsen messupäiväksi perjantain ja heti, kun messut aukeavat, eli yleensä aamusta tai aamupäivästä. Perjantai on kuitenkin vielä arkipäivä, jolloin monet ovat töissä tai koulussa. Väitän, että ruuhkaisin päivä on lauantai, jolloin en ajattelekaan messuille menemistä. Jos perjantaina messuille meno ei onnistu, toinen valintani olisi sunnuntai.

Seura: Hyvä seura, joka ymmärtää juurikin esim. sosiaalisten tilanteiden pelon. Jos alkaa ahdistamaan, hyvä seura on tukena ja voi yhdessä mennä esim. jonnekin sivummalle hengittelemään. Hyvä seura myös ymmärtää, jos ahdistaa liikaa ja täytyy lähteä. Hyvä seura ei tuomitse. Messuille lähteminen voi olla joillekin iso askel ja joillekkin voi esim. vain osa messuista riittää. 

Eväät: Messuilla voi kulua paljon aikaa ja ihan kenelle tahansa säännöllinen ateriaryhmi ja riittävä juominen on tärkeää. Itselleni on tullut tavaksi, että kun on isot messut kyseessä ja useita halleja, olen hallien välillä syönyt jotain pientä ja juonut. Evästä ja juotavaa saa messuiltakin, mutta usein kahviot ovat ruuhkaisia ja kalliita. Itselläni on tapana ottaa mukaan esim. 0,5 juomapullo ja joku välipalapatukka tai vastaava. Joskus messuilla on myynnissä myös pehmistä, joka virkistää kummasti oloa! Ja miten eväät liittyy sosiaalisiin tilanteisiin? Siten, että ainakin itselläni, jos on huonovointinen yhdestä asiasta, tulee huonovointiseksi helposti myös toisesta asiasta. Kun on huonovointinen monesta asiasta, se ei ole hyvä juttu.

Pukeutuminen: Jos messut on syksyllä tai talvella, on selvää, että takki tulee reissulle mukaan. Takki kannattaa jättää narikkaan, vaikka se maksaakin. Kannattaa siis varata pikkurahaa narikkaa varten! Ei ole mitään järkeä kuljettaa takkia ostosten lisäksi pitkin messuja. Pukeutumisessa suosin kerrospukeutumista, eli esim. t-paidan päälle laitan hupparin, minkä voi sitten tarvittaessa ottaa pois. Myös sopiva pukeutuminen vaikuttaa yleiseen hyvään oloon.

Kokonaisuuden suunnitelu: Kannattaa suunnitella mahdollisiman paljon asioita hyvin ennakkoon ennen messuja, jotta itse messupäivänä on vähemmän stressattavaa. Ennen messuja voi suunnitella jo millä messuille menee ja jos käyttää julkisia kulkuvälineitä, miten ne kulkevat. Lisäksi vaikka monilla osatoilla on mahdollisuus maksaa kortilla, aina on hyvä olla ainakin vähän käteistä mukana, jos käykin niin, että kortti ei jostain syystä käy. Automaatillakin voi siis hyvissä ajoin käydä ennen messuja. Samoin kaupassa käynti eväitä varten. Lisäksi itse messulipun voi ostaa ennakkoon. Hyvä valmistautuminen säästää turhalta stressiltä.

Äärimmäisessä hädässä - lääke: Joillakin ihmisillä on myös lääkitys ahdistustilanteita varten. Lääkitykset on kuitenkin niin tapauskohtaisia, että varmasti jokainen lääkitystä käyttävä on saanut lääkäriltä ohjeistuksen, koska lääkettä on sopivaa käyttää. Voin myöntää, että itsellänikin on lääkkeitä pahan ahdistuksen varalle, mutta koska olen oppinut tuntemaan itseni, millaista messuilla on ja miten omaa oloa voi helpottaa, olen selvinnyt ilman lääkkeitä.

Toivottavasti vinkeistä oli jollekin edes pientä apua! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)