tiistai 20. heinäkuuta 2021

Helteet voivat olla nuorellekin terveydellisesti haitallista kärsimystä

Kirjoitan tätä blogijuttua tiistaina 20.7.2021. Jämsänkoskella on nyt ihana ilma: +18c ja puolipilvistä. Mutta viimeiset viikot ovat olleet yhtä tuskaa helteiden takia. Kun miettii Suomen kesiä ennen, hellepäiviä on ollut kesällä muutamia aina silloin tällöin, mutta tällaisia jatkuvia, kovia putkia en muista, että olisi ollut. Kyllä sen pari hellepäivää silloin tällöin kestää, mutta jatkuvat helteet alkavat ottaa jo (mielen)terveyden päälle.

Kuva: Pixabay.

Olen 31-vuotias. Pidän itseäni vielä nuorena ihmisenä. Sairastan masennusta, se ei ole mikään salaisuus. Luin vähän aikaa sitten THL:n sivuilta helteiden vaikutuksesta terveyteen. Sivulla mainitaan mm. että "Monet pitkäaikaissairaudet, vakavat akuutit sairaudet tai niihin liittyvät lääkitykset lisäävät kuumuudesta aiheutuvaa terveysriskiä.". Listalla mainitaan myös "Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt, kuten dementia, depressio ja päihderiippuvuudet". Sitä ei mainita, miten helteet käytännössä vaikuttavat masennukseen, mutta voisin kertoa, millaista itselläni on pitkän helleputken aikana ollut.

No, selväähän on, että kun on paljon lämpöasteita, tulee kuuma. Kun on tarpeeksi kuuma, tulee tukala olo. Kun on tukala olo, alkaa ahdistamaan. Kun ahdistaa ja on tukala olla pitkän aikaa, alkaa iskemään paniikki ja lopulta saattaa iskeä paniikkikohtaus. Asiaa ei yhtään helpota epätoivo, joka iskee kun katsoo sääennusteita eikä helteille näy loppua. Lisäksi pitäisi kuitenkin tehdä normaaleja arjen asioita, kuten käydä kaupassa, laittaa ruokaa, tiskata yms. Lisäksi haluaisi tehdä kovasti monenlaisia asioita, kuten laittaa vieläkin muutosta keskeneräistä kotiamme kuntoon ja käydä erilaisilla retkillä, mutta ei kertakaikkiaan jaksa. Iskee syyllisyys siitä, että ei jaksa tehdä mitään. Kun on kokenut paniikkikohtauksen, niin ainakin itsestä se tuntuu todella pelottavalta. Helteiden takia pelkään välillä lähteä paikkoihin, jossa pelkään saavani paniikkikohtauksen - koska on niin kuuma. Toisin sanoen helteiden takia oma oloni on mennyt niin huonoksi, että se on alkanut rajoittaa elämää. Mutta kun säät viilenevät, oi että, olo helpottuu kummasti ja jaksaa taas. Nyt otan viileämmistä päivistä kaiken ilon irti.

Tuoko helle sinulle jonkinlaisia terveysvaikutuksia?
Kuinka kestät helteitä?
Jaksamisia helteistä kärsiville!

1 kommentti:

  1. En kestäkkään. Mulla on ms-tauti loppuelämän sairauksena ja rajut lämpötilan vaihtelut oikein ruokki oireita. Jalat puutuvat monta kertaa päivässä, käsistä lähtee tunto, olen kömpelömpi ja saan ympäri kehoa sähköiskuja. Ja kun keho ei enää kestä kuumuutta, niin olen myös saanut paniikkikohtauksen. Ihmiset aina vähättelee niitä, kun eivät ymmärrä kuinka raju kokemus se on mielelle ja keholle. Kuvailit hyvin paniikkikohtauksen vaiheita ja syitä. Olen kaupassa töissä, jossa ilma sisällä plus 34 , ei ilmastointia ja henkilökunnalla maskipakko. Tämä aiheutti mulle yka päivä todella voimakkaan paniikkikohtauksen töissä, ja pahinta on että muut eivät tajua kuinka kokonaisvaltaista se oli itselleni, eikä ymmärtäneet miksi kävin sen takia lääkärissä. Ihmisten lämmönsietokyky on niin yksilökohtainen.

    VastaaPoista

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)