sunnuntai 1. elokuuta 2021

Katsaus Oivat aivot -kirjaan

Aivot on ihmeellinen asia. Kukapa ei olisi joskus miettinyt, miten aivot oikeastaan toimivat? Kun lapsi kysyy aivojen toimivuudesta, saattaa monilla aikuisellakin olla vaikea vastata kaikkiin kysymyksiin. Lapsille suunnattu Oivat aivot -kirja herätti mielenkiintoni, sillä kun kyseessä on lasten kirja, asiat todennäköisesti selitetään yksinkertaisesti - ja hauskasti!


Mitä kirja sisältää?
Kirja kertoo uteliaasta tytöstä ja viisaasta pöllöstä. Tyttö pohtii monenlaisia aivoihin liittyviä kysymyksiä, joihin pöllö kertoo vastauksen. Aluksi kerrotaan miltä aivot näyttävät ja millaisiin alueisiin aivot jakautuvat. Tämän jälkeen tutustutaan mm. miten aivot viestivät, aistivat, oppivat ja muistavat. Entä milloin aivot lepäävät ja milloin aivot käyvät ylikierroksilla? Tai miten aivoista kannattaa pitää huolta? Entä millaiset ihmiset tutkivat aivoja ja millä tavalla?


Aivot ovat kuin suuri kaupunki täynnä työntekijöitä, joita kutsutaan aivosoluiksi.


Kirjassa on hauskoja pieniä yksityiskohtia.


Tutustumassa muistivarastoon.

Pelästyessä aivot käyvät kovilla kierroksilla.

Yleinen arvio kirjasta:
Kirja on todella kiinnostava niin lapsille, kuin aikuisillekin. Asiat on selostettu selkeästi ja hauskasti paitsi tekstitse, myös kivaa kuvitusta käyttäen. Kirjassa on 31 sivua, mutta se sisältää valtavasti tietoa. Itse aikuisenakin opin täysin uusia, kiinnostavia asioita. Erityisiä kunniamainintoja kirjassa antaisin esim. sille, että kerrotaan myös masennuksesta ja siitä, että myös mielelle on omia lääkäreitä. Arvostan myös aivotutkimuskeskus aukeamaa, jossa kerrotaan millaisia ammatteja on aivoihin liittyen. Tyttö kysyy, voisiko hän olla neurotieteilijä ja pöllö vastaa: "Silloin kun kysyt jotain aivoistasi, sinä olet jo! Päästäksesi alkuun tarvitset vain hieman utaliaisuutta!" - upeaa kannustamista! Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka lapset innostuiviat enemmänkin tutkimaan aivoja kirjan luettuaan! Tätä kirjaa olisi kiva nähdä esim. lasten osastoilla. Aivothan on niin laaja käsite, että kaikkea ei voi millään saada mahtumaan 31 sivuun, mutta mielestäni tässä on hyvä, riittävä tietopaketti lapsille. Suosittelen tutustumaan tähän kirjaan! Oma arvio 4/5.

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.

Kirjan perustiedot:

Englanninkielinen alkuteos: The Usborne Book of the Brain and How It Works
Julkaistu suomenkielisenä:

ISBN:
9789523543430
Kirjastoluokka:
L85.22
Koko: 31 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Lasten Keskus
Kirjoittanut: Betina Ip
Suomentanut: Marketta Pyysalo

Kuvittanut: Mia Nilsson

Osta kirja:
CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa

Prisma
Lasten Keskus

Sopii Helmet-lukuhaasteen 2021 (esimerkiksi) kohtiin:
28. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä
43. Kirjassa ei kerrota sen päähenkilön nimeä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)