tiistai 15. kesäkuuta 2021

Olisin äänestänyt kuntani vaaleissa - jos olisin saanut + muita syitä, miksi jotkut eivät äänestäneet

Kuntavaalien jälkeen on ollut paljon puhetta siitä, miten äänestysprosentti oli tänä vuonna ennätysalhainen. Itse olen äänestänyt muistaakseni jokaisissa vaaleissa, missä olen voinut - paitsi tällä kertaa. Syy tähän oli nimittäin muuttamisessa. No, aikaisempi kotikuntani oli Rovaniemi. Muutimme Jämsään huhtikuun lopussa. Vaalit.fi-sivustolla kirjoitetaan näin:

"Kuntavaaleissa äänioikeutettu on jokainen viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttävä henkilö, joka on a) Suomen tai muun EU:n jäsenvaltion taikka Islannin tai Norjan kansalainen ja jonka kotikunta kyseinen kunta on 51. päivänä ennen vaalipäivää"
.

Olin täysin asennoitunut siihen, että uudella paikkakunnalla saan äänestää myös uuden paikkakunnan ehdokasta, mutta näin ei ollutkaan. Vielä olisi pitänyt äänestää Rovaniemen ehdokasta, joihin en yhtään ollut perehtynyt. Kävin ennakkoäänestysaikana, eli aikaa perehtymiseen olisi vielä ollut, mutta tuntui jotenkin hassulta, että äänestäisin vielä vanhassa kunnassa. Vaikka pahalta tuntui, äänestämiseni jäi tällä kertaa siis väliin. Onneksi kuitenkin moni ehdokkaista, mitä Ylen vaalikone minulle ehdotti, pääsi Jämsässä valtuustoon. Ehkä tällaisessa asiassa olisi kehittämisen varaa?


Kuva: Pixabay.


Sitähän oli paljon muitakin, jotka eivät äänestäneet ja moni ihmettelee miksi?
Tässä muutamia esimerkkejä syistä:
- Jotkut eivät usko äänestämiseen
- Epäselvät tilanteet äänestäessä, kuten käykö vanhentunut henkilöllisyystodistus tms.
- "Kyllä muut hoitaa homman" -asenne
- "Ei se yksi ääni mitään ratkaise" -asenne (Kyllä muuten on ratkaissut, tai ainakin muutamat!)
- "Ihan sama ketä sinne menee, v*tuiks menee kuitenkin" -asenne
- Vaalit/politiikka ei vaan kiinnosta
- Laiskuus
- Yllättävä sairastuminen tai muu este, ettei pääse äänestämään

Syitä on varmasti monenlaisia. Toivottavasti kuitenkin tulevissa vaaleissa ihmiset taas lähtisivät liikkeelle ja äänestäisivät!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)