lauantai 22. toukokuuta 2021

Kerrostaloasumisen plussat ja miinukset

Olen elämäni aikana asunut kerran omakotitalossa ja kahdesti kerrostalossa. Nyt olen jälleen muuttamassa mieheni ja kissani kanssa kerrostaloasuntoon. Toki tarjolla olisi ollut myös rivi-, luhti- ja jopa omakotitalokin, mutta eri ihmisillä on niin erilaiset tarpeet, mitä asunnolta hakee. Isoja tekijöitä itselleni on mm. asunnon sijainti, koko, kunto, säilytystilat ja sallitaanko lemmikit. Lisäksi asunnoissa tietysti vaikuttaa myös hinta. Moni asunto jää ihan suosiolla sen takia pois laskuista, ettei niihin yksinkertaisesti ole varaa. En ole koskaan valinnut, että haluan nimenomaan kerrostaloon, niihin vain on monien asioiden takia päädytty. Mitä nyt olen kahdessa eri kerrostalossa asunut, meno on ollut hyvin erilaista. Ensimmäisessä omassa kodissani, missä asuin, oli koko talo nuorisolle, max. 30-vuotiaille tarkoitettu. Sen huomasi mm. ajoittaisesta metelistä, kannabiksen hajusta ja tasaisista poliisien vierailuista. Nykyään, kun asun ns. normaalissa kerrostalossa kaksiossa, ei melua mielestäni ole niin paljoa ja väki on aikuisempaa. Toki ei tämäkään nyt mikään unelmatalo ole, varmasti jokaisessa talossa joskus kuuluu riitoja tai muuta vastaavaa. Mutta olen viihtynyt kodissamme ja tottunut kerrostaloelämään. Rupesin miettimään ja listaamaan kerrostaloasumisen hyviä ja huonoja puolia ja kysyin asiaa myös netistä muilta ihmisiltä. Toiset ihmiset viihtyy kerrostalossa, toiset eivät voisi ajatellakaan kerrostaloon muuttoa. Sitten on paljon niitä, jotka ovat vain syystä tai toisesta päätyneet kerrostaloon.


Kuva: Pixabay.

Kerrostaloasumisen plussat ja miinukset:

Plussaa:
Hyvät naapurit: Hyvistä naapureista voi parhaimmillaan saada myös hyviä ystäviä! Lisäksi hyvien naapurien kanssa asuminen samassa talossa on sujuvaa ja auttaa voi erilaisissa tilanteissa puolin ja toisin.
Yhteiset tilat: Kaikki eivät tarvitse välttämättä esim. omaa saunaa, pesukonetta tai kuivausrumpua. Itselleni on ainakin hyvin riittänyt, että nämä ovat olleet yhteiskäytössä. Joistakin kerrostaloista saattaa löytyä myös harrastetiloja.
Saatavuus:
Kerrostaloasuntoja on saatavilla paljon, niin omistus- kuin vuokra-asuntojakin.
Edulliset hinnat: Kun etsii vuokra-asuntoja, lähes kaikki edullisimmat asunnot ovat kerrostalo-asuntoja.
Posti suoraan ovelle:
Asuessani omakotitalossa, etenkin talvella oli ärsyttävää hakea postia, kun oli kylmää ja liukasta. Kerrostalossa posti tulee suoraan ovesta sisään!
Ei tarvitse tehdä pihatöitä: Moni mainitsee tämän isoimmaksi plussaksi kerrostaloasumisessa. Ei haravointia, ei lumien kolaamista, ei hiekottamista ym.
Hyvä kiinteistöhuolto: Hyvä kiinteistöhuolto on helposti tavoitettavissa, saa nopeasti paikalle, hoitaa työnsä hyvin ja on ystävällistä. Näissäkin on isoja eroja!

Miinusta:

Huonot naapurit:
Millanenkohan voisi olla pahin mahdollinen naapuri? Kovaääninen, kiusaava, ilkeä, juoruava, itsekäs, välinpitämätön, rikollinen... Aika paljon tavalla tai toisella huonojakin naapureita on!
Huono kiinteistöhuolto:
Jos asioita tarvitsee vaikka odottaa kohtuuttoman pitkään tai asiat hoidetaan huonosti tai ei hoideta ollenkaan. Tai ilkeä käytös tai muuta vastaavaa.
Muista asunnoista kuuluvat äänet:
Tästä varmaan monella on kokemusta! Milloin soi musiikki, milloin lauletaan karaokea, milloin riidellään, milloin nauretaan ja milloin voihkitaan. Muiden asuntojen äänet on etenkin ärsyttäviä yöaikaan, jolloin ei edes saisi pitää melua.
Ei omaa pihaa: Joillekin oma piha on hyvin tärkeä. Kyllä itsekin omasta pihasta tykkäisin kovasti, mutta pystyn elämään ilmankin. Toki joidenkin kerrostalojen pohjakerroksista saattaa pihojakin löytyä!

Yhteisiä asioita ei voi käyttää milloin haluaa:
Otetaan esimeriksi vaikka yhteinen pesukone. Sitä varten on omat vuorot ja aina ei saa vuoroa silloin kuin haluaisi. Tai yhteinen sauna. Se on vain silloin, kun on sovittu.
Epäluotettavat varastot: Tässäpä ilmainen vinkki: älä milloinkaan jätä varastoon mitään arvokasta! Lukot voi helposti tiirikoida tai varastoihin voidaan muuten murtautua. Myös yllättävääkin tavaraa voidaan viedä vaikka ihan muutaman kympinkin takia. Ja käsittääkseni tällaiset murrot on yleisiä pitkin Suomea, joten älä luota siihen, että "no ei kai nyt täällä"!

Mahdollisesti paljon portaita:
Itse olen asunut kolmannessa ja ensimmäisessä kerroksessa. Kun asuin kolmannessa kerroksessa, käytin vain ylöspäin hissiä ja alas portaita. Kun hissi oli rikki ja painavia ostoksia paljon, kyllä laittoi ärsyttämään. Onneksi en asunut esim. viidennessä kerroksessa ja onneksi ei ollut vaikka pientä lasta, jonka kanssa kulkea raput ylös ja alas. Entä jos vaikka liukastuisi, jalka menisi huonoon kuntoon ja hissi olisi rikki? Ei kiva.
Lemmikkien rajoitukset: Myös lemmikeillä on sääntönsä, kuten jatkuva haukkuminen tai maukuminen ei saa häiritä. Ja onhan se nyt ihan eri asia vaikkapa koiralle olla pihalla, kun vertaa kerrostalon tai omakotitalon pihaa.
Et voi metelöidä niin paljon kuin haluat: Ehkä jossain syrjäisessä maalaistalossa bileet tai bändiharjotukset voisi jatkua pitkällekin yöhön, mutta ei kerrostalossa.
Voit joutua maksumieheksi muiden virheistä: Jos talossa vaikka yksi säästää vettä ja muut kuluttaa vettä oikein urakalla ja vesimaksu nousee, nousee se myös säästeliäälläkin ihmisellä. Ja jos talon yhteisissä tiloissa tai pihalla tehdään jotain ilkivaltaa, niin joku siitäkin maksaa.

Vaikka lista miinuksista onkin tässä pidempi, ei silti jokaisessa kerrostalossa välttämättä ole esim. huonoja naapureita, huonoa kiinteistöhuoltoa tai paljoa portaita. Jokainen talo on oma yksilönsä!

Pidätkö asumisesta kerrostalossa? Millaisessa kerrostalossa asut?
Löydätkö asumisesta kerrostalossa enemmän plussia vai miinuksia?


3 kommenttia:

  1. Oon asunut pari vuotta kerrostalossa, hyvällä kokemuksella. Nyt muutan paritalosta rivitaloon, tuntuu että kun on asunut paritalossa kerran niin ei ainakaan pakolla haluaisi kerrostaloon takaisin....

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Me olemme aina asuneet kerrostalossa, ja tähän mennessä kokemukset ovat hyvät. Meillä on hieman uudistunut asiat, ja meillä tulee nyt uudet kiinteistöpalvelut tänne. Olen siitä innoissani. Meillä ei myöskään lemmikkien suhteen ole ollut ongelmia. Oma takapiha toki olisi mukava, mutta täälläkin viihdymme.
    https://www.taajamateam.fi/

    VastaaPoista
  3. Meillä on juurikin tilanne tuon suhteen, että tytär loukkasi jalkansa ja hissi on epäkunnossa. Nyt hän joutuu viettämään aikaa pelkästään kotona, kunnes hissin modernisointi tehdään. Onneksi hän pystyy opiskella kotoa päin.https://www.schindler.fi/fi/kunnossapito/huolto.html

    VastaaPoista

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)