maanantai 5. helmikuuta 2018

Katsaus Koiramäen Suomen historia -kirjaan

Aina uuden Otavan kirjakatalogin ilmestyttyä on jännittävä nähdä, onko Mauri Kunnakselta tulossa uusia kirjoja ja jos on, minkälaisia? Huomatessani Koiramäen Suomen historian, odotukseni olivat heti korkealla. Miten laajasti kirjassa kerrottaisiin Suomen historiasta? Miten kirjan hahmot olisivat toteutettu? Tekisikö Koiramäki historiasta kiinnostavaa ja oppisiko kirjasta jotakin? Entä olisiko kirja vain yksi Koiramäki-kirja muiden joukossa vai tulisiko kirjasta jotain enemmän?Mitä kirja sisältää?

Kirja on monipuolinen paketti Suomen historiasta. Kirja alkaa sisäkansien hienolla sukutaululla. Taulun keskellä ovat Koiramäen lapset Elsa, Kille ja Martta. Seuraavassa ympyrässä ovat heidän vanhemmat, sitä seuraavassa vanhempien vanhemmat jne. Sukutaulu on todella iso. Mistä ihmeestä Mauri on keksinyt kaikki nimet, kuvat ja syntymävuodet? Alkutekstin ja sisällysluettelon jälkeen puolestaan on kartta Ruotsin valtakunnan itäisestä osasta, Suomesta. Karttaan on merkitty tärkeitä teitä, kaupunkeja ja historiallisia tapahtumapaikkoja. Kartan jälkeen on aikajana vuodesta 1510 vuoteen 1850, joihin kirjan tapahtumat sijoittuvat. Tämän jälkeen kirja varsinaisesti alkaa. Matkalle mahtuu jos jonkinlaista kuningasta, kuningatarta, sotaa ja taistelua. Kuka hallitsi milloinkin ja minkälaisia henkilöitä kuninkaalliset olivat? Koska käytiin mitäkin taistelua ja miksi? Koska posti tuli Suomeen? Tai minkälainen oli vanha haarukka?

Yleinen arvio kirjasta:

Kuten monet muut Koiramäki-kirjat, myös Koiramäen Suomen historia oli klassikko jo syntyessään. Kirja sai valtavan suosion heti ilmestyttyään, mikä näkyi mm. myyntiluvuissa ja kirjamessujen signeerausjonoissa. Kirja on myös ollut todella paljon esillä eri medioissa ja mainoksissa. Edelleen kirjaa näkee kirjakaupoissa ja isojen markettien kirjaosastoilla isot pinot. Kirjahan on kannesta kanteen taattua Mauri Kunnas laatua. Hienot, yksityiskohtaiset kuvitukset, sopivasti tietoa ja ripaus huumoria. Kirjasta huomaa, että aikaa ja vaivaa on nähty paljon ja sitähän klassikkoon vaaditaan. Kirja sopii mielestäni ihan kaiken ikäisille ja vaikka historia ei välttämättä niin kiinnostaisikaan, Koiramäki-versio tekee siitäkin kiinnostavampaa. Olen varmaan aikaisemminkin blogissani kirjoittanut, olisi ihanaa, jos lapsille luettaisiin enemmän Koiramäki-kirjoja. Niistä oppii paljon historiasta, hahmot ovat ihania ja Mauri Kunnaksen yksityiskohtaiset kuvat ovat kivoja katsella. Toivottavasti tätä kirjaa saataisiin kouluihin. Ehkä lapset ja nuoret saisivat enemmän historiasta irti? Ihan rehellisesti en keksi, miten tätä kirjaa olisi voinut parantaa tai mitä olisi voinut tehdä jotenkin toisin. Oma arvioni 5/5. Olisi mielenkiintoista joskus saada vielä kirja 1900-luvun tapahtumista...

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:

Julkaistu: 9/2017
ISBN:
9789511308799

Kirjastoluokka: L85.22
Koko: 80 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Otava
Kirjoittanut: Mauri Kunnas
Kuvittanut: Mauri Kunnas


Tutustu myös kirjailijan muihin kirjoihin Mauri Kunnaksen nettisivuilla.

Osta kirja:
CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa
Prisma


Sopii Helmet-lukuhaasteen 2018 (esimerkiksi) kohtiin:
4. Kirjan nimessä on jokin paikka
14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan
21. Kirja ei ole omalla mukavuusalueellasi
23. Kirjassa on mukana meri
34. Kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)