perjantai 2. joulukuuta 2016

Katsaus Katin konstit -kirjaan

Katin konstit -kirja herätti mielenkiintoni jo kansikuvallaan: iloinen tyttö laittaa ruokaa ja kannessa luvataan hyödyllisiä vinkkejä nuorille mm. ruoanlaittoon, siivoukseen ja pyykinpesuun. Vaikka kirja on suunniteltu nuorille, ehkä aikuinenkin voisi oppia jotain uutta ja hyödyllistä? Ehkä kirja olisi hyvä apu nuorelle, asui sitten vielä vanhemmillaan tai omillaan?

Kirja on julkaistu vuonna 2009 ja se on pienen kustantajan julkaisema kirja. Kirjalla ei siis tänä päivänä ole ollut erityisen suurta näkyvyyttä. Toivottavasti kirjoitukseni herättää ihmisten kiinnostuksen uudestaan tähän kirjaan.Mitä kirja sisältää?
Kirja jakautuu kahteen osaan: Kati kotona ja Kati keittiössä. 

Koti osiossa käsitellään monenlaisia kotitöitä, ei pelkästään siivoamista. Miten aloittaa aamu hyvin? Mitä tulee ottaa huomioon oman huoneen siivoamisessa? Ottaisinko lemmikin? Miten tekstiilejä käsitellään? Entä mitä löytyy työkalupakista, miten pitää huolta ympäristöstä tai mitä niksejä mummilla olisi sanottavana?

Keittiö osiossa käsitellään monipuolisesti keittiössä tehtäviä askareita. Mitä keittiöstä tulisi löytyä? Millainen on terveellinen ruokavalio ja miten tulisi syödä? Miten pöytä katetaan ja mitkä ovat hyvät pöytätavat? Miten jäljet siivotaan ja tiskataan? Tietenkin mukana on myös kivoja, nuorten makuun sopivia reseptejä ja perustaitojen opettelua. Laitetaanko aamiaiseksi vaikkapa ruisleipäpuuroa tai kokojyväsämpylöitä? Päivällisellä voitaisiin syödä vaikka lihapullia tai pikkupizzoja. Jälkiruokana voisi olla kanelikierteitä tai suklaakakkuja. Nam!Yleinen arvio kirjasta:

Olisipa tämä kirja ollut käsissäni silloin, kun koulun kotitaloustunnit alkoivat ja into ruuanlaittoon kasvoi. Tai silloin, kun muutin omilleni. Tai jo hyvissä ajoin ennen ylä-astettakin. Kirjan takakannessa on teksti vanhemmille: "VANHEMMAT HUOM! Teet lapsillesi karhunpalveluksen, ellet ota heitä mukaan taloustöihin pienestä pitäen. Lapsista on hauska olla mukana ja apuna - ja kun he kasvavat, sinusta itsestäsi on hauskaa, kun he auttavat kotona ihan pyytämättä." Kotitöitä ja ruuanlaittoa tulisi opetella edes jonkun verran jo lapsena, ettei sitten aikuisempana ole ihan avuton. Ja tottahan se on, että etenkin pienet lapset tykkäävät olla pieniä apureita. Voisin kuvitella, että itse olisin kiinnostunut teini-ikäisenä etenkin kirjan resepteistä ja aikuisempana mummin vinkeistä. Kirjassa on paljon hyvää yleistietoa, esim. pesuohjeet tai tietoa ympäristöstä ja mielestäni on hyvä, että tälläistä yleistietoakin olisi nuorilla hyvin saatavilla. Näkisin kirjan hyvin juurikin esim. kotitaloustunnilla ja lasten kokkikerhossa.  Vaikka kirja on lasten- ja nuorten kirja, tieto pätee hyvin myös aikuisiinkin. Kirjassa on todella kiva, pirteä kuvitus, mistä tykkään paljon. Omasta mielestäni todella kiva tietokirja. 3/5.

Tutustu myös kustantajan esittelyyn ja aukeamanäytteeseen kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:
Tanskankielinen alkuteos: Fr
øken Flora
Julkaistu suomenkielisenä: 2009
ISBN: 978-951-618-971-3
Kirjastoluokka: LK 68
Koko: 124 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Kustannus Oy Arkki / Aurinko Kustannus
Kirjoittanut: Hélène Wagn
Suomentanut: Irmeli Helin
Kuvittanut: Mads Berg

Osta kirja:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)