torstai 11. helmikuuta 2016

Entä jos syttyisi tulipalo? Ajatuksia + haaste

Yhtenä päivänä tietokoneeni alkoi kummallisesti temppuilla. Kysyin tietokoneista paremmin tietäviltä, mistä se mahtaisi johtua. Kaikki keneltä kysyin, olivat sitä mieltä, että todennäköisesti tietokoneeni on todella pölyinen ja se pitäisi imuroida. Pölyinen tietokone voisi mahdollisesti syttyä myös palamaan. Tämä herätti itsessäni valtavasti ajatuksia. Mitä jos asunnossani oikeasti syttyisi tulipalo? Mitä tekisin? Mitä pelastaisin? Mitä voisin tehdä, ettei tulipaloja pääsisi syttymään? 
Tältä näytti kun tietokone avattiin. Iso tulipaloriski.
Itse voin rehellisesti myöntää, että pelkään tulta. Muistan lapsuudestani pari läheltä piti tilannetta. Kerran pudotin vahingossa tulitikun pöytäliinalle. Kerran huomasin, kun takasta lensi kipinä puiselle lattialle. Kummassakin tilanteessa oli onneksi aikuinen ihminen lähellä, joka huomasi tilanteen, eikä pahemmin päässyt käymään. On näitä tilanteita ollut muitakin, tosin välillä olen itse ollut se huolta pitävä aikuinen. Joskus huomasin, että keittiössä oli levy päällä ilman, että kukaan olisi tehnyt hellalla mitään. Onneksi sekin huomattiin ajoissa.
Kun tietokoneeni alkoi temppuilemaan, iski heti päähäni ajatukset: "Ei kai tää nyt hajoa?" "Voi anna mun nyt vielä edes varmuuskopiot ottaa!". En ollut aikoihin ottanut varmuuskopioita. Tietokoneellani on ihan valtavasti kuvia ja kirjoituksia useilta vuosilta. Olisi iso menetys, jos tiedostot tuhoutuisivat. Suosittelenkin lämpimästi ottamaan varmuuskopioita esim. ulkoiselle kiintolevylle tasaisin väliajoin juurikin siltä varalta, jos tietokone hajoaa tai muuta vastaavaa.
Tekemäni antiikkinalle (rusetti kaulassa) näyttelyssä.
Mietin tulipalo asiaa pitkään. Mitä jos koko kerrostalo palaisi ja saisi pelastaa vain muutaman asian omaisuudestaan? Itse todennäköisesti nappaisin reppuuni juurikin ulkoisen kiintolevyn ja niin paljon itse tehtyjä (ja muiden tekemiä) arvokkaita käsitöitä, kun reppuun vain mahtuisi. Hienoin tekemäni käsityö on ehkä antiikkinalle, jonka tein joskus käsityökoulussa. Siihen meni todella monta tuntia aikaa ja siitä tuli todella upea ensimmäiseksi nalleksi. Todella paljon on asioita, mitkä voisi korvata, mutta toki on niitäkin, mitä ei mikään raha pystyisi korvamaan. Jos repun lisäksi saisi vielä kassin käteen, ottaisin ehkä kassin, mikä on täynnä matkamuistoja. Sellainen itseasiassa itselläni oikeasti on jo olemassa: Pariisin Disney Storesta ostettu Mikki Hiiri kassi, jossa on tavaraa vaikka kuinka monesta maasta. Tärkeintä toki on, että ensin saadaan ihmiset, sekä mahdolliset lemmikit turvaan ja autetaan muita ihmisiä.


Mm. Hyvän Tuulen Puodista löytyy kivoja, sisustukseen sopivia palovaroittimia ja sammutuspeitteitä. Kuvan sammutuspeite alennuksessa 15 e. Palovaroitin 14,90 e.
Jotta tulipaloja ei syttyisi tai ne huomattaisiin ajoissa, on tärkeää, että on toimiva palovaroitin. Itse pidän myös tärkeänä, että olisi edes jonkunlainen juttu, millä pienen palon pystyisi itse sammuttamaan, kuten sammutuspeite. Niitäkin saa nykyään vaikka minkälaisena hienona kuosina. Itselläni on valkoinen ristipisto-teemainen sammutuspeite.
Lue lisää paloturvallisuudesta mm. Paloturvallisuus.info sivustolta.
~ ~ ~ ~ ~

Haaste!
Tämän jutun myötä ajattelin heittää lukijoille haasteen. Voit osallistua ihan miten itse haluat: omaksi iloksesi tai, jos olet bloggaaja, olisi kiva lukea aiheesta muidenkin kirjoittamia juttuja. Haaste on moniosainen, ja saat itse päättää, mitkä kaikki niistä toteutat.
1. Tarkista, onko asunnossasi toimiva palovaroitin ja sammutuspeite tai jokin muu vastaava väline, millä voit sammuttaa pienen tulipalon.
2. Ota tietokoneelta tärkeistä tiedostoista varmuuskopiot.
3. Mitkä muutaman asian omaisuudestasi pelastaisit?

1 kommentti:

  1. Täytyy myöntää, että olen itse myös miettinyt, mikä olisi tapahtumien kulku omien tekojen osalta jos tulipalo syttyisi. Me asumme omakotitalossa, ja meillä on vieressä autotalli. Autotalliin menevä ovi on palo-ovi, samoin meidän etuovemme. Kuitenkin vaikka on miten varautunut, vahinko sattuu jos niin on käydäkseen. Itse ehdottomasti huolehtisin vain lapset ja lemmikit ulos, muut saa jäädä.

    VastaaPoista

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)