lauantai 31. joulukuuta 2022

Katsaus Tahdon elää -kirjaan

Kustannus Z on uusi, lapsille ja nuorille suunnattu kustantamo. Suomessa on paljon potentiaalisia kirjailijan alkuja, myös nuoriakin, joiden on ehkä tavallista vaikeampi saada tekstejään julkaistuksi etenkään kokonaisen kirjan muodossa. Kun löysin kustantamon ja katson ilmestyneitä kirjoja, löysin useammankin kirjan, jotka herätti mielenkiintoni. Ensimmäisenä kuitenkin päätin tarttua Tahdon elää -nimiseen kirjaan. Jo pelkkä kirjan nimi herättää mielenkiinnon, että mistäköhän tässä kirjassa on kyse? Kysehän on nuoren tytön eloonjäämiskamppailusta syöpää vastaan, eli todella hurja ja koskettava aihe. Miten nuori kirjailija osaa kirjoittaa näin raskaasta aiheesta?


Mitä kirja sisältää?
Taika on 8-luokkalainen, ihan tavallinen nuori, jonka elämään kuuluu perhe, kaverit ja koulu. Yhtäkkiä Taikan elämä muuttuu. Taika alkaa voimaan usein huonosti eikä asioiden näkeminen kahtenakaan tunnu normaalilta. Useiden lääkärikäyntien ja tutkimusten jälkeen Taikan äiti tulee hakemaan Taikan kesken koulupäivän ja kertoo huonot uutiset: Taikalla on syöpä. Lisäksi raskaat hoidot tulisi aloittaa heti. Alkaa raskas vuosi, jolloin tutuksi tulevat niin sytostaatit, magneettikuvauslaite kuin teho-osasto. Selviääkö Taika?

Yleinen arvio kirjasta:
Myönnän, että aluksi itselläni oli ennakkoluuloja kirjaan parin ekan kappaleen verran. Tuleeko kirjassa näkymään, että kirja on niinkin nuoren kuin 16-vuotiaan kirjoittama? Tuleeko kirjasta mielenkiintoinen ja koukuttava? No, kyllä tuli. Kirjaa oli siinä mielessä todella helppo lukea, että kappaleet olivat sopivan pituisia ja kun kappaleet ovat sopivia, niitä ahmii helposti kerralla paljon. Lisäksi kun kirjassa päästiin itse syöpäkamppailuun, sitä halusi kokoajan tietää lisää, että miten Taikan nyt käy? Mitä seuraavaksi tapahtuu? Tykkäsin myös selkeästä tarinan kerronnasta, eli esim. mistä tuli tunne, että nyt kaikki ei ole kunnossa ja mitä syöpätaistelu oli alusta loppuun. Itse pidän myös tärkeänä kaikkia yksityiskohtia, esim. mitä osastolla todella tapahtuu? Arvostan, että aiheeseen on perehdytty ja arvostan myös sitä, että näin raskaasta aiheesta on tehty kirja ja vieläpä nuoren ihmisen näkökulmasta. Kirjasta huomasi, että kirjan on kirjoittanut nuori kirjailija, mutta mielestäni se ei haitannut ollenkaan, vaan oli pelkästään hyvä asia, koska siten kirjaan sai todellisen tuntuman, että tässä tarinaa kertoo todella nuori ihminen, kuten kirjassa. Oma arvosanani 3½/5, mikä on todella hyvä. Suosittelen ihmisille, keitä kiinnostaa kamppailu sairautta vastaan. Ja etenkin nuorille!

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.

Kirjan perustiedot:

Julkaistu: 2022

ISBN:
978-952-7473-06-1
Kirjastoluokka: 84.2
Koko: 272 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Kustannus Z
Kirjoittanut:
Lilja Kangas


Osta kirja:
CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa

Prisma

Sopii Helmet-lukuhaasteen 2022 (esimerkiksi) kohtiin:
4. Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana
5. Kirjassa sairastutaan vakavasti

6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija

7. Kirja kertoo ystävyydestä

15. Kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää

28. Kirjan päähenkilö on alaikäinen
 
43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan

49. Kirja on julkaistu vuonna 2022

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)