tiistai 13. elokuuta 2019

Viimeisin villitykseni: survivalismi - miten se näkyy elämässäni?

Lyhyesti kerrottuna survivalisti on henkilö, joka varautuu hätätilanteisiin tai muihin katastrofeihin (Wikipedia). Joillekkin saattaa heti muodostua mielikuva hullusta maailmanloppuun valmistautujasta, jolla on oma bunkkeri täynnä säilykeruokaa, vettä ja muita tarvikkeita. En nyt kuitenkaan ihan sillä tasolla sentään ole. En usko, että maailmanloppu tulee oman elämäni aikana, mutta uskon siihen, että erilaisia hätätilanteita ja/tai muita katastrofeja kyllä. Kun mietin mitä Suomessa voisi sattua, tulee mieleeni esimerkiksi pitkät sähkökatkot, myrskyt, ongelmia tavarantoimituksissa, lakot, tarttuvat taudit, terrorismi... Eihän mitään voi millään ennustaa, mutta kun miettii elämää vaikka 20 vuotta sitten, tätä päivää ja jos vaikka 60 vuottakin on vielä jäljellä, niin monenlaisia asioita on kerennyt tapahtua ja monenlaisia asioita tulee varmasti tapahtumaan. En ota tulevaisuudesta suurta painetta, mutta haluan pienillä asioilla varautua pahimman varalle. 

Miten survivalismi näkyy sitten elämässäni? 

Olisi ihanaa oppia tekemään erilaisia säilykkeitä pahan päivän varalle!
Kuva: Pixabay.

Ruoka: mielestäni jokaisessa taloudessa tulisi olla jonkin verran hyvin säilyvää ruokaa, esim. säilykkeitä, pastaa, riisiä, näkkileipää, hapankorppuja, pussikeittoja tms. vastaavaa. Vaikka mitään katastrofia ei koskaan tulisikaan, joskus voi tulla tilanteita että rahat ovat vähissä tai kauppaan ei syystä tai toisesta pääse. Lisäksi esim. pastaa ja riisiä käytetään usein monissa arkiruuissa, joten en usko, että mikään menee hukkaan. Olen siis tutkinut kaappejamme ja tehnyt listaa, mitä meiltä löytyy ja mitä voisi hankkia pahan päivän varalle. Pidämme myös aina kissallamme hyvin ruokaa varastossa! Tämä on myös taloudellisesti kannattavaa, kun tilaa isoja pakkauksia kerralla, niin tulee halvemmaksi. 

Linkkuveitsestä löytyy monenlaisia tarpeellisia ominaisuuksia.
Kuva: Pixabay.

Tarpeellista tavaraa: kun miettii mitä kaikkea kriisitilanteissa olisi hyvä olla, olen ostanut jotain tarpeellisia asioita. Vaikka esimerkiksi ensiapulaukku. Sekin on sellanen tuote, että siitä ei  ole haittaa vaikka kriisiä ei koskaan tulisikaan. Lisäksi hankin tulukset, joka on kätevä tulentekoväline myös vaikkapa retkillä. Veljeltäni puolestaan sain monitoimityökalun, joka myös kätevä retkillä.

Vaatteet: Joissakin vaatehankinnoissa olen ruvennut panostamaan laatuun, kuten takissa ja kengissä. Joku päivä haluaisin laadukkaat ulkoiluhousut. Laadukkaat tuotteet ovat hyviä päällä ja kestävät pitkään.

 Kriisit, katastrofit ja maailmanloput on mielenkiintoista luettavaa.

Kirjallisuus: Parhaillaan luen kirjaa "Kriisit, katastrofit ja maailmanloput — Kaksitoista tapaa varautua ", joka on ollut kiinnostavaa luettavaa. Lisäksi kirjahyllystäni löytyy mm. sieni-, kala- ja villiyrttikirjat, joihin ajattelin perehtyä ja opetella etsimään luonnosta syömistä. Ei pidä unohtaa myöskään Calazon kiinnostavia tietokirjoja, kuten "Vaeltajan lääkintäopas" tai "Kuivaa ruokaa".

Syvällinen pohdiskelu: Monesti sitä miettii, että miten sitä itse oikeastaan pärjäisi jossakin kriisitilanteessa. Uskon etten pärjäisi hyvin. Mutta kun ajattelen näin, se taas pistää miettimään, että mitä voisin tehdä nyt, jotta pärjäisin paremmin? Voisin esimerkiksi liikkua enemmän, oppia uusia taitoja ym.

Vaikka mato-ongella käyminen onkin kivaa, olisi kiva kokeilla ihan virveliä.
Harmi vain, että luvat ovat niin kalliita. Kuva: Pixabay.

Innostus uusiin asioihin/uusia harrastuksia: olen innostunut mm. kalastamisesta, ruoan keräämisestä luonnosta (marjat, sienet, villiyrtit) ja ensiavusta. Kalastaminen on tosin jäänyt ihan mato-onki tasolle, kun virveliin ja kalastuslupiin menisi niin paljon rahaa. Vähän aikaa sitten kävimme keräämässä mustikoita, mikä oli vähän pettymys, kun marjoja oli niin vähän. Mutta hyvä mieli tuli, että saimme edes pari desiä mustikoita, mistä sai tehtyä hyvää mustikkahyvettä! Olen menossa ainakin katsomaan minkälaista ensiaputoimintaa Rovaniemen SPR:llä on tarjolla. Toivon todella, että pääsisin hyvin mukaan ja oppisin uutta.

Kuva: Pixabay.

Lisäksi en halua olla se henkilö, joka ei osaa mitään, joka on mukavuuksista riippuvainen tai joka on avuton reppana. Haluan osata ja pärjätä!

2 kommenttia:

 1. Hei, laitan sinulle muutakin kirjavinkin, joista olisi mukava lukea blogistasi. Minä bongasin täältä Kriisit, katastrfit ja maailmanloput -kirjan, jonka laitoin heti kirjastoon varaukseen.
  Ehdotuksiani lukulistalle, jos ei vielä ole tuttuja:
  - Selviytyjän opas
  - Terveyttä kasveista
  - Villiinny villivihanneksiin
  - Selviydy äärioloissa
  - Tilannetaju - päätä paremmin
  - Suomen luonnon lääkekasvit
  - Ihme ilmat!
  - Nuoren retkeilijän opas
  - Mitä koronaepidemian jälkeen
  - Kyberturvallisuus
  - Jäätyvä helvetti (kaikkien survivalistien must read -kirja :) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, pitääpä tutustua! Ainakin Selviydy luonnossa ja Selviydy äärioloissa -kirjoista on tulossa juttua! :)

   Poista

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)