perjantai 23. elokuuta 2019

50 e/kk lisää pienituloisen eläkkeeseen - miten se tuntuisi omalla kohdallani?

Viime aikoina on ollut paljon puhetta pienituloisten eläkkeiden korottamisesta. Joskus puhuttiin peräti sadasta eurosta, mutta nyt pitkään on ollut juttua viidestäkymmenestä eurosta. Tottakai ihmiset ovat pettyneitä, jos ensin luvataan jotain ja saadaankin toista, mutta oikeasti, 50 euroa kuukaudessa on iso raha pienituloiselle! Kyllä, olen nuoresta iästäni huolimatta itsekin pienituloinen eläkeläinen ja lähdin miettimään, millainen merkitys tällä summalla olisi. 

Varmaan tosi moni eläkeläinen, oli sitten nuori tai vanha, osaa samaistua esim. lääkkeiden tärkeyteen - ja hintaan. Kun pienistä tuloista ostaa usealla kymmenellä eurolla lääkkeitä, se tuntuu heti. Samoin kuin terveyskeskuskäynnit. Esim. itse olen noin vuoden miettinyt lääkärille menemistä pienistä asioista, mutta en malta, koska se maksaa. Jos kävisin lääkärillä, voisin saada apua moniin asioihin, mutta pystyn elämään ilman sitä lääkärikäyntiäkin. Mietinkin, moniko ajattelee samalla tavalla? Monellako eläkeläisellä olisi oikeasti tärkeääkin asiaa, mutta ei malta mennä laskun takia? Ja entä sitten lääkkeet? Moniko tarvitsisi jotain, mutta ei malta hinnan takia? Ja miten monet kaipaisivat jotain virkitystoimintaa, mutta ei ole varaa? Kaikki ei esim. pysty syystä tai toisesta lähtemään ilmaiseen ryhmätoimintaan. Joillekkin esim. lounas tai kahvikuppi jonkun ystävän kanssa voisi olla todella virkistävää. Pieni lisätulo voisi mahdollistaa paremmin myös harrastuksia, joilla ainakin itselleni on ollut valtava merkitys hyvinvoinnissa.

Listaan tähän vielä esimerkkejä, miten 50 euroa kuukaudessa helpottaisi omaa elämääni. Edessä olevat luvut, esim 4/12 tarkoittaa, että 12 kuukauden lisätuloista 4 kuukauden tulot menisivät tähän osioon vuodessa.

4/12 - Lääkkeet ja luontaistuotteet
Omat kolmen kuukauden välttämättömät lääkkeet maksaa noin 25 euroa. Mutta tähän lisätään vielä muita lääkkeitä, hyvää tekevät luontaistuotteet, perusvoiteet ym. Toisilla ihmisillä lääkkeitä ei ole ollenkaan ja toisilla niitä voi olla enemmän ja kalliimpia. Mielestäni kenenkään ei pitäisi joutua tilanteeseen, jossa pitäisi valita esim. lääkkeiden tai elintarvikkeiden väliltä.

Monilla eläkeläisillä 50 euron korotus helpottaisi mm. lääkkeiden hankkimista.
Kuva: Pixabay.

1/12 - Terveyskeskus, hammaslääkäri ym maksut
Tämäkin on sellanen, että koskaan ei voi tietää minkä verran terveydenhuoltoon menisi maksuja. Joskus voi olla vuosia, ettei ole mitään asiaa terveyskeskukseen, joskus voi olla useita käyntejä ja joskus puolestaan tarvetta voi olla ihan ensiapuun. Itse käyn vuosittain hammastarkastuksessa, jossa yleensä aina on jotain pientä ja johon menee jonkun verran rahaa. 

Lääkärilaskuja saattaa tulla vuodessa paljon - tai ei lainkaan.
Kuva: Pixabay.

2/12 - Rahaa kesälomaretkeen
Jokaisen pitäisi päästä kesällä käymään jossain haluamassaan kivassa paikassa. Koska asumme niin pohjoisessa, kuluja Etelä-Suomeen lähtemiseen jo pelkästään matkoihin. Itse rakastan huvipuistoja ja on surullista, miten hinnat ovat tänä päivänä niin korkeat. Sitä pitää ihan oikeasti miettiä, onko huvittelupäivään varaa. Jos eläke nousisi sen 50 euroakin ja rahaa säästäisi pari kuukautta, olisihan se huikeeta päästä jonnekkin edes kerran kesässä.

Olisi todella surullista, jos edes kerran kesässä ei pääsisi kivalle retkelle.
Kuva: Pixabay.

2/12 - Rahaa jouluun
Pidän joulusta ja haluan edes yhtenä päivänä vuodessa muistaa kaikista lähimmäisiäni. Toki joululahjoja voisi tehdä itsekkin, mutta materiaalitkin maksaa ja olisi kiva antaa lahjaksi jotain sellasta, mille on oikeesti käyttöä. Kaikkia koristeita ym. tilpehööriä on ihan tarpeeksi varmaan kaikilla. Ja entä jos lahjojen saajatkin ovat pienituloisia? Viime vuonna ostin miehelleni lahjaksi laadukkaat pitkät kalsarit, koska tiesin että niille olisi oikeesti käyttöä. Kyllähän se jokainen euro tuntuu aina, mutta halusin muistaa miestäni ja halusin antaa jotain oikeasti hyvää ja tarpeellista. Sama pätee vanhempiini ja miesystäväni vanhempiin. Lisäksi myös esim. kinkuilla on kova hinta, siis jos oikein kunnon kinkun meinaa ostaa. On jotenkin surullista, että kinkkua ei vaan osteta, vaan pitää miettiä, onko siihen varaa ja malttaako sen ostaa.

Jouluna haluan muistaa lähimmäisiäni.
Kuva: Pixabay.

3/12 - Rahaa tiukkoja tilanteita varten
Jos jotain "ylimääräistä" jää, niin tottakai rahaa säästetään, eikä tuhlata. Ainahan tulee yllättäviä tilanteita, mihin rahaa tarvitsee. Vaikkapa kissan eläinlääkärikulut, auton huolto, sairastuminen, jonkun tärkeän kodintarvikkeen hajoaminen... Aina on hyvä olla rahaa jonkun verran säästössä. Jos eläkkeeseen tulisi tosiaan 50 euron korotus, siitä voisi hyvin muutaman kympin laittaa joka kuukausi säästöön! 

Aina on hyvä säästää!
Kuva: Pixabay.

Näin yhteenvetona voisi sanoa, että 50 eurolla olisi iso merkitys. Mutta hei, olen nuori, suhteellisen terve, jaksan harrastaa, en ole täysin yksin ja raha piisaa elämiseen. Miettikää, millainen merkitys tuolla summalla olisi tosiaan henkilölle, joka joutuu esim. pohtimaan lääkkeiden ja elintarvikkeiden välillä? Ja miettikää, paljonko ihan ruokaa tuolla rahalla saisi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)