keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Katsaus Tanhupallon joulukirjaan

Tanhupallo hurmasi Putouksen katsojat sarjan yhdeksännellä kaudella. Heti kauden alkumetreillä Tanhupallo sai valtavasti eri ikäisiä faneja ja lopulta hänet valittiinkin vuoden sketsihahmoksi. Jo ennen kauden loppumista ilmoitettiin, että keväällä 2018 Tanhupallo saisi oman askartelukirjan. Tanhupallon askartelukirjan julkistamistilaisuudessa puolestaan kerrottiin, että tulossa on myös joulukirja! Esittelyni menevät nyt vähän väärin päin, kun esittelen ensin Joulukirjan. Ensimmäisesta kirjasta tulossa juttua myöhemmin!


Mitä kirja sisältää?

Kirja on jaettu Tanhupallon alkusanojen ja enon kanssa tehdyn joulurunon lisäksi neljään osaan:

Joulukoristeet: upea hattaralumihuitula, jouluinen tonttupanta, porokäpynen, himmeli, kaunis jouluenkeli, joulutähti kuusen latvaan.  Lisäksi osiossa on ristikko, kirje joulupukille ja arvaa mikä? -arvoitus.

Syötävät joulujutut: tonttu ja lumiukkoaamijainen, turvalliset kynttilät, jouluinen pingviini, juhlava kaulakoru, terveelinen piparkakku, jouluprinsessa. Lisäksi osiossa on etsi viisi virhettä -tehtävä, Tanhupallon nimikirjoitustreenit ja talvimainen satu.

Joululahjat: hieno joulupaketti, talvimainen taikapallo, tyylikäs metsätaulu, koko perheen muistipeli, puurokauha, yllätystikkupurkki. Lisäksi osiossa on täydennettävä satu, juttua karvamadosta, sekä yhdistä pisteet -tehtävä.

Salaiset joulujutut: joululahjapiilon etsintätikku, tontun pesä, joulurauhansoitin, lumipallo joka ei sula, tonttujen vaklaamislaite, tontun kurkkimisikkuna. Lisäksi osiossa kirjoitetaan oma satu, ohje ukin ja mummin joulukalenteriin, tehtävien ratkaisut, arvaa mitä? -arvoitus ja piirrä höpötonttu loppuun -tehtävä.

 Kirjan viimeiseltä aukeamalta näkee lähes kaikki kirjan askartelut ja syötävät jutut.

 Toinen kuva viimeiseltä aukeamalta.

 Mikähän tässä mahtaa olla...?

Yleinen arvio kirjasta:
Vaikka kirja on Tanhupallon ensimmäistä kirjaa, Tanhupallon askartelukirjaa (64 sivua) paksumpi, on kummassakin silti saman verran (24 kpl) ohjeita. Itselleni oli hieman pettymys, että kaikki lisäsivut olivatkin lähinnä esim. helppoja tehtäviä, tarinoita ym. mutta sitten taas lapselle nämä lisäsivut voivat olla mieleisiä. Koska kirja on nimenomaan joulukirja, kaikki jutut askarteluista, syötävistä ja tarinoista lähtien ovat tietenkin jouluisia. Kirja ei ole pelkästään siis askartelukirja, vaan kirjassa ollaan myös muuten mukana joulun odotuksessa Tanhupallon kanssa. Kirja on siitä hauska, että vaikka kirjailija on aikuinen, voisi luulla, että askartelut olisivat todella lapsen ideoimia, piirrokset lapsen tekemiä ja tekstit lapsen kirjoittamia. Mielestäni kirja sopii hyvin siis Hemlet -lukuhaasteen kohtaan: kirja kerrotaan lapsen näkökulmasta, sillä Tanhupallohan tässä kirjassa on kertojana ja Tanhupallohan on lapsi! Voisin kuvitella, että kirja olisi mieleinen alle 8-vuotiaalle, luovalle Tanhupallo-fanille. Jos kirjaa ajattelee lahjaksi, voisin suositella kirjan kylkiäisenä antamaan lapselle lahjaksi aikaa yhteisiä askarteluhetkiä varten ja tietenkin perus askartelutarvikkeita - tai ehkä yhteinen ostosretki askartelukaupoille? Itse itselleni en kirjaa aikuisena ostaisi, mutta lapsillehan kirja on tehty ja uskon kirjan olevan lasten mieleen. Lasten näkökulmasta arvosana voisi olla 4/5, koska kirjassa on monenlaisia, nimenomaan lapsille sopivia, yksinkertaisia jouluaskarteluja, tarinoita, arvoituksia, Tanhupallo on vahvasti kokoajan mukana ja Tanhupallon jutuista jää hyvä mieli.

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:

Julkaistu: 10/2018
ISBN:
9789522915818
Kirjastoluokka:
Koko: 100 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Docendo
Kirjoittanut: Kiti Kokkonen
Graafinen suunnittelu: Mainostoimisto Faros / Tuija Pirttijoki

Kuvat: Petri Mulari

Tutustu myös kirjailijan muihin kirjoihin:

Terveisin Karo (2004)
Purukumi karusellissa (2006)
Hevisaurus ja Sapelihammaslääkäri (2012)
Tanhupallon askartelukirja (2018)

Osta kirja:
CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa
Prisma

Docendo
  
Sopii Helmet-lukuhaasteen 2018 (esimerkiksi) kohtiin:

13. Kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa

34. Kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta
47. Kirja kerrotaan lapsen näkökulmasta
49. Vuonna 2018 julkaistu kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)