lauantai 29. joulukuuta 2018

Katsaus Saiturin joulu -kirjaan

Joulun aikaan haluan lukea ainakin yhden jouluisen kirjan. Nyt parina vuotena olen yrittänyt etsiä uusia jouluisia kirjoja, mistä voisi samalla tehdä juttua blogiin, mutta tällä kertaa huomasin Basam Books:in valikoimasta klassikkoteoksen Saiturin joulu. Tarinan ideahan on itselleni tullut tutuksi mm. Simpsoneista ja Mikki Hiiren jouluaatosta, mutta itse alkuperäiseen kirjaan tutustun vasta nyt. En ole aikaisemmin tarttunut mihinkään kuuluisaan klassikkokirjaan, joten tartuin todella jännityksellä tähän kirjaan jo senkin takia, että kirja on julkaistu vuonna 1843. Tätä ennen vanhin kirja, minkä olen lukenut, on ehkä 1980-luvulta. Millaisia ajatuksia Saiturin joulu kirjana herätti?


Mitä kirja sisältää?

Kirja kertoo Ebenexer Scroogesta, katkeroituneesta vanhasta kitupiikistä. Scroogen mielestä joulu on pötyä ja jouluiloa mieheltä ei löydy yhtään: rahaa ei heru hyväntekeväisyyteen, apulaiselle ei heru ylimääräistä lämmikettä eikä kutsu joulupäivällisellekään innosta. Kun Scrooge menee jouluyönä kotiinsa, alkaa tapahtumaan outoja asioita. Scrooge kohtaa kolme haamua: menneisyyden, nykypäivän ja tulevaisuuden haamun. Millaisia Scroogen joulut olivat ennen, mitä joulu on tänä päivänä ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan, elleivät asiat muutu? Muuttuuko Scroogen ajatusmaailma, kun hän näkee muiden jouluiloa ja -surua? Entä miten Scrooge suhtautuu nähdessään ja kuullessaan, mitä muut ajattelevat hänestä? Voiko vanha kitupiikki muuttua?

 Ina Majaniemen piirtämät kuvitukset ovat ihastuttavia.

Yleinen arvio kirjasta:

Omasta mielestäni kirja on sellainen, mitä voisin ihan kaikille suositella: jouluihmisille ja ei niin joulusta välittäville. Selväähän on, että kaikki kirjat eivät voi olla kaikkien mieleen, mutta kirjassa on kuitenkin hyvä sanoma, mikä koskee jokaista. Lisäksi kirja on tykätty klassikko, jonka pohjalta on tehty myös elokuva. Kirja herätti itsessäni monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Kun kirja on julkaistu niinkin aikaisin kuin vuonna 1843, on maailma ollut silloin toisenlainen ja lukiessa pääsikin uppoutumaan hyvin vanhanaikaiseen jouluun, jolloin eniten riemua toivat hyvä ruoka ja läheisten kanssa yhdessäolo - ei niinkään kalliit lahjat kuten nykypäivänä. Surua ja huolta toivat ajatukset, millaista elämä ja joulu voisi pahimmillaan olla - niin kirjassa, kuin tosielämässäkin. Iloa puolestaan, että ihmiset voivat muuttua ja joulun ihmeitä voi todella tapahtua. Ja vaikka itse ei joulusta niin välittäisikään, joulun riemua voi silti antaa muille, eikä sitä tarvitse ottaa muilta pois. Tämä olisi hyvä jokaisen muistaa! Plussaa lisäksi kirjan ihanasta kuvituksesta. Miinusta puolestaan siitä, että kappaleet ovat mielestäni pitkiä. Jos siis kirjaa alkaa lukemaan ja haluaa lukea kappaleen kerrallaan, kannattaa varata hyvin aikaa vaikka sängyssä pötkötellen. Uskaltaisinko antaa niinkin korkean arvosanan kuin 5/5? Ehkä tämän kirjan lukemisesta tulee joka jouluinen perinne.

Jos et jaksa lukea kirjaa, mutta tarina kuitenkin kiinnostaa, muista myös äänikirja!

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:

Englanninkielinen alkuteos:
A Christmas Carol. In Prose. Being a Ghost Story of Christmas
Julkaistu suomenkielisenä: suomennettu useita kertoja, ensimmäisen kerran vuonna 1878
ISBN: 978-952-7240-39-7
Kirjastoluokka: 84.2 
Koko: 110 sivua
Ulkoasu: Sidottu (Kovakantinen)
Kustantaja: Basam Books
Kirjoittanut:
Charles Dickens
Suomentanut: Jussi Korhonen
Kuvittanut: Ina Majaniemi

Tutustu myös kirjailijan muihin kirjoihin wikipediassa.


Osta kirja:
CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa
Prisma

Basam Books

Sopii Helmet-lukuhaasteen 2018 (esimerkiksi) kohtiin:
11. Kirjassa käy hyvin
26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt

31. Kirjaan tarttuminen hieman pelottaa
32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)