keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Katsaus Oonko ihan normaali? -kirjaan

Kiinnostuin Holly Bournen Oonko ihan normaali? -kirjasta heti takakannen esittelyn perusteella: "Evie haluaa olla ennen kaikkea normaali. Hukattuaan kolme vuotta elämästään taisteluun OCD:tä vastaan hän aloittaa uudessa koulussa, jossa häntä ei tunneta "tyttönä, joka sekosi" (vaan korkeintaan leffahulluna). Viimein Evie uskaltautuu myös deittailemaan. Ihmissuhteet voivat kuitenkin sotkea kenen tahansa pään, ja hän alkaa ajautua takaisin pakkomielteiden maailmaan. Mutta kuinka uudet ystävät, taiteellinen Amber ja räväkkä feministi Lottie, voisivat auttaa, kun Evie ei suostu kertomaan ongelmista kenellekään?". Ajattelin heti, että haluan ehdottomasti tietää Evien tarinan: olisiko meillä jotain yhteistä ja miten Evie kirjassa selviää?


Mitä kirja sisältää?

Pitkän osastojakson jälkeen Evie ei mitään muuta halua, kuin elää normaalia teini-ikäisen elämää: käydä koulua, saada ystäviä, käydä juhlissa ja mahdollisesti löytää poikaystävä. Vaikka hoitojakso sairaalassa onkin ohi, ei Evien sairaus pakko-oireista häiriötä (OCD) vastaan ole vielä täysin selätetty. Mitä Evien tuntevat henkilöt ajattelevat Evien paluusta pitkän tauon jälkeen kouluun? Miten Evie pärjää sairautensa kanssa niinsanotussa normaalissa ympäristössä? Onneksi Eviellä on ehjä perhe ja hän käy säännöllisesti terapiassa. Uusia ystäviäkin löytyy, mutta voiko Evie luottaa ystäviinsä ja paljastaa sairautensa? Ja jos pojat voivat sekoittaa kenen tahansa tytön pään, miten käy Evien? Miltä tuntuu elää jatkuvassa pelossa, että joku leimaa hulluksi tai oudoksi? Pystyykö Evie selättämään sairautensa ja elämään normaalia nuoren elämää? Tarinassa käydään läpi myös monia Evien pahoja ajatuksia ja paranemispäiväkirjoja.

Yleinen arvio kirjasta:
Pidän kirjasta todella paljon ja voisin kyllä sanoa, että kirjasta tuli yksi suosikkikirjoistani. Pystyn hyvin samaistumaan Evieen ja ehkä se on juuri syy, miksi mielenkiinto kirjaan pysyi kokoajan yllä. Kun itsellä on jokin sairaus tai ongelma, sitä miettii, että mitenköhän kirjan päähenkilö pärjää oman sairautensa kanssa? Ja vaikka sairauksia tai ongelmia ei itse lukijalla olisi, aihe on silti kiinnostava. Vaikka henkilö näyttäisi ulospäin ihan "normaalilta", saattaa hän silti olla todella sairas. Tässä kirjassa Evien tarina on yksi esimerkki, minkälaista elämä voi olla ja minkälaisia ajatuksia ja pelkoja sitä voi joutua käymään läpi.  Suosittelen kirjaa etenkin nuorille/nuorille aikuisille naisille. Innolla lähden lukemaan myös kirjasta tulevia jatko-osia, jotka käsittelevät Evien ystävien Amberin ja Lottien elämää. Arvosanaksi tälle kirjalle antaisin kuitenkin 4/5.

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.


Lue lukunäyte kirjasta tästä.

Kirjan perustiedot:

Englanninkielinen alkuteos: Am I Normal Yet?
Julkaistu suomenkielisenä: 2/2017
ISBN: 978-951-24-0654-8
Kirjastoluokka: N84.2

Koko: 412 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Gummerus
Kirjoittanut: Holly Bourne
Suomentanut: Kristiina Vaara

Tutustu myös kirjailijan muihin kirjoihin:

Mikä kaikki voi mennä pieleen? (2017)

Osta kirja:

CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa
Prisma

Sopii Helmet-lukuhaasteen (esimerkiksi) kohtiin:
2. Kirjablogissa kehuttu kirja
5. Kirjassa liikutaan luonnossa
14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella
20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö
23. Käännöskirja
25. Kirja, jossa kukaan ei kuole
42. Esikoisteos
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit
48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän
49. Vuoden 2017 uutuuskirja

1 kommentti:

  1. Kiinnostava kirja ja sairaus tulee hyvin kerrottua. Onneksi hänellä on ystäviä.

    VastaaPoista

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)