tiistai 27. syyskuuta 2016

Katsaus Mitä sä täällä teet? -kirjaan

Maahanmuuttajat, pakolaiset, turvapaikanhakijat... Ihmisillä on monenlaisia tarinoita siitä, miten ja miksi ovat päätyneet juuri Suomeen. Monesti ihmisillä on paljon erilaisia ennakkokäsityksiä ja ei suostuta edes kuuntelemaan tai selvittämään, mikä on oikeasti totta. Kun kohtaamme kadulla ulkomaalaisen ihmisen, emme voi tietää, onko kyseinen henkilö ehkä paossa sotaa, tullut opiskelemaan, löytänyt elämänsä rakkauden Suomesta tai ehkä jopa täysin suomalainen? Itseäni kiinnostaa kuulla, minkälaisia tarinoita ihmisillä on kerrottavana ja on kiva lukea aiheesta. Mitä sä täällä teet –kirja herätti mielenkiintoni, koska kyseessä on sarjakuvakirja, jota ovat tehneet useat piirtäjät ja jossa on mukana monenlaisia tarinoita.

mita-sa-taalla-teet

Mitä kirja sisältää?

Kirja sisältää viisitoista tarinaa viideltätoista eri piirtäjältä. Tarinoissa on pakolaisia, vaihto-oppilas, rakkaustarinoita, adoptiotarina, sotalapsi... Suomeen on tultu läheltä ja kaukaa ja myös Suomesta on paettu aikoinaan sotaa. Kirjassa on monenlaisia tarinoita, jotka auttavat toivottavasti lukijoita ymmärtämään, että jokaisella on omat taustansa, jotka eroavat hyvinkin paljon toisistaan. Ihmisiä on tullut eri maista, eri kulttuureista, eri uskonnoista, eri syistä. Kiva, että kirjaan on saatu niin monipuolisesti erilaisia tarinoita! Kirjassa on myös hyviä, pieniä tietoiskuja esim. mitä oikeastaan tarkoittaa maahanmuuttaja tai Schengen-sopimus?

Kuva Tuulin tarinasta. Tarinan on piirtänyt Mari Ahokoivu.

Yleinen arvio kirjasta:
Ihanaa, että aiheesta on tehty sarjakuvakirja. Joillekin ihmisille pelkän tekstin lukeminen on tylsää ja väsyttävää, joten on kiva, että mukana on myös kuvia. Kuvista saa myös paremman mielikuvan tarinasta, kun näkee vähän esim. minkä näköisiä tarinan henkilöt ovat ja minkälaisista oloista. Olisi kivaa, jos saataisiin enemmän erilaisia tietokirjoja sarjakuvina. Mahtavaa myös, että niin moni piirtäjä on lähtenyt kirjan tekemiseen mukaan. Kirjan tarinat ovat juuri sopivan pituisia, ei liian pitkiä eikä lyhyitä, joten niitä on helppo lukea, ettei tarvitse pelätä, että joku tarina jää kesken. Koska kirjaa on tehnyt 15 piirtäjää, jokainen piirrostyyli on erilainen. Toiset miellyttää ainakin itseäni enemmän kuin toiset. On värikästä, väritöntä, selkeää ja ei niin selkeää. Positiivinen yllätys oli myös, että myös suomalaisesta henkilöstä on tarina, nimittäin sotalapsesta. Pienet tietoiskut ovat myös hyvä lisä. Tykkäsin kirjasta todella paljon. Sarjakuvia on kiva lukea ja mielenkiintoisemmaksi tekee, kun tarinat ovat tositarinoita oikeasta elämästä. Jos siis aihe kiinnostaa, mutta ihan pelkkä tekstikirja ei ole se omin juttu, suosittelen tätä kirjaa. 3/5.

Kuva Saran ja Zaran tarinasta. Tarinan on piirtänyt Henri Gylander.

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.

Kirjan perustiedot:

Julkaistu: 5/2016
ISBN: 978-952-264-694-1
Kirjastoluokka: 85.32
Koko: 136
Ulkoasu: Nidottu (pehmeä kantinen)
Kustantaja: Into-Kustannus, Voima
Toimittanut: Hannele Richert
Sarjakuvat: Mari Ahokoivu, Warda Ahmed, Henri Gylander, Filippa Hella, Olli ”Hillo” Hietala, Otso Höglund, Antti Kyrö, Reetta Laitinen, Annukka Mäkijärvi, Milla Paloniemi, Henna Räsänen, Julia Stein, Aino Sutinen, Tuukka Teponoja ja Suvi Tirronen.

Osta kirja:
 

CDON 
Adlibris 
Suomalainen kirjakauppa
Prisma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)