tiistai 13. syyskuuta 2016

Katsaus Miksi emme syö eläimiä? -kirjaan

Miksi emme syö eläimiä? –kirja herätti mielenkiintoni, koska kyseessä on lastenkirja, joka kertoo, minkälaisista oloista liha oikeastaan pöytäämme tulee. Kyllähän me aikuiset eläintehtaiden olot tiedämme, mutta miten kertoa niistä lapsille? Voisiko tämä kirja ehkä olla avuksi?
miksiEmmeSyoElaimia.jpg
Mitä kirja sisältää?
Kirja on samaan aikaan kaunis, mutta myös todella surullinen. Kirja alkaa maapallon kuvalla, jossa kerrotaan, miten me kaikki, ihmiset ja eläimet, olemme maan asukkaita. Asukkaita, jotka elävät, hengittävät ja joilla on tunteet ja perheet. Alussa kerrotaan myös kasvissyöjistä, vegaaneista ja siitä, että jokaisella olennolla olisi oikeus elää ja kasvaa. Seuraavalla aukeamalla kerrotaan lemmikeistä ja heidän onnellisesta asemasta. He saavat huolenpitoa ja hellyyttä, joita jokaisen elävän olennon tulisi saada. Sitten päästään itse asiaan, eli eläimiin, joita kasvatetaan ruuaksi ja joilla ei ole kunnon oikeuksia. Näin kirjoitetaan esim. kalkkunasta:

Kun kalkkuna tanssii, hyppelee, kaklattaa ja räpyttää siipiään, hänen toverinsa yhtyvät ilonpitoon. Kalkkunat myös surevat yhdessä ja ottavat osaa toisen murheeseen. He ovat niin herkkätunteisia, että jopa punastuvat. Kalkkunan heltta vaihtaa väriä linnun mielialan mukaan. Kun kuu nousee taivaalle, villit kalkkunat lennähtävät puunlatvoihin ja viettävät yön vieri vieressä toistensa siipien suojassa. Tehotuotannossa kalkkuna ei koskaan saa käyttää siipiään. Lihaksi kasvatettuja kalkkunoita lihotetaan, kunnes ne ovat liian painavia lentämään.

Kirjassa kerrotaan siis hyvin, miten eläinten tulisi elää ja miten eläimiä todellisuudessa tehtailla pidetään. Kirjassa kerrotaan monista eläimistä, kuten sioista, lehmistä, kaloista, kanoista ja hanhista. Kirjan lopussa kerrotaan myös sademetsästä ja eläimistä, joita uhkaa sukupuutto. Lopussa kerrotaan myös, miksi tulisi syödä luonnollista ruokaa, kuten hedelmiä ja kasviksia, ja mitä eläinten hyväksi voisi tehdä.

Yleinen arvio kirjasta
Kirjassa on todella kaunis kuvitus ja hyvin kerrottu, miten eläimien tulisi elää ja mikä on todellisuus. Eläinrakkaan ihmisen on rankkaa lukea ja katsoa eläinten huonoja oloja. Mietin, että kun itse olen aikuinen, mitä tunteita ja ajatuksia kirja sitten lapsissa herättäisi? Itse en ole kasvissyöjä, eikä itselläni ole lapsia, joten on vaikea samaistua vanhemman asemaan etenkin tässä asiassa. Yksi asia, minkä itse olisin ehkä kirjaan lisännyt, että on myös lihaa korvaavia/vastaavia tuotteita. Tiedän itse aiheesta niin vähän, että olen huono sanomaan esimerkkejä, mutta pointtini on, että vaihtoehtoja lihalle on. Kirja sopii mielestäni ihan kelle tahansa aiheesta kiinnostuneelle. Vaikka kyseessä on kuvakirja, se ei tarkoita että se olisi pelkästään lapsille. Arvosanaa on vaikea antaa, mutta sanoisin, että hyvä kirja, johon olisi pienen lisän vielä kaivannut. Parilla sanalla jos kirjaa kuvailisin, niin kaunis, mutta surullinen. (Ja kauniilla tarkoitan niitä onnellisia kuvia!)

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.

Tutustu aukeamanäytteeseen kirjasta tästä.

Kirjan perustiedot:
Englanninkielinen alkuteos: That's why we don't eat animals
Julkaistu suomenkielisenä: 2015
ISBN: ISBN 9789522304537
Kirjastoluokka:  L50.19
Koko: 48 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Aurinko Kustannus
Kirjoittanut: Roth Ruby
Suomentanut: Pauliina Klemola, Sari Komulainen
Kuvittanut: Roth Ruby
Ikäsuositus: 5+

Tutustu myös kirjailijan muihin kirjoihin ja tuotteisiin We Don't Eat Animals nettisivuilta.


Osta kirja: 

CDON 
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa
Prisma 

Aurinko Kustannus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)