maanantai 29. tammikuuta 2024

Katsaus Kuinka menestyä hullujenhuoneella -kirjaan

Selatessani kirjakatalogeja huomioni kiinnittyi Gummeruksen katalogissa kirjaan nimeltä: Kuinka menestyä hullujenhuoneella. Kun miettii jo tuota pelkkää kirjan nimeäkin, se herättää jo monenlaisia ajatuksia ja odotuksia. Mielenterveys on itselleni aiheena tärkeä ja aiheesta pitäisi kirjoittaa enemmän. Vaikka tämä kirja onkin viihteellinen romaani, tulee kirjassa hyvin esiin myös monenlaiset mielenterveyden ongelmat, sekä ongelmat terveydenhuollossa.

Mitä kirja sisältää?
Kirja kertoo 33-vuotiaasta Majasta, joka tekee työkseen stand uppia.Vaikka keikoilla tunnelma on pääosin iloista, voi silti stand up -koomikonkin elämä olla hyvin myrskyistä ja vaikeaa. Vaikeina hetkinä sitä puolestaan saattaa keksiä vaikka mitä hölmöilyjä, kuten alkoholivarkauden, tapettien repimisen ystävän mökistä tai tärkeän koe-esiintymisen menettämisen. Lopulta sitä ei enää jaksa ja romahtaa, päätyen poliisiautolla suljetulle osastolle. Miten psykiatrisella osastolla, jossa on hyvin monenlaisia potilaita, pärjää? Onko psykiatrinen osasto oikea paikka Majalle? Kirjassa kerrotaan kahta ajanjaksoa: ennen totaalista romahtamista ja romahtamisen jälkeen.

Yleinen arvio kirjasta:
Kun luin kirjan ensimmäisen kappaleen ensimmäistä sivua, rupesi itseäni hymyilyttämään ja ajatusmaailma oli: "jahas jahas, vainiin". Jo ensimmäisessä luvussa nimittäin tulee esiin, miten paljon kirjan päähenkilö Majalla on mielikuvitusta ja huumorintajua. Voin sanoa, että kirja on hauska ja lukiessa oli kiva päästä tutustumaan Majaan. Kirja on aikalailla 50-50 aikaa ennen Majan romahdusta ja romahduksen jälkeen. Toiset ehkä tykkää tästä, mutta itse olisin kaivannut enemmän tapahtumia sairaalasta. Mutta nämä ovat mielipidekysymyksiä. Kirjan loppuosa laittaa ainakin itseäni hieman ihmetyttämään. Kun miettii ihmisen paranemista psyykkisesta sairaudesta, niin kirjan lopussa mietin, että oliko Maja tarpeeksi terve kotiutukseen? Sitten toisaalta mietin, että hei, tämä on nykyaikaa - harva enää pääsee sairaalaan ja todennäköisesti siellä ollaan vain lyhyitä aikoja. Itse ahmin tämän kirjan aika nopeasti, johtuen varmaan kirjan teemasta ja hauskuudesta. Oma arvioni 3/5.

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.

Kirjan perustiedot:
Ruotsinkielinen alkuteos:
Hur man gör succé på dårhus
Julkaistu: 1/2023
ISBN:
9789512424276
Kirjastoluokka:
84.2
Koko: 255 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Gummerus
Kirjoittanut:
Emmy Abrahamson
Suomentanut: 
Outi Menna

Tutustu myös kirjailijan muihin kirjoihin:
Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista (2022)
Kuinka risteillä ja lentää yli laidan (2024)

Osta kirja:
CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa

Gummerus

Sopii Helmet-lukuhaasteen 2024 (esimerkiksi) kohtiin:
9. Kirjassa joku karkaa
13. Kirjan tapahtumapaikka on suljettu tai rajattu
29. Kirjassa valehdellaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)