tiistai 1. lokakuuta 2019

Mielipide: psykiatriselle avulle kova tarve - palveluita huonosti

Todella järkyttävää lukea taas uutisia mitä ihan meillä Suomessakin tapahtuu. Esim. masennus, itsetuhoisuus ja koulukiusaaminen on Suomessa ihan arkipäivää (niin surullista ja kamalaa, kun se onkin), mutta monesti kun tapahtuu jotain isompaa, kuten kouluampuminen, saattaa jotkut ihmiset herätä, että nyt on tehtävä asialle jotain. 

Kuva: Pixabay.

Olen pitkään ollut sitä mieltä, että joissakin kunnissa psykiatrista apua on todella huonosti saatavilla ja jonot ovat pitkiä. Jotkut ihmiset saattavat haluta ja hakeakin apua, mutta ei saa sitä silloin, kun tilanne on vielä jotenkin hallinnassa. Tuntuu, että vasta sitten kun tilanne on todella, todella paha niin pahaan oloon aletaan puuttumaan. Jotkut ihmiset ei puolestaan löydä tai osaa hakea apua. Onko esim. kouluissa, terveysasemilla ja nuorisopalveluilla tuotu riittävän hyvin esiin, mitä tulee tehdä jos on paha olla ja mistä ja miten apua saa?

Onhan palveluita toki olemassa: Kriisipuhelin, Lasten- ja nuorten puhelin, Sekaisin chat, koulujen kuraattorit, psykologit, terveyskeskukset, sairaalat... Mutta kaikissa näissä on joku ongelma. Entä jos psykiatrian jonot ovat liian pitkiä? Mitä jos hätä on silloin, kun joku palvelu ei ole avoinna? Entä jos ei ole nettiyhteyttä? Entä jos linjat on täynnä? Entä jos on muita asiakkaita? Entä jos ei pääse kulkemaan sairaalaan tai ole varaa sairaalamaksuun? Ihan oikeasti, tällaisiakin ongelmia on. 

Lisäksi mielenterveysongelmat ovat asia, mikä harvoin menee ohi ihan yhdellä keskustelulla. Toki olo voi helpottua joksikin aikaa, mutta yleensä saatetaan tarvita pitkäaikaista keskusteluapua, terapiaa, lääkitystä, kuntoutusta tai muuta.  Ammattilaisille olisi siis tarvetta ja ammattilaisen puheille pitäisi päästä helpommin.

Mitä mielestäni pitäisi tehdä?
- Pitäisi olla joku hoitotakuu, minkä ajan sisään hoitoon pääsisi.
- Lisää lääkäreitä, hoitajia, terapeutteja etenkin niille kunnille missä kova tarve.
- Vähävaraisille pitäisi olla helpotusta terveyskeskus/sairaalamaksuihin.
- Pitäisi olla ilmasia 24/7 palveluita, esim. puhelin tai chat, jossa riittävästi vastaajia. 
- Näkyvyyttä mielenterveyspalveluille, esim. tv-mainos, radio-mainos, paperisia mainoksia julkisiin paikkoihin. 

Toki nämä maksaa, mutta niin maksaa sekin, että ihmiset menee niin huonoon kuntoon ettei esim. kykene työhön.

Ja hei, ihan jokainen meistä voi tehdä jotain hyvää! Ei jätetä ketään yksin, kysytään kuulumisia ja autetaan jos on hätä. Jos ei osata auttaa, ohjataan jollekkin/jonnekkin, missä osataan auttaa!

Autetaan hädässä olevia kun viedä voidaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)