lauantai 16. helmikuuta 2019

Haluaisin töihin, mutten ole riittävä mihinkään - myös rajoittuneet kaipaavat töitä

Pitkään olen miettinyt sellaista, että olisi kiva, jos olisi työ jota saisi tehdä esim. muutaman tunnin päivässä tai viikossa. Tai että olisi sellainen tarvittaessa töihin muutamaksi tunniksi pyydettävä henkilö. 

 Kuva: Pixabay.

Välillä selailen työpaikkailmoituksia ihan mielenkiinnosta. Joskus mielenkiintoisia ilmoituksia löytyykin ja joihinkin olen jopa ottanut yhteyttä, mutta kaikissa on se jokin mutta. Tyypillisintä on, että pitäisi pystyä tekemään myös aamuvuoroja tai päivät ovat 8 tuntisia. Ainakin Tokmannilla pitäisi myös hallita kassa. Kassa on varmaan ainoa asia mitä en kauppatyössä pystyisi tekemään. Kaikkea muuta kyllä: hinnoittelemaan, vastaanottamaan ja purkamaan kuormaa, hoitamaan pullonpalautuskoneen, järjestelemään, siivoamaan, somistamaan... Vaikka osaisi ja pystyisi vaikka mihin niin se ei riitä. 

Lisäksi työpaikkailmoituksissa silmään pisti kesätyöt ja nuorille suunnatut työhön tutustumiset. Muutaman viikon tutustumisesta tienaisi muutaman satasen rahaa ja hyvää työkokemusta. Missä tällaiset on aikuisille? Ei kaikilla aikuisillakaan ole työkokemusta. Lisäksi tällainen kokeilujakso, josta vielä tienaisi vähän, olisi varmasti myös monelle aikuiselle todella hyvä ja palkitseva kokemus. Tottakai teini-ikäisiä tulee kannustaa töihin, mutta hei, olen itse 29-vuotias (omasta mielestäi nuori) työkyvyttömyyseläkeläinen, jolla olisi kiinnostusta: eikö vastaavaa voisi siis tarjota aikuisillekkin? Uskoisin, että on paljon kuntoutujia, eläkeläisiä, työttömiä ja muita, joilla ei kokemusta ole ja haluaisi ikäänkuin "maistiaisen" siitä, millaista on olla oikeassa työssä ja tienata oikeaa rahaa.

 Kuva: Pixabay.

Sitten eikö missään työssä ole tarvetta henkilölle, joka tekisi työtä muutaman tunnin päivässä tai viikossa? Työn  tarkotus ei olisi tienata niin, että rahalla eläisi, vaan olisi jotain mitä voisi vähän tehdä tienatakseen pientä lisää eläkkeen lisäksi. Luulisi, että esim. juuri jollekkin ruuhka-apulaiselle tms olisi tarvetta juurikin vaikka siistimiseen, hyllyttämiseen, hinnoitteluun tms.  Joku saisi hyvän, ahkeran apulaisen ja itselleni se vähänkin palkka olisi paljon. Ja eihän mitään työsopimusta heti tarvitsisi tehdä. Aina voisi lähteä esim. palkattomasta harjoittelusta liikkeelle ja katsoa miten homma lähtee käyntiin.

Erilaisia rajoitteitahan on ihmisillä vaikka ja mitä. Vaikka ihminen olisi pyörätuolissa, ei se tarkota etteikö voisi tehdä töitä. Varmasti löytyisi moniakin asioita, mitä pyörätuolissa pystyisi tekemään. Toivoisin, että myös meille tavalla tai toisella rajoittuneille ihmisille annettaisiin mahdollisuuksia ja että asiaa voitaisiin ruveta kehittään, miten myös me rajoittuneet saataisiin jotain edes pientä työtä. Jos sinä, lukija olet yrittäjä, voisiko juuri sinun yritys olla edelläkävijä ja reilu työnantaja ja tarjota pientä työtä esim. sairaalle henkilölle? Aiheesta voisi saada hyvää mainetta!

2 kommenttia:

  1. Aivan mahtava teksti! Ja hyvää pohdintaa. Toivottavasti tämä herättää ihmisiä ajattelemaan. Mä olen mm näkövammani vuoksi työkyvyttömyyseläkkeellä, ikää mulla on 21 vuotta. Mulla on siitä hyvä tilanne, että voin toistaiseksi olla eräässä päiväkodissa apulaisena.
    Mutta meitä on paljon, jotka tarvitsisivat itselleen sopivan työkuvion ja olisi äärimmäisen tärkeää että työpaikat uskaltaisivat ottaa töihin, henkilön rajotteista huolimatta.

    https://nouw.com/suviannika

    VastaaPoista
  2. Aivan mahtavaa että joku täällä maailmassa ajattelee myös tätä puolta. Kumpa asiaan tulisi muutos��

    VastaaPoista

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)