torstai 11. lokakuuta 2018

Katsaus Raikkaat rätit -kirjaan

Virkattuja rättejä on kiva tehdä, ne on kivoja käytössä ja hyviä lahjoja. Yleensä rätit ovat sellaisia, että niitä on helppo virkata ja siten rätti on kiva käsityö esim. tv:tä katsellessa tai matkalle mukaan. Lisäksi rätti on käsityönä sen verran pieni, että se on helppo ottaa mukaan. Itse olen virkannut rättejä paljon ja rättejä onkin kertynyt jo pieni pinollinen. Niitä on vaan niin kiva tehdä.

Ennen Raikkaat rätit -kirjaa etsin ohjeita netistä ja kyllähän niitä muutamia kivoja ohjeita löytyykin ihan laittamalla hakuun "virkattu rätti ohje". Mutta jos tuntuu, että nämä ohjeet eivät riitä ja haluaisi kokeilla virkattujen rättien lisäksi neulottuja rättejä, kannattaa tutustua tähän kirjaan:


Mitä kirja sisältää?

Kirja on kahden eri teoksen yhteisnide. Ensin virkataan, sitten neulotaan rättejä.

Virkkausosiossa johdannon jälkeen tutustutaan ensin virkkauksen perussilmukkoihin: kuinka ne ketjusilmukat, kiinteät silmukat ja pylväät oikein tehdäänkään? Tai miten kavennetaan ja lisätään silmukoita? Kun silmukat ovat hallussa, voikin siirtyä itse ohjeisiin, joita on virkkauksessa 11 erilaista. Tähdenlento, tikkari, merituuli... Jokaisella rätillä on hauska nimi! Jokaisen rätin ohje on kirjoitettuna ja kaaviona. Tosin kaavioista on laitettu vaan pieni osa, joten esim. alun ketjusilmukat pitää ainakin katsoa kirjoitetusta osasta.

Neulomisosion idea on sama: esipuheen jälkeen on neulekoulu, jossa opetellaan silmukoiden luomista, oikeaa ja nurjaa silmukkaa sekä muuta tarpeellista. Neulekoulun jälkeen alkavat itse ohjeet, joita on yhteensä 13. Myös neulotuilla räteillä on omat hauskat nimensä: piirakka, loivat aallot, suunnikas, siniraita... Myös neulotuilla räteillä kaikilla on kirjoitetut ohjeet ja osassa ohjeista (joihin tarvitsee) myös kaavio. Itse en ole vielä oikein neulomisesta innostunut, mutta ehkä joku päivä vielä näitäkin kokeilen!

 
Tekemiäni virkattuja rättejä kirjan ohjeiden mukaan.

 Virkattuja rättejä, kuva kirjasta.

 Neulottuja rättejä, kuva kirjasta.

Yleinen arvio kirjasta:
Itselleni oli heti selvää, että tämä kirja pitää hankkia! Nyt itselläni on yli 11 virkattua ja 13 neulottua ohjeideaa lisää, joista pari olen jo onnistuneesti toteuttanut virkaten. Joidenkin ohjeiden kanssa tuli ongelmia silmukoiden määrän kanssa alussa, mutta olen ratkaissut ongelman niin, että teen aina muutamia ylimääräisiä silmukoita alkuun. Kun seuraava rivi on sopivan mittainen, otan alusta jääneet ylimääräiset ketjusilmukat pois. Monessa kirjan ohjeessa käytetään puuvillalankoja. Itse suosin räteissä monen muun suomalaisen tavoin bambulankoja, mutta toki myös puuvilla käy ja puuvilla-bambusekoituksiakin on olemassa. Mutta sehän selviää vain kokeilemalla, mikä itseä miellyttää eniten. Ihmettelen kyllä, miksi bambulangasta ei ole mitään mainintaa kirjassa? Kokonaisuudessa pidän kyllä kirjasta ja toivon, että paljon rättejä virkkaavat ja neulovat löytäisivät tämän kirjan. Käsintehtyjä rättejähän myydään mm. markkinoilla ja myyjäisissä, mutta vielä en missään ole nähnyt neulottua palmikkorättiä... Vink vink. Oma arvioni kirjalle 3½.

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:

Tanskankieliset alkuteokset (teoksista tehty yhteisnide):
Haeklede klude ja Strikkede klude
Julkaistu suomenkielisenä: 1/2018
ISBN:
978-952-254-312-7
Kirjastoluokka: 65.43, 65.433
Koko: 120 sivua
Ulkoasu: Nidottu (pehmeäkantinen)
Kustantaja: Moreeni
Kirjoittanut:
Camilla Schmidt Rasmussen (virkkaus), Sofie Grangaard (virkkaus) ja Helle Benedikte Neigaard (neulonta)
Suomentanut: Tiia Huotari
Valokuvat: David Bering / Montgomery
Graafinen sunnittelu: Anja Søe Jensen

Osta kirja:
CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa
Prisma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)