lauantai 26. toukokuuta 2018

Omat vinkkini hammaslääkäristä selviämiseen

Kun puhutaan kammoista, monesti hammaslääkäri nousee esiin. Itselläni ei ole koskaan kammoa hammaslääkäriin ollut, mutta toisaalta se varmaan johtuu siitä, että käynnit ovat lähinnä olleet tarkastuksia ja perus paikkauksia. Jos jotain ns. isompaa remonttia olisi tiedossa, sitten voisi kyllä hirvittää. Mutta ymmärrän kyllä ihmisiä, joita hammaslääkäri pelottaa. Pelkoja on niin monenlaisia ja mielestäni mitään pelkoa ei pitäisi vähätellä. Eivätkä pelot ole aihe, mille voisi nauraa tai vitsailla - tämä jokaisen tulisi käsittää. Pikemminkin pitäisi kannustaa, että peloista voisi puhua ja jos pelot haluaa kohdata, niitä lähdetään voittamaan pikkuhiljaa.

Vähän aikaa sitten kävin hammaslääkärissä, jossa jouduin kohtaamaan yhtä pelkoani. En kerro, mikä se on, mutta voin paljastaa, ettei se ole itse hammaslääkäri, ei pora, ei piikki. Mutta selvisin kuitenkin ja ajattelin nyt listata muutamia omia vinkkejäni hammaslääkäristä selviämiseen. Toivottavasti listassa on jotakin uutta ja edes jollekin apua!

Kuva: Pixabay.

Yleinen hyvä olo
Kyllähän yleinen hyvinvointi vaikuttaa kaikkeen. Nuku hyvät yöunet, syö aamiaista (jos on sallittua), harjaa hampaat ja pue jotain rentoa päälle. Jos olet kipeä, mieti pari kertaa, kannattaako sillon hammaslääkäriin mennä vai olisiko fiksuinta siirtää aikaa? Ole ajoissa hammaslääkärissä. Jos saavut paikalle vaikkapa kävellen, saat hetken rauhoittua aulassa.

Rauhoittava lääke
On niin tapauskohtaista, minkälaista lääkettä, kenelle ja miksi annetaan. Joka kodistahan ei näitä lääkkeitä löydy ja on hyvä muistaa, että kyseessä on reseptilääke, mikä on tietylle ihmiselle tarkoitettu. Kaikki lääkkeet ei sovi kaikille ja siksi lääkäri on se, kuka päättää mitä lääkettä annetaan, jos siihen ylipäätänsä on oikeasti tarvetta. Paljon myös varoitellaan siitä, miten rauhottaviin lääkkeisiin jää helposti koukkuun. Mutta jos lääkkeestä on kovaan pelkoon apua, niin ehkä se voisi olla yksi vaihtoehto? Jos rauhottavista ei ole aikaisempaa kokemusta, kannattaa esim. aikaa varatessa jo kysyä, onko sellasta mahdollista saada, mistä ja miten?

Kerro peloistasi
Peloista kannattaa kertoa, koska sitten asiasta tiedetään ja asialle voi mahdollisesti tehdäkin jotain. Esim. verikammoni huomioitiin niin, että jos ikenestä alkoi vuotamaan verta, veri huuhdeltiin pois. Puolestaan pelko kivusta hoidettiin puudutuksella. Pelkoja ja varmasti myös ratkaisuja on monenlaisia.

Sovi merkki, jos iskee jokin hätä
Entä jos tulee huono olo tai paniikki kesken kaiken? Itse sanon aina alussa, että nostan vaikka käteni ylös jos iskee joku hätä, että tilanne tajutaan.

Hengitys
Monessa muussakin asiassa tärkee tekijä, eli rauhallinen hengitys. Se, että ei hengitä, ei tee tilanteesta yhtään mukavampaa.

Puudutus
Lapsena en käyttänyt puudutusta, enkä tiedä miksi. Ehkä en vain tiennyt puuduttamisen mahdollisuudesta? Nyt kun tiedän, puudutusta myös käytän. Piikin laittaminen on kuitenkin vain pieni nipistys, mikä helpottaa kokoa koko hammaslääkärikäynnin ajaksi. Toki puudutuksessa on huonotkin puolensa, sillä puutunut tunne voi kestää useita tunteja. Joitakin se voi haitata, itseäni ei.

Fidget-lelu tai muu vastaava
Joitain ihmisiä helpottaa, kun saa pitää kädessään jotain samalla, kun on hammaslääkärissä. Ehken nyt mitään spinneriä ottaisi mukaan, mutta fidget cube, avaimenperä tms pieni esine, mitä voi rutistaa kädessään. Viimeksi sain hammaslääkäriltä kokeiltavaksi pienen pumpulitupon käsissäni pyöriteltäväksi.

Tauot
Jossain vaiheessa, kun on sopiva vaihe, voi hyvin pitää pienen tauon esim. istumalla ja juomalla lasin vettä ja hengittämällä syvään.

Tuuletus
Itselläni oli viimeksi kuuma mennessäni hammaslääkäriin. Kuumuus, kammot ja jännitys... Ei hyvä yhdistelmä. Hammaslääkärissä missä kävin oli onneksi hyvä tuuletus, minkä sai päälle, ja helpotti oloa heti.

Tukihenkilö
Itselleni ei ole koskaan mitään suurempaa operaatiota tehty, mutta jos sellanen joskus tulisi eteen, tarvitsisin todennäköisesti jonkun tukihenkilön mukaan. Kun isosta operaatiosta ei ole kokemusta, ei ole mitään käsitystä, mikä olo sellasen jälkeen olisi. Tekisikö huonoa? Pysyisikö pystyssä? Sattuisiko kauheasti? Uskoisin, että siinä kohtaa olisi hyvä olla joku joka tulisi saattamaan kotiin ja olisi kotona seurana.

Nukutus
On olemassa ihmisiä, joille pelko on ihan ylivoimainen. On olemassa myös nukutusmahdollisuus. En tiedä, tehdäänkö nukutuksia julkisella puolella, mutta yksityisellä ainakin. Itselläni ei ole tästä kokemusta, eikä toivottavasti tule. Mutta jos joku isompi hammasremontti joskus tulisi, kyllä joutuisin vakavasti harkitsemaan tätäkin vaihtoehtoa.

Palkitse itsesi, elämä jatkuu!
Jos päivä menee hammaslääkärin takia pilalle, palkitse itsesi jollain mukavalla! Hammaslääkärissä käynti on vain pieni hetki päivästä/viikosta/kuukaudesta/vuodesta/elämästä. Elämä jatkuu toivottavasti paljon mukavempien asioiden merkeissä!

Sinä selviät!

1 kommentti:

  1. Kiitokset tästä. Minun täytyisikin varata aika hammaslääkärille. Plussaa olisi, jos siihen kävisi palvelusetelit. Ainakin tuttu sanoi, että hän on löytänyt vaihtoehtoja, että voi mennä hammaslääkäriin palvelusetelillä. Minulla on jonkinlainen hammaslääkäripelko. Nuo tauot ovat tärkeitä.

    VastaaPoista

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)