keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Katsaus Yksi täydellinen päivä -kirjaan

Kariston syksyn 2017 esitteessä on monia mielenkiintoisia kirjoja, joihin kiinnitin huomioni: syyskuussa ilmestynyt Linnean laiskanlinna, elokuussa ilmestynyt En ikinä luovuta ja kesäkuussa ilmestynyt Yksi täydellinen päivä. Lähdin lukemaan kirjoja ilmestymisjärjestyksessä, joista ensimmäisenä on siis Yksi täydellinen päivä. Kirjan nimen perusteella saa mielikuvan onnellisesta elämästä täynnä ihania hetkiä, mutta totuus voikin olla ihan toinen...


Mitä kirja sisältää?

Kirja kertoo kahdesta 17-vuotiaasta nuoresta, Finchistä ja Violetista. Kirja on siitä kiva, että kertojia ei ole yksi, vaan kaksi. Välillä tapahtumat ovat Finchin ja välillä Violetin näkökulmasta. Kirjan tapahtumat alkavat kellotornista, jossa Finch ja Violet tapaavat sattumalta samoissa surullisissa aikeissa: hypätä alas ja kuolla. Kun Finch huomaa, ettei olekaan kellotornissa yksin, hän keskittyy Violetin pelastamiseen. Nuoret selviävät säikähdyksellä, mutta asiaa puidaan kirjassa vielä moneen kertaan. Myöhemmin Finch ja Violet tapaavat samalla maantiedon tunnilla ja rupeavat tehtävää varten työpariksi. Tehtävänä on vierailla kotiseudun nähtävyyksillä ja kirjoittaa niistä. Tehtävän myötä Finch ja Violet tutustuvat, käyvät mitä uskomattomimmissa paikoissa ja ovat toistensa tukena: niin hyvässä kun pahassa. Vaikka elämä alkaa pikkuhiljaa näyttämään paremmalta, katoavatko ongelmat ja pahat ajatukset?

Yleinen arvio kirjasta:
Kirja herätti valtavasti tunteita ja ajatuksia heti ensimmäisistä sivuista lähtien. Miksi Finch ja Violet ovat päätyneet kellotorniin? Mikä on saanut nuorten mielet niin synkiksi, että on saanut miettimään lopullista ratkaisua? Kun kirjan lähtötilanne on tämä, herää mielenkiinto lukea yhä lisää ja lisää. Mitä Finchille ja Violetille on menneisyydessä tapahtunut? Saavatko he toisistaan tukea? Miltä kummankin tulevaisuus näyttää? Välillä kirjaa lukiessa suretti, sillä aihehan on rankka. Välillä myös ilahdutti kirjan onnelliset hetket ja myös inspiroiduin Finchin ja Violetin harrastuksista. Yksi täydellinen päivä on arvostelumenestys, joka on myyty 39:än maahan. Kirjasta on tekeillä myös elokuva, mitä odotan innolla. On mielenkiintoista nähdä, miten erilaisilta kirjan tapahtumat näyttää omassa mielessä käytynä ja elokuvassa jonkun toisen näkemänä. Kirjasta ei ihan omaa ykkössuosikkiani tullut, mutta hyvä kirja silti ja ehdottomasti tärkeä aihe. Hyvä, että joku on ottanut näin ison ja vaikean aiheen esiin ja vielä nuorten kirjaan. Oma arvioni 3½/5.

Haluaisin vielä kirjoittaa siitä, miten ihmettelen sitä, että kirjoissa ei ole mitään varoitusmerkintöjä, niinkuin esim. tv-sarjoissa, elokuvissa ja peleissä? Mielestäni tässä kirjassa olisi hyvä olla joku ikäraja ja merkintä, että käsitellään hyvin vaikeaa aihetta. Olen lahjoittanut kirjoja mm. nuorten psykiatriselle osastolle ja tämä on nyt toinen kerta, kun joudun miettimään, onko kannattavaa tällaista kirjaa lahjoittaa? Toisaalta joku voisi saada toivoa, miksi itsemurhaa ei tulisi tehdä, mutta mitä jos joku saisikin ideoita, miten itsemurha kannattaisi toteuttaa? Koska en halua ottaa pienintäkänä riskiä, en tätä kirjaa siksi lahjoituskasaan nyt laita. 

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.

Kirjan perustiedot:
Englanninkielinen alkuteos: All the Bright Places
Julkaistu suomenkielisenä: 6/2017
ISBN: 978-951-23-6222-6
Kirjastoluokka: N842
Koko: 405 sivua
Ulkoasu: Nidottu (liepeettiset pehmeät kannet)
Kustantaja: Karisto
Kirjoittanut: Jennifer Niven
Suomentanut: Leena Perttula

Tutustu myös kirjailijan muihin kirjoihin kirjailijan nettisivuilta.

Osta kirja:
Karisto

Sopii Helmet-lukuhaasteen (esimerkiksi) kohtiin:
1. Kirjan nimi on mielestäsi kaunis
2. Kirjablogissa kehuttu kirja
5. Kirjassa liikutaan luonnossa
6. Kirjassa on monta kertojaa
10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis
15. Kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen
17. Kirjan kannessa on sinistä ja valkoista
23. Käännöskirja
29. Kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluat oppia
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit
49. Vuoden 2017 uutuuskirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)