keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Katsaus Mitä kissalla mielessä -kirjaan

Kun miettii, että on ollut kissojen kanssa koko elämänsä tekemisissä, niin itsellänikin on kokemusta kissoista jo peräti 27 vuotta. Perheessämme on aina ollut kissoja. Kun on kasvanut kissojen kanssa, kai siinä samalla on jotenkin kasvanut kissaihmiseksi. Kun mietin, montako kissaa talossamme on omasta syntymästä saakkani ollut, saan tulokseksi 15 kissaa. No, 4+3 näistä oli emokissojen saamia pentuja, joista kaksi pidimme ja loput annoimme pois. Joukossa on ollut uroksia ja naaraita ja taustoja kissoilla on monenlaisia. Sitä on tietenkin monesti miettinyt kissojen käyttäytymistä. Mikä pahvilaatikoissa kiehtoo? Miksi saalis tuodaan näytille? Miksi kissa maukuu? Miten kissa tulee toisen kissan kanssa toimeen? Huomasin Docendon sivuilla uuden kissakirjan, joka herätti mielenkiintoni ja halusin selvittää, miten paljon uutta tietoa mahdan kyseisestä kirjasta saada.


Mitä kirja sisältää?

Alkusanojen, johdannon, lähteiden ja hakemistojen lisäksi kirja jakautuu kuuteen osaan: kesy mutta villi, kissan aistit, kissan käyttäytyminen, kissan luonne, kissa ja ihminen, sekä kissa kotona. Jokainen osio on jaettu vielä sopivan kokoisiksi kappaleiksi. Esim. kissan aistit osiossa käydään läpi seuraavia asioita: kissan muisti, kuunteleeko kissasi sinua?, kissan ääntely, kissan hajuaisti ja catwalk. Jokaisessa kappalessa käydään läpi aiheeseen liittyvää tutkimustietoa, mikä auttaa ymmärtämään kissan käytöstä paremmin. Jokaisen kappaleen lopuksi on tehty myös lyhyt ja ytimekäs lista kappaleessa käydyistä asioista. Kirjassa on myös kivoja kuvia niin piirroksina, kuin valokuvina.

 Lyhyt ja ytimekäs lista aiheesta kissan hyvinvointi. Lista kirjan sivulta 179.

Kirjan ihanaa kissakuvitusta sivulta 107. Kuva: Anders Rådén.
 
Yleinen arvio kirjasta:
Mietitäänpä ensin, minkälainen oikeastaan on hyvä tietokirja? Omasta mielestäni hyvä tietokirja on mielenkiintoinen alusta loppuun, kirjasta oppii uusia asioita ja saa vastauksia itseä askarruttaviin kysymyksiin. Mielestäni kaikki nämä kuvaavat tätä kirjaa. Kirjassa on monipuolisesti hyvää tietoa, kappaleet ovat sopivan kokoisia ja kunkin kappaleen lopussa on lyhyt, selkeä tiivistelmä kappaleesta käydyistä asioista. Itse opin valtavasti uutta asiaa kissoista tämän kirjan myötä ja suosittelen ehdottomasti kirjaa kaikista kissoista enemmän kiinnostuneille. Tykkään siitä, että kirja ei ole mikään perus kissan esittely ja hoito-opas, vaan monipuolinen, laaja paketti kissoista tehdyistä tutkimustiedoista. Oma arvosanani 4/5.

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:

Ruotsinkielinen alkuteos: Hur tänker din katt?
Julkaistu suomenkielisenä: 3/2017
ISBN:
978-952-291-323-4
Kirjastoluokka: 67.452
Koko: 222 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Docendo
Kirjoittanut:
Bo Söderström 
Suomentanut: Päivi Kivelä
Kuvittanut: Vicky Burton, Niels Hartvig, HSJC, Jennifer Mancneill, Anders Rådén,  Willie Van Schalkwyk, Shutterstock, Bo Söderström, Linda Tanner, Stefan Tell

Osta kirja:
CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa
Prisma

Docendo 

Sopii Helmet-lukuhaasteen (esimerkiksi) kohtiin:
2. Kirjablogissa kehuttu kirja
5. Kirjassa liikutaan luonnossa
10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis
14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella
15. Kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen

22. Kuvitettu kirja
23. Käännöskirja

41. Kirjan kannessa on eläin
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit
49. Vuoden 2017 uutuuskirja

1 kommentti:

  1. Luin Kirjan ja tykkäsin samoin perustein kuin sinä. Mukava tutustua tutkitun kissatiedon popularisointiin. Pidin myös samasta syystä tietokirjasta Kissojen maailmanhistoria.

    VastaaPoista

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)