perjantai 27. tammikuuta 2017

Vinkkejä ammattikouluun / ammatilliseen erityisopetukseen hakemiseen

Haut syksyllä alkaviin koulutuksiin lähestyvät. Monesti olen miettinyt vinkkilistan tekemistä ammattikouluun / ammatilliseeen erityisopetukseen hakeville, sillä ehkä voisin kyseisellä listalla auttaa jotakuta opiskelupaikan saamisessa. Itse olen kerran hakenut ns. normaaliin ammattikouluun (vaatetusala), kerran ammatilliseen erityisopetukseen (kotityö- ja puhdistuspalveluala) ja toisen kerran samaan ammatilliseen erityisopetukseen, mutta eri paikkakunnalle siirtona. Jokaiseen näistä on ollut paljon hakijoita ja olen päässyt jokaiseen haluamaani kouluun mukaan. Mutta asiaan, eli vinkkeihin hakemiseen. Toivottavasti näistä on apua!

 
Käy tutustumassa, anna hyvä vaikutelma ja ole kiinnostunut
Tutustumiskäynti on sekä itselle, että koululle hyvä juttu. Tutustumiskäynti voi kestää esim. päivän tai kokonaisen viikon. Itse näkee koulun henkilökuntaa ja opiskelijoita, minkälaisia tapoja koulussa on, minkälaista itse opiskelu on jne. Henkilökunta puolestaan näkee minkälainen opiskelija on mahdollisesti aloittamassa. On tärkeää antaa siis itsestään hyvä vaikutelma. Ole aidosti kiinnostunut, kysele jos on kysyttävää, ole mukana jutuissa mitä tehdään. Vaikka olisit tutustuja, se ei tarkota, että pitäisi vain seurata vierestä, mitä muut tekevät. Kun hakijoita käydään läpi, tietysti ne nousevat esiin, jotka ovat käyneet tutustumassa ja mikäli on antanut hyvän vaikutelman, sitä nousee esiin hyvässä valossa ja on potentiaalinen opiskelijaehdokas.

Täytä hakemukset huolella
On tärkeää, että hakemukset on täytetty selkeästi ja huolella. Mitä jos joku tärkeä yhteistieto puuttuisi tai yhteystiedoista ei saisi selvää? Kyllä harmittaisi, jos oman mokan takia jäisi paikka saamatta.

Muista liitteet
Peruskoulun päättötodistus, aikaisemmat opinnot, työtodistukset...  

Kirjoita vapaamuotoinen kirje
Kun jotain oikein kovasti haluaa, sitä tekee kaikkensa sen eteen, että saavuttaa päämääränsä. Itse olen laittanut joihinkin hakemuksiin lisäksi myös vapaamuotoisen kirjeen, missä kerron, miten kovasti haluan opiskelemaan, miksi olisin hyvä opiskelija ja kerron miten motivoitunut olen ja miten/miksi todella haluan juuri siihen kouluun ja siihen linjalle, mihin olen hakemassa.

Älä vähättele itseäsi
Kun kysytään esim. harrastuksia tai erityisosaamista, älä vähättele itseäsi. Joskus sitä ei itse edes välttämättä tajua omaa osaamistaan ja voikin kysyä vaikka läheisiltään, missä olet hyvä. Jollekin vaikka ruuanlaitto voi olla hyvin arkipäiväinen asia, mutta joku voi nähdä, että henkilö on hyvä ruuanlaittaja ja osaa tehdä hyvää ruokaa. Itse olen hyvä tietokonejutuissa, mikä näkyi opiskeluissa siten, että sain opintopisteitä (tieto- ja viestintätekniikka) näyttämällä osaamiseni. Kaikille oppitunneille ei tarvinnut osallistua, koska osasin jo hommani. Toinen missä olen hyvä, on taide ja kulttuuri. Luen kirjoja, käyn museoissa, kirjoitan arvosteluja... Olen siis blogin pitämiselläkin saanut näytettyä paljon, millä olen saanut opintopisteitä. Jokainen on varmasti jossakin hyvä!

Pääsykoe? 
Joihinkin opintoihin saattaa olla pääsykoe. Pääsykoetta ei kannata jännittää. Menee vain omana itsenään, hyvillä mielin, hyvällä asenteella ja tekee annetut tehtävät huolella. Hätiköidä ei kannata. Tarkista kerran tai vaikka parikin, että olet tyytyväinen kirjalliseen osuuteen ja mahdollisesti annettuun muuhun tehtävään. Pääsykokeet ja niiden tehtävät riippuvat tietenkin koulusta, sekä alasta, johon on hakemassa.

Muista jatkuva haku / kysy vapaita opiskelupaikkoja
Joihinkin kouluihin on jatkuva haku ja opiskelupaikkoja voi vapautua pitkin vuotta. Jos et siis heti saanut paikkaa, ei kannata luovuttaa, vaan kysellä mahdollisia vapaita opiskelupaikkoja.

1 kommentti:

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)