perjantai 27. tammikuuta 2017

Katsaus Karkotetut-kirjaan

Joku aika sitten julkaisin blogissani jutun Mitä sä täällä teet? – Tarinoita maahanmuutosta sarjakuvakirjasta. Kirja opetti, että tarinoita Suomeen päätymisestä on hyvin monenlaisia. Toiset tarinat olivat iloisia, toiset surullisempia. Maahanmuuttoa tapahtuu ympäri maailmaa ja erilaisia tarinoita on todella paljon. Niin paljon, että niistä saisi kirjan. Tai montakin kirjaa. 


Näin Karkotetut-kirjasta mainoksen Facebookissa. Mainoksessa oli video kahdesta tytöstä. Tytöt laulavat selkeällä suomenkielellä ”piiri pieni pyörii” ja pyörivät laulun mukaisesti videolla yhdessä. Tietysti tytöt laulavat suomeksi, tytöthän ovat syntyneet ja kasvaneet Suomessa. Lasten äiti asui Euroopassa 12 vuotta, valmistui valtiotieteiden maisteriksi ja sai 4 lasta. Perhe karkotettiin Ghanaan. Myös lapset, jotka ovat koko ikänsä olleet ja kasvaneet Suomessa. Video herätti itsessäni heti monenlaisia ajatuksia, lähinnä: ”ei oo todellista!” ja ajattelin että luetaanpa koko kirja. Paljonko ja miksi ihmisiä oikeastaan karkotetaan, myös Suomesta?

http://kustantamo.sets.fi/assets/uploads/sites/2/2016/04/9789515238313_karkotetut.jpg

Mitä kirja sisältää?
Kaikessa yksinkertaisuudessaan kirja kertoo karkotetuista henkilöistä. Tarinoiden alussa kerrotaan aina, keitä perheeseen kuuluu ja mikä heidän matkansa on ollut: mistä he ovat lähteneet, missä he ovat olleet ja mihin lopulta päätyneet. Monissa tarinoissa käydään suomessa, mutta myös tarinoita ilman suomea löytyy. Vaikka tarina olisikin vain muutaman sivun pituinen, sivut ovat isoja ja teksti melko pientä. Tarinoiden yhteydessä on myös isoja värikuvia. Kirjan lopussa on myös sanastoa, esim. mitä tarkoittaa kiintiöpakolainen, ihmiskaupan uhri tai laiton siirtolainen? Kirjassa on myös saattopoliisin tarina, mikä on mielestäni todella hyvä, että tarinoita nähdään monesta eri näkökulmasta. 

Yleinen arvio kirjasta:
Suosittelen tätä kirjaa monenlaisille henkilöille. Yleensä ihmisille, jota kiinnostaa mielenkiintoiset (ja rankat) tarinat. Ihmisille, joita kiinnostaa maahanmuutto. Ihmisille, jotka haluavat tietää, mikä maailmassa on pielessä. Kirja herätti itselläni todella paljon erilaisia ajatuksia ja tunteita. Joidenkin tarinoiden kohdalla sitä mietti: "ei oo todellista, tapahtuuko näinkin, vielä 2010-luvulla?". Hienoa, että tällainen kirja on tehty ja arvostan todella paljon kirjan tekijöitä ja ennenkaikkea henkilöitä, jotka ovat kertoneet tarinansa. Monia tarinoita, paljon tietoa, värikuvat, kovat kannet. Hyvin toteutettu kirja. 4/5.

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.
Lue lukunäyte kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:

Julkaistu: 9/2016
ISBN: 978-951-52-3831-3
Kirjastoluokka: 32.21
Koko:180 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Kustantamo S&S
Kirjoittanut: Kaisa Viitanen
Kuvittanut: Katja Tähjä

Osta kirja:

CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa
Prisma

Kustantamo S&S 

Sopii Helmet-lukuhaasteen (esimerkiksi) kohtiin:
6. Kirjassa on monta kertojaa
22. Kuvitettu kirja
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit
48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)