Elokuun alkaessa monet lapset ja nuoret palaavat kouluun tai ovat vasta aloittamassa koulutaivaltaan. Toiset palaavat kouluun hyvillä mielin: kiva saada päiviin sisältöä ja nähdä kavereita! Toisille koulun alkaminen taas tietää yhden lukuvuoden mittaista kidutusjaksoa. Ekaluokkalaiset eivät edes tiedä, mitä odottaa.
Kiusaaminen on asia, joka on jatkuvasti enemmän tai vähemmän puheenaiheena. Jo vuosia on yritetty jos jonkinlaista kampanjaa ja näyttää esimerkkiä, mutta kiusaaminen ei ole kadonnut mihinkään. Ja yhä keksitään mitä erikoisempia syitä ja erilaisia tapoja kiusata. Kiusaamisesta voi päästä yli ja sen voi antaa ehkä anteeksi, mutta moniin kiusaaminen jättää pysyvät jäljet loppuiäksi. Osa kiusatuista on miettinyt, mitä haluaisi sanoa kiusaajilleen. Tässä kirjassa kiusatut pääsevät ääneen kirjeillä, jotka ovat suunnattu kiusaajilleen. Miltä kiusaaminen tuntui? Mitä ajatuksia se herätti? Minkälaiset jäljet kiusaaminen jätti? Voiko kiusaamista antaa ikinä anteeksi?
Mitä kirja sisältää?
Kirja sisältää anonyymien kiusattujen kirjeitä kiusaajille. Mukana on myös kaksi kirjoittajien omilla nimillä kirjoittamaa kirjettä, jotka ovat Sarca-yhtyeen solisti Tuuli Nurmi ja lauluntekijä ja toimittaja Sanna Korkee. Monet teksteistä ovat pereinteisiä kirjeitä, mutta joukossa on myös hieman lyriikkaa. Kirjan kuvituksesta vastaavat kolme vapaaehtoista: Laura Pitkänen, Minttu Ollinmäki ja Auli Pajakoski. Kirja on tehty osana Laurea-ammattikoulun opinnäytetyötä ja yhteistyössä Kiusaamista vastaan RY:n kanssa. Nimittelyä, haukkua, pilkkaa, syrjimistä, fyysistä väkivaltaa... Kirjassa on useita erilaisia tarinoita, joilla on valitettava yhteinen tekijä: kiusatuksi joutuminen.
Yleinen arvio kirjasta:
Ensinnäkin iso kehu siitä, että tällainen kirja on tehty ja julkaistu, ja että siihen on saanut kuka tahansa osallistua kirjeellään. Olisi todella mielenkiintoista tietää, ketkäköhän kaikki kirjan ovat lopulta lukeneet tai aikovat lukea? Kiusaajien nimittäin pitäisi ehdottomasti lukea tämä. Ehkä kirjeet avaisivat silmiä ja pistäisi uudelleen miettimään, oliko joku "pieni läppä" sittenkään niin harmiton. Mutta kirja sopii ihan kenelle vain (esim. koulun henkilökunta, lasten ja nuorten kanssa työskentelevät, kouluikäisen vanhempi). Jos tuntee jonkun kiusatun, ehkä kirjeet auttavat ymmärtämään, mitä kiusattu käy läpi ja minkälaisia ajatuksia kiusatun päässä liikkuu. Ja yleensäkin, kun tarinoita lukee, ymmärtää entistä paremmin, miten tyhmää kiusaaminen on, miten kiusaaminen pitäisi saada heti loppumaan ja miten apua pitäisi saada. Arvosanaksi antaisin kirjalle 2,5/5. Parempaan kirjaan olisi voinut laittaa lisää tarinoita, tarinoita myös esim. kiusaajien tai kiusatun perheen/ystävien tai kouluhenkilökunnan näkökulmasta, tietoa kiusaamisesta ym.
Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.
Tutustu myös Kirjeitä kiusaajille Facebook-sivuun tästä.
Kirjan perustiedot:
Julkaistu: 5/2017
ISBN: 978-952-339-983-9
Kirjastoluokka: 301
Koko: 68 sivua
Ulkoasu: Nidottu (pehmeäkantinen)
Kustantaja: Books on Demand
Kirjoittanut: Amanda Pietikäinen + kirjeiden kirjoittajat
Kuvittanut: Laura Pitkänen, Minttu Ollinmäki ja Auli Pajakoski
Osta kirja:
CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa
Prisma
Book on Demand
Sopii Helmet-lukuhaasteen (esimerkiksi) kohtiin:
6. Kirjassa on monta kertojaa
13. Kirja "kertoo sinusta"
22. Kuvitettu kirja
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit
49. Vuoden 2017 uutuuskirja
Hyvä, että tehdään kirjoja rankkoja kokemuksia läpikäyneistä ihmisistä, jotta tärkeät aiheet tulevat sitäkin kautta esille.
VastaaPoistaKiinnitin huomiota kirjan kanteen, mikä toki kuvaa kirjan aihetta, mutta näyttää jotenkin vanhanaikaiselta ja luotaantyöntävältä.