torstai 18. heinäkuuta 2024

Tunnelmia kesältä 2024 osa 1 - kesäkuu

Vuoden 2024 kesäkuun voisi oikeastaan jakaa kolmeen osaan: ensin vietimme mieheni kanssa yhdessä aikaa, sitten olin kahdestaan Lakun kanssa kotona mieheni ollessa vanhemmillaan ja lopuksi itse lähdin vanhempieni luo mieheni ollessa kotona - täytyyhän Lakulla olla seuraa. Yksi isoimmista syistä, miksi aikoinaan Jämsänkoskelle muutimme, on juurikin se, että olemme kummatkin lähempänä vanhempiamme ja että kyläily vanhempien luona on helpompaa. Jämsänkoskelta on myös helppo lähteä retkille oikeastaan minnepäin Suomea tahansa ja erilaisten retkien teko onkin kesässä yksi parhaita asioita. Kesäkuun alussa yhdessä Lahdessa, puolivälissä Jyväskylässä ja lopussa Nokialla ja Tampereella.


Kesäkuun alussa kävimme Lahdessa, jossa järjestettiin Lahden Miniatyyri Markkinat. Itse kävin tapahtumassa nyt toista kertaa ja oli kiva nähdä sekä uusia, että vanhoja tuttuja. Tokihan jotain pieniä ostoksiakin tarttui mukaan!


Kuun alussa ja puolivälissä jännitin tosi paljon yhtä lääkärin tutkimusta ja kuvittelin kaikkea mahdollista. Tutkimus meni kuitenkin hyvin ja olen terve. Halusin juhlistaa asiaa päivällä Jyväskylässä ja hyvällä ruualla. Päädyimme yhteen vakiopaikkaamme, eli Keljon ABC:lle.


Laku kissa voi hyvin! Lakulla on tosin yhdessä vaiheessa ollut pissailua vääriin paikkoihin ja päätimme viedä Lakun eläinlääkärin tarkastukseen. Lakulla on muutenkin tapana käydä kerran vuodessa tarkastuksessa, jossa katsotaan mm. miltä hampaat näyttää. Kissan pissailu vääriin paikkoihin voi johtua hyvin monista syistä. Itse mietin, että todennäköisiä syitä ovat olleet helle ja vieraiden käyminen kylässä. Eläinlääkärissä Lakulla huomattiin ikenissä tulehdusta ja Laku sai kipulääkekuurin. Pissailua ei nyt ole ollut, mutta Laku on menossa uudemman kerran eläinlääkäriin hammashoitoon. Lakusta pidetään hyvää huolta!


Kuun loppupuolella menin vanhempieni luo Nokialle, jossa myös Arska kissa asustaa. Arska on iältään jo peräti 17-vuotias ja on iältään nyt toiseksi vanhin kissa joka vanhemmillani on ollut. Ikä näkyy Arskassa jo mm. siten, että hän nukkuu paljon ja on joko todella huono kuuloinen tai kuuro. Arskalla on hyvät eläkepäivät ja myös Arskasta pidetään hyvää huolta!


Vanhemmillani on iso puutarha ja äitini rakastaa erilaisia kukkia, joita oli pihassa monenlaisia, kun olin käymässä.


Vanhempani olivat hankkineet vaikka mitä herkkuja: jäätelöä, mansikoita, mustikoita... Ajattelin hieman leikitellä näillä ja koota kivan jäätelöannoksen.

Kuun lopulla olikin aika lähteä kotiin ja kohti heinäkuuta!


sunnuntai 14. heinäkuuta 2024

Euroviisut 2024 Malmö - omat pisteeni ja muita ajatuksia

Vuoden 2024 Euroviisut järjestettiin (taas kerran) Ruotsin Malmössä, kun Ruotsin Loreen voitti (taas kerran) Euroviisut olemalla ensimmäinen nainen, joka on voittanut Euroviisut kahdesti. Tänä vuonna finaali järjestettiin 11.5. päättyen Sveitsin Nemon voittoon kappaleella The Code. Kun kirjoitan tätä blogijuttua, viisuista on siis kulunut jo reilusti aikaa, mutta vasta nyt itselläni on aikaa istua kunnolla alas ja kirjoittaa ajatuksiani viimeisimmistä Euroviisuista. 

Vuoden 2024 Euroviisut oli mielenkiintoiset monella eri tapaa:

Ensimmäisenä mainittakoon se, että itse Ruotsi näkyi Euroviisuissa todella vähän. Tarkoitan, että esim. jokaisen maan esittelyvideoissa/postikorteissa ei ollut mitään Ruotsista, vaan kunkin maan vanhoja edustajia ja tietenkin esittelyt uusista edustajista. Lisäksi menneet ajat oli tämän vuoden Euroviisuissa vahvasti esillä, kun mukana oli mm. monia aiempien vuosien artisteja esiintymässä. Itse tykkäsin tämän vuoden viisuista, sillä Ruotsi on ollut Euroviisuissa nyt niin monta kertaa järjestäjänä, että myös Ruotsi maana ja kulttuurina on tullut jo tutuksi.

Toisena nostaisin esiin Euroviisulavan. Joka vuosi lava on tavalla tai toisella erilaisempi ja sitä miettii, miten lavat voi vielä kehittyä? Nyt oli mielenkiintoista nähdä plussan muotoinen lava, jonka ympärillä oli yleisöä ja artistit pääsivät esiintymään moneen suuntaan. Tähän kun lisää vielä kaikki tällä hetkellä keksityt tehosteet mitä viisuissa käytetetään niin vau!

Kolmas, ehkä isoin asia mikä tänä vuonna oli esillä, oli tapaus Israel/Gaza. Itseäni ärsyttää monien käytös todella paljon tähän liittyen. Jo ajoissa ilmoitettiin, että Israel on mukana Euroviisuissa, joten silloin myös on selvää, että Israel on joo semifinaaleissa, mutta on mahdollisuus myös päästä finaaliin, niin kuin Israel ansaituski pääsikin. En usko että kellään Israelin Euroviisutiimistä, saatika hyvin harvalla Israelin kansasta on mitään tekemistä koko Gazan tilanteen kanssa. Euroviisujen teema on United By Music, eli musiikin yhdistämä. Miksi ihmeessä tavalliset Israelilaiset ei saisi olla osana tätä porukkaa? Lisäksi Israelin kappale oli todella kaunis ja artisti hyvä - miten jotkut kehtaa buuata esityksen aikana? Itse olen todella järkyttynyt myös kansainvälisten raatien toiminnasta. En nyt muista minkä maan raatilainen sanoi, että oli pahoillaan että joku antanut Israelille pisteitä. Hei come on, Euroviisut on laulukilpailu, jossa arvostellaan lauluja ja esitystä, ei maan politiikkaa/toimintaa! Jos EBU jotain kokouksia tulevaisuudessa järjestää, omasta mielestäni pitäisi miettiä, ketä raateihin oikein päästetään. Israel sai raadeilta ihmeen vähän pisteitä. Onko raadit todella sitä mieltä, että muut kappaleet olivat vaan parempia vai eikö raadeilla riittänyt uskallus antaa pisteitä? Vai boikotoiko raatilaiset Israelia? Tällaiset asiat pitäisi mielestäni selvittää ja varmistaa, että tulevaisuudessa raadit on oikeasti ammattilaisia. Myös useampi artisti meinasi jättää finaalin väliin Israelin takia ja pari pisteiden antajaa, myös Suomen Käärijä, jätti pisteiden antamisen väliin. Miksi? Jos asia on sovittu ja pitkään ollut tiedossa että Israel mukana, niin miksi yhtäkkiä peruu? Miksi asiaa ei voi sanoa ajoissa, että ei ole mukana?

Sitten sattui vielä tapaus Alankomaat ja diskaus. No, itse en ole ollut paikalla, enkä tiedä mitä siellä tarkalleenottaen on tapahtunut, mutta jos se pitää paikkaansa, että artisti on käyttäytynyt väkivaltaisesti ja rikkonut kameran, niin en ole yllättynyt, että se johtaa myös tutkintaan ja EBU:n on pakko puuttua asiaan. Itse olen todella pettynyt Alankomaiden edustajaan, koska kyllä nyt aikuisten ihmisten, oli tilanne mikä tahansa, pitäisi osata käyttäytyä asiallisesti. Euroviisut on tapahtuma, joista moni vain unelmoi ja lisäksi Euroviisut on tapahtuma, joihin harvat pääsee esiintymään. Jos näin mieletön mahdollisuus elämässä annetaan, niin ei tälläsiä virheitä saisi tapahtua. Varmasti jokainen maa, myös Alankomaat, maksaa ison hinnan Euroviisuihin osallistumesta. En osaa edes kuvitella, miten pettyneitä paitsi itse Alankomaiden edustajat, mutta myös alankomaalaiset ovat, etteivät he päässeetkään finaaliin. Monet kuitenkin tuntuvat antaneen Alankomaan edustajalle anteeksi, sillä Joost Kleinin kappale Europapa on noussut yhdeksi tämän vuoden kuunnelluimmista Euroviisu-kappaleista. Olisi mielenkiintoista tietää, miten finaalin pisteet olisi mennyt erilailla, jos Alankomaat olisi ollut mukana? Toivottavasti tästäkin tapauksesta opitaan jotain ja EBU kehittää järjestelmiä vastaavien tilanteiden varalle.

Tulipahan tekstiä! Mutta hei, nyt siihen parhaimpaan osaan, eli omaan pistelistaan. Omat pisteeni olen antanut heti finaalin jälkeen sen hetkisen fiiliksen mukaan. Näin jälkikäteen joitakin kappaleita olisin nostanut ja joitakin laskenut, esim. Norja olisi pudonnut pari sijaa, kun taas Sveitsi ja Itävalta nousseet. Mainittakoon vielä se, että tässä annan pisteitä ihan ns. tavallisena katsojana. Jos olisin ammattilaisraadissa, silloin kappaleita pitäisi katsoa eri näkökulmista ja lista voisi näyttää ihan toiselta. Mutta, tässäpä pisteeni:

12 p - Kroatia: Kroatia oli paljon otsikoissa, kun heidän kilpailukappaleensa julkaistiin. Jotkut olivat sitä mieltä, että kappale olisi Käärijä kopio. Jopa Käärijä itse kommentoi, että kyseessä ei ole kopio. Vähän saman tyylistä hyvää meininkiä kylläkin, eikä se mielestäni väärin ole. Kertosäkeistö jää päähän ja yleisö on mukana niin laulaen, kuin tansssien. Kappaleessa on mielestäni myös hyvä tarina. Harmi, että Kroatialle kävi sama kuin Suomelle viime vuonna, eli yleisöäänillä olisi voittanut, mutta tuomariäänien takia ei.

10 p - Israel: Omasta mielestäni Israelin kappale oli kaunis, kuten myös itse esitys. Olen todella hämmentynyt siitä, miten vähän Israel sai pisteitä raadeilta. Onneksi Israel sai kuitenkin ansaitsemansa yleisöäänet ja jopa Suomen yleisöltä täydet 12 pistettä.


8 p - Norja: Norjan kappale oli mielestäni kivan erilainen, mystinen ja tykkään myös pienestä rokkivivahteesta. Olen todella yllättynyt, miten Norja oli finaalin viimeinen.
Mielestäni finaalissa oli monia paljon huonompiakin kappaleita ja esityksiä. Mutta onneksi Norja sai kuitenkin ansaitusti finaalipaikan!

Loput pisteet:
7 p - Sveitsi
6 p - Itävalta
5 p - Ranska
4 p - Georgia
3 p - Kypros
2 p - Slovenia
1 p - Ukraina

Kiitos Ruotsille upeista Euroviisuista!

Videot:
@EurovisionSongContest / Youtube.