tiistai 4. lokakuuta 2016

Taiteiden Yö (tai päivä) Rovaniemellä 10.9.2016

Rovaniemi-viikolla 5.-11.9.2016 oli paljon monenlaista ohjelmaa. Itse olin liikkeellä miesystäväni kanssa perjantaina Kansainvälisillä Suurmarkkinoilla ja lauantaina Taiteiden Yössä, tai pikemminkin päivässä, sillä ohjelma mihin osallistuin, oli päiväsaikaan. Odotuksia ja ajatuksia oli monenlaisia. Osa yllätti positiivisesti, osa negatiivisesti. Tässä jutussa kerron omista tunnelmistani ja ajatuksistani Kansainvälisiltä Suurmarkkinoilta, sekä Taiteiden Yöstä. Mikä oli parasta ja mikä huonointa?
 
Parhaat:

Sadonkorjuumarkkinat + Mahdollisuuksien tori 
Tarkoituksena oli mennä ihan vain mahdollisuuksien torille, mutta sadonkorjuumarkkinat olivat siinä samassa, joten katsottiin sitten molemmat. Mahdollisuuksien torilla oli esillä mm. erilaisia järjestöjä ja poliittisia puolueita. Olisin toivonut erilaisia järjestöjä kyllä enemmän, mutta paljon tietoa ja jotain pientä kivaa tarttui silti tältäkin reissulta mukaan. Sadonkorjuumarkkinoilla tutustuin paikallisiin tuotteisiin ja ihastelin käsityöläisten töitä. Väkeä oli paljon ja hyvä niin, etteivät Kansainväliset Suurmarkkinat vieneet näiltä markkinoita asiakkaita.
Sadonkorjuumarkkinoiden paikallisia herkkuja.


Kansainväliset Suurmarkkinat 
Kansainväliset Suurmarkkinat olivat selkeästi iso juttu Rovaniemellä ja on mahtavaa, että markkinat saatiin myös Rovaniemelle. Itse olen käynyt kyseisillä markkinoilla kahdesti Tampereella ja olen tykännyt. Markkinat eivät paljoa eronneet Rovaniemellä. Rovaniemellä oli pienenä kivana lisänä paikalliset, pohjoiset tuotteet ja markkina-alue oli järjestetty omasta mielestäni kivasti. Ehkä myös tv-mainonta teki oman osansa markkinoiden suureen kävijämäärään?
Kansainvälisten Suurmarkkinoiden halutut herkut.
Kalton Katuliitupiirustus
Katuliitupiirustus oli samassa paikassa kuin kaupunkikollaasien teko, rautatieasemalla. Katuliitupiirustus oli hyvin vapaamuotoista. Liituja oli useita värejä ja tietylle alueelle sai vapaasti piirrellä, kunhan ei mitään törkeyksiä. Todella upeita töitä olivat ihmiset piirtäneet.
Kadussa oli paljon ihania piirroksia!
Hullutellen villasta 
Hullutellen villasta oli ehdottomasti yksi suosikeistani Taiteiden Yössä. Vaikka väkeä oli paljon, istumapaikkoja järjestettiin. Tosin meidän jälkeen tuli vielä lisää ihmisiä, jotka joutuivat seisomaan. Taito Lappi järjesti tapahtuman, jossa oli mahdollista tehdä avaimenperä kierrätyshuovasta. Kierrätyshuopa oli n. sentin paksuista nauhaa, jota punottiin. Valmiiseen punottuun työhön sai lisätä esim. helmiä, nappeja tai tupsuja. Alussa työhön kiinnitettiin tietenkin avainrengas. Todella kivaa tekemistä ja henkilökuntaa auttamassa. Tietenkin oli mukavaa, ettei tämä kiva tekeminen edes maksanut mitään.
 Avaimenperät valmistettiin kierrätyshuovasta. 
Avaimenperän sai koristella esim. napeilla tai helmillä.
Ihan ok:

Neulanreikäkamera työpaja 
En osannut oikein odottaa neulanreikäkamera työpajalta mitään, kun ei yhtään tiennyt, minkälainen kamera olisi ja olisiko työpaja helppo vai haastava. Itse kameran askartelu oli todella kivaa, mutta jälkikäteen tajusin, että olisi pitänyt olla todella, todella huolellinen. Jos valoa pääsi jostain pienestäkin kohtaa kameraan vuotamaan, kuva olisi pilalla. Niin kävi itselleni. Kateeksi kävi, kun muut onnistuivat. Mutta tästäkin oppi. Ehkä joskus tulevaisuudessa valmistan itse paremman kameran mitä tässä työpajassa ja onnistun kuvaamisessakin?
Kameran askartelua.
Huonoin:

Kaupunkikollaaseja 
Kaupunkikollaaseja oli harmi kyllä huono kokemus. Odotin, että olisi ollut paljon Rovaniemi/Lappi-teemaisia lehtiä ja kuvia, mutta niitä ei ollut juuri lainkaan. Sen sijaan mm. Demiä ja Cosmopolitania löytyi paljon. Kaupunkikollaaseja tehtiin ulkona ja istuttiin maassa, alla toki oli jonkunlainen suoja. Itselleni vaan tuli sellainen olo, että tapahtuman nimenä olisi voinut olla: ”hengaile opiskelijoiden kanssa”. Kaupunkikollaasien teko oli vain sellainen oheisjuttu siinä, mitä sai tehdä. En saanut oikein selkeää vastausta, olisiko oman kollaasin saanut ottaa mukaan, vai olisiko se mennyt jonnekin esille. Joka tapauksessa, itseäni rupesi ahdistamaan niin, etten pystynyt jäämään. Ajatus oli kiva, mutta olisi voinut toteuttaa paremmin.
Rakastan erilaisia kädentaito/taidepajoja ja olisi todella mukavaa, jos sellaisia järjestettäisiin enemmän. Olisi mukavaa, jos nuorille ja aikuisille järjestettäisiin luovia kerhoja tai sitten joskus jotain pajatyyppistä toimintaa. Yleensä jos jotain pajoja on, ne on tarkoitettu lapsille tai teineille. Tykkään todella paljon myös markkinoista ja olen huomannut, että niitä ainakin Rovaniemellä piisaa! :) Mielenkiinnolla odotan, minkälaisia tapahtumia Rovaniemellä tullaan tulevaisuudessa järjestämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)