torstai 23. elokuuta 2018

Kahden eri kissan kuivaruuan tuotetiedot - mitä ajatuksia herättää?

Kissanruuasta on aina paljon keskustelua. Mikä ruoka on parhainta juuri sille omalle kissalle? Onko markettiruuat oikeasti niin paha asia, mitä annetaan ymmärtää? Aiemmin kirjoitin blogiini juttua Lakun ensimmäisten viikkojen kuulumisista ja pohdin, mikä Lakun vatsavaivoihin voisi olla syynä? Yhtenä iltana rupesin mielenkiinnosta tutkimaan, mitä kissanruuat oikeastaan sisältävät. Voisiko kaupan raksut olla syynä Lakun vatsavaivoihin? Ehkä Lakun vatsa ei kestä jotain tiettyä ainesosaa? Olemme nyt jättäneet Friskies-kuivaruuan pois ja tarjonneet Lakulle ainakin Mustista ja Mirristä saatavaa Nature's Protection Sensitive Digestion -ruokaa. Vatsavaivat ovat vähentyneet, mutta varmaksi ei voi sanoa, johtuivatko vaivat nimenomaan ruuasta vai oliko kyse jostain muusta? 

Jutussa tutkittavat kissanruuat.

Tuotetietojen lukeminen herätti monenlaisia ajatuksia. Mitä on eläinperäiset ja kasviperäiset tuotteet? Mitä kaikki E:t on? Onko kaikki tarpeellista? Mikä näistä voisi olla kissalle haitaksi? Mikä näistä voisi olla mahdollisesti se juttu, mitä Lakun maha ei kestä? Minkälaisia kokemuksia muilla ihmisillä, tai siis kissoilla on?

Katsotaan tässä välissä ne tuotetiedot (kopioitu suoraan pakkauksista tai nettisivuilta):

Friskies naudanliha, kanaa ja lisättyjä kasviksia (markettiruoka)

Friskies Sisältää* Naudanlihaa, Kanaa ja lisättyjä Kasviksia MAITTAVAA ja 100 % TÄYSRAVINTOA, joka on valmistattu valikoiduista laadukkaista raaka-aineista.

AIKUISEN KISSAN TÄYSRAVINTO. KOOSTUMUS: Viljaa, lihaa ja eläinperäisiä tuotteita (10 % *), kasviproteiinitiivisteitä, kasviperäisiä tuotteita, öljyjä ja rasvoja, kivennäisiä, hiivaa, kasviksia (vihreät, oranssit ja vaaleat pelletit: 0.13% kuivattuja kasviksia, vastaa 1 % kasviksia). 
* vastaa kosteutettuna 20 % lihaa ja eläinperäisiä tuotteita, vaaleanruskeat, tummanruskeat ja punaiset pelletit: väh. 4 % naudanlihaa ja 4 % kanaa.
LISÄAINEET: RAVITSEMUKSELLISET LISÄAINEET KY/kg: Vit A: 12 500 ; Vit D3: 1 000, mg/kg: Fe(E1): 145; I(E2): Cu(E4): 35; Mn(E5): 16; Zn(E6): 183; Se(E8): 0,25. Tauriini: 870 mg/kg. Sisältä'ä väriaineita ja antioksidantteja.
Proteiini: 30.0% Rasva 10.0% Hehkutusjäännös: 7.5% Raakakuitu: 2.5%

Nature's Protection Sensitive Digestion (eläinkaupan ruoka herkkävatsaiselle kissalle)

TÄYSRAVINTO AIKUISILLE KISSOILLE
1 vuoden iästä eteenpäin

Koostumus: siipikarjajauho, perunahiutale, siipikarjarasva, perunaproteiinin, riisi, sokerijuurikasmassa, ohra, kuivattu kananmuna, kalajauho, dynaaminen mikronoitu klinoptiloliitti (1%), oluthiivaa, sikuriuute, mannaanioligosakkaridi, yucca-uute, samettikukkauute.
Ravitsemukselliset lisäaineet (1 kg:ssa)  vitamiini A (retinoli E672) 25 000 IU, vitamiini D3 (kolekalsiferoli E671) 1 875 IU, vitamiini E (α-tokoferoli 3a700) 688 mg, rauta (E1) 62,5 mg, jodi (E2) 1,9 mg, kupari (E4) 6,3 mg, mangaani (E5) 25 mg, sinkki (E6) 143,75 mg, seleeni (E8) 0,125 mg, tauriini 1 250 mg, L-karnitiini 100 mg. Teknologiset lisäaineet: rosmariiniuute, luonnollisista lähteistä peräisin olevat tokoferoliuutteet (E306). 
Ravintoaineet: Raakaproteiini 32%, Raakaöljyt ja-rasvat 20%, Raakatuhka 6,5%, Raakakuitu 2,1%, Kalsium 1,1%, Fosfori 0,9%, Kalium 0,7%, Natrium 0,5%, Omega 3 0,25%, Omega 6 4,62%. Metaboloituva energia 384,2 kcal/100g.

Huom! Tässä on vain 2 erilaista kuivaruokavaihtoehtoa. Erilaisia kuivaruokia löytyy niin sisä- kuin ulkokissoille, pennuille, senioreille, leikatuille... Merkkejä ja makuja on monia!

Toisaalta tiedän kissoja, joille marketin raksut - myös tämä kyseinen Friskies sopii. Toisaalta nämä kyseiset kissat syövät paljon muutakin, kuten märkäruokaa ja oikeaa lihaa. Ehkä pieni määrä ei siis ole pahaksi, mutta jos koko ravinto on pelkkiä raksuja, on fiksua hankkia parempaa vaihtoehtoa? Näin siis itse ajattelen. Toki parempi ruoka maksaa enemmän, mutta meilläkin jos Laku ei syö märkäruokaa, niin rahat, mitkä menisivät märkäruokaan, voi laittaa laadukkaampaan kuivaruokaan. Ja muutenkin: kissan hyvinvointihan se on tärkeintä. Jos joku ruoka sopii Lakulle hyvin, sitten ostamme sitä. Ja niinkuin ihmisiä, myös kissoja on niin monenlaisia. Toiset tykkää kuivasta, toiset märästä, toiset molemmista ruuista. 

Mitä tällä blogijutulla haluan sanoa? Kissanruuissa on valtavia eroja. Kissoja on monenlaisia. Ruokia on monenlaisia. Ruokinnalla on iso merkitys kissan terveyteen. Ruuista ja kissoista voi rohkeasti kysyä esim. eläinkaupoista.

Pidetään kissoista hyvää huolta ja annetaan kullekkin sopivaa ravintoa! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)