maanantai 16. toukokuuta 2016

Katsaus Olin Isisin vanki -kirjaan

Viime vuosina on ollut todella paljon puhetta Lähi-idän tilanteesta, Isisistä, sekä pakolaisista. Ihmisillä on todella paljon ennakkokäsityksiä, ja en usko, että media pystyy millään kertomaan kaikkea. Monesti olen miettinyt, että olisi kiva kuulla joltakin pakolaiselta itseltään tarinansa. Kun huomasin Olin Isisin vanki kirjan, ajattelin, että ehkä tästä kirjasta saa kuvan ainakin yhden pakolaisen elämästä. 

Kirja: Olin Isisin vanki  (Farida Khalaf ja Andrea C. Hoffmann  )

Mitä kirja sisältää?
Kirja kertoo tositarinan Faridasta, 17-vuotiaasta tytöstä. Farida asuu kirjan alussa pienessä Kocho-nimisessä kylässä Pohjois-Irakissa perheensä kanssa. Kirjan alku on ihanaa luettavaa, kun kaikki on vielä hyvin. Faridalla on perhe, ystäviä, kiva koti ja hän menestyy koulussa. Vaikka muualla Irakissa käytiin taisteluja, ei Farida uskonut, että kukaan pientä kylää valtaisi. Toisin kävi. Alkoi useita kuukausia kestänyt tuska. Kylän miehet tapettiin. Naiset ja lapset otettiin vangeiksi. Nuoret naiset ja tytöt myytiin. Heitä raiskattiin, pahoinpideltiin ja kohdeltiin huonosti. Kirjan lopussa Farida ystävineen onnistuu kuitenkin pakenemaan ja saa apua pakolaisleiriltä. Nykyään Farida asuu Saksassa keskittyen koulunkäyntiin.

Yleinen arvio kirjasta

Lähdin hakemaan pakolaisen tarinaa, ja sellaisen myös sain. Osasin odottaa rankkaa tarinaa, mutta kirja oli vielä rankempi, mitä osasin kuvitella. Miten nykypäivänä voi vielä tapahtua jotakin tällaista? Miten uskonto on joillekin niin voimakas asia elämässä? Luulisi, että jokainen haluaisi rauhaa, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta, mutta miten joku voi kuvitella, että kaikki kirjassa tapahtuneet kauheudet olisivat oikeutettuja? Kirja herättää valtavasti ajatuksia ja varmasti myös keskusteluakin. Huomasin joskus ainakin Iltalehdessä olleen juttua Faridan tarinasta. On todella rohkeaa lähteä tekemään kirja aiheesta ja on hienoa, että tällainen kirja on tehty. Uskon, että kirja avaa monien ihmisten silmät ja ehkä pakolaisiinkin saatetaan suhtautua eri tavalla. Kun kävelemme kadulla, emme tiedä kenenkään tarinaa, oli henkilö sitten Suomesta tai ulkomailta. Jos asuminen omassa kotimaassa on tehty mahdottomaksi, on hienoa, että edes jotkut saavat uuden alun toisessa maassa, jossa on turvallista. Esim. Faridan unelmana on olla jonakin päivänä matematiikan opettaja. Hän ei olisi halunnut lähteä kotimaastaan, mutta kotimaassa elämä oli tehty todella vaikeaksi. Toivon Faridalle kaikkea hyvää. Kirjaa suosittelen, mikäli aihe kiinnostaa, ja on valmis lukemaan oikeasti todella rankkaa tekstiä. Rohkeaa tekstiä. Rankka tositarina. Itse antaisin kirjalle arvosanaksi 4/5, mutta on muistettava, että arvosanat perustuvat omiin mielipiteisiini.

Ihmettelen, miksi kirjoissa ei ole ikäsuosituksia, kuten elokuvissa ja peleissä? 


Vinkki! Tällä kirjalla kuittaantuu peräti 9 osaa vuoden 2016 Helmet-lukuhaasteessa!

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:
Saksankielinen alkuteos: Das Mädchen, das den IS besiegte
Julkaistu suomenkielisenä: Huhtikuu 2016
ISBN: 978-952-312-293-2
Kirjastoluokka: 99.1
Koko: 224 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Minerva
Kirjoittanut: Farida Khalaf ja Andrea C. Hoffmann
Suomentanut: Anne Mäkelä
Kansi: Taittopalvelu Yliveto Oy 

Osta kirja:
CDON
Adlibris  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)