sunnuntai 18. elokuuta 2024

Katsaus Yhteinen sävel -kirjaan

Euroviisut on mielestäni ihana tapahtuma monestakin syystä. Ei ainoastaan musiikin takia, vaan kyseisessä tapahtumassa on niin paljon muutakin. Nykyään musiikin lisäksi esityksiin panostetaan ja show on kasvanut kokoajan isommaksi ja isommaksi. Lisäksi on kiva tutustua niin isäntämaihin kuin osallistujamaihin. Vuosien mittaan tapahtuma on saanut paljon uusia osallistujamaita, jonka myötä myös paljon uusia faneja. Euroviisuissa on ihana nähdä, miten niin monesta maasta ja kulttuurista ihmiset kokoontuvat yhteen ja kaikilla on jotain yhteistä. Kun viisuja katsoo, monesti olen kadehtinut, miten onnekkaita jotkut ovat, kun pääsevät tapahtumaan ihan paikanpäälle! Euroviisuja katsoo vuosittain miljoonat katsojat ympäri maailmaa ja ainakin nimenä Euroviisut on monelle tuttu. Onkin hienoa, että joku on keksinyt, että hei, tästähän voisi saada hyvän tarinan - ja vielä hyvän sellaisen!


Mitä kirja sisältää?
Kirja alkaa Brightonista, Iso-Britanniasta vuodesta 1974. Ajalta, jolloin Euroviisut oli tapahtuma, missä yleisössä istuttiin nätisti taputtaen kappaleiden päätyttyä. Kun Abban Waterloo päättyy, Tom ja mystinen tyttö ei muista välitä vaan osoittavat suosiota seisoen kädet korkealla taputtaen. Tytön ja Tomin katseet kohtaavat ja heidän tarinansa alkaa. Vuosia myöhemmin Tom ja mystinen tyttö Julie ovat Millien isovanhempia ja he menevät yhdessä Millien ystävän Jamesin kanssa Osloon, Norjaan, vuoden 2010 Euroviisuihin. Oslossa Millie ja James tutustuvat australialaiseen Noahiin ja saksalaiseen Ingridiin ja he tekevät sopimuksen nähdä toisiaan joka vuosi Euroviisujen merkeissä. Kirjan tapahtumat kestävät aina vuoden 2023 Liverpoolin, Iso-Britannian Euroviisuihin ja vuosien varrella tapahtuu kullakin ystävyksellä paljon: ystävyyttä, rakkautta, menetyksiä, opiskelua, uusia uria ja monenlaisia muita tapahtumia. Ajat muuttuvat, ihmiset muuttuvat. Pysyykö ryhmä kasassa? 

Yleinen arvio kirjasta:
Aluksi hieman pelästyin, kun kirja alkoi vuodesta 1974, että miten vanhoja asioita kirjassa tullaan käsittelemään? Siksi lähinnä, että itse aloin seuraamaan viisuja säännölisesti vuodesta 2006, josta eteenpäin voin sanoa, että itselläni on muistoja jokaisista Euroviisuista siitä eteenpäin. Sitä aiempiin en osaisi samaistua, millaista aikaa silloin elettiin ja millaista Euroviisuissa on ollut. Onneksi kirjassa hypätään kuitenkin vuoteen 2010 ja Oslon Euroviisuihin, jotka muistan hyvin. Kirjan tapahtumia osaa jotenkin selkeästi kuvitella mielessään, kuten yleisön, lavan ja esitykset. Jos lukijalla ei ole muistikuvia joistakin viisuista, onneksi esim. Youtube on täynnä esityksiä kultakin vuodelta. Mitä tulee kirjan henkilöihin, tykkään siitä, että kaveriporukassa on hyvin erilaisia henkilöitä erilaisista taustoista ja miten elämät menee ihmisillä eri tavoilla. Tykkään myös siitä, että vaikka vuosia kuluisi, myös aikuisempana voi löytää oman juttunsa ja toteuttaa unelmiaan. Sanoisin, että kirjassa on useita hyviä sanomia. Jotkut kirjan luvuista oli vähän turhan pitkiä, mikä välillä hidasti omaa lukemistani, mutta sitten toisaalta tarina oli niin mielenkiintoista, että pitkätkin luvut luki nopeasti. Itse tykkäsin kirjasta kovasti ja suosittelisin kirjaa etenkin Euroviisufaneille ja nuorille aikuisille. Oma arvioni 4/5.

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.

Tutustu myös lukunäytteeseen kirjasta tästä.

Kirjan perustiedot:
Englanninkielinen alkuteos:
Somewhere in the Crowd
Julkaistu: 4/2024
ISBN:
9789524100502
Kirjastoluokka: 84.2
Koko: 315 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Minerva
Kirjoittanut: Katrina Logan
Suomentanut:
Matilda Forstadius

Osta kirja:
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa

Prisma
Minerva

Sopii Helmet-lukuhaasteen 2024 (esimerkiksi) kohtiin:
7. Kirjassa rakastutaan
17. Kirjassa on ärsyttävä henkilöhahmo
29. Kirjassa valehdellaan
49. Kirja on julkaistu vuonna 2024

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)