tiistai 16. huhtikuuta 2024

Katsaus Valinta-kirjaan

Kun huomasin Valinta-kirjan esittelyineen aikoinaan kirjakatalogissa, oli itselleni selvää, että tämä kirja on saatava. Olen todella kiinnostunut aiheesta, millaista lottien elämä oli aikoinaan sodassa. Aiheesta toki on kirjallisuutta olemassa, mutta on todella mielenkiintoista, että vielä tänäpäivänäkin aiheesta kirjoitetaan. Yleensä jos miettii sotakirjoja, ne kertovat lähinnä sodasta yleisesti tai miesten tarinoita. Myös naisilla oli sodassa iso, omanlainen merkityksensä ja oli mielenkiintoista tarttua tähän kirjaan!


Mitä kirja sisältää?
Kirja kertoo Raakelista, juuri lukion päättäneestä nuoresta naisesta, joka päättää hakeutua heti lukion jälkeen Syvärannan lottaopistoon tavoitteenaan päästä lotaksi. Koulutusta ei keretä pitää kauaa, kun esimmäiset oikeat tehtävät jo alkavat ja Raakel päätyy viestintälotaksi Hankoon. Raakelin tie jatkosodassa on kuitenkin pitkä ja raskas. Eteen tulee uusia erilaisia tehtäviä, uusia kaupunkeja, uusia haasteita ja uusia ihmisiä. Vaikka eletäänkin sodan keskellä, mahtuu elämään myös perhesuhteita, ystävyyttä ja ehkä ripaus romantiikkaakin. Eikä elämä ole myöskään pelkkää sotaa. Välillä saatetaan juhlia, välillä käydä kahvilla ja välillä tehdä aivan arkisia asioita. Miten Raakel pärjää lottana?

Yleinen arvio kirjasta:
Juuri tälläistä kirjaa olen kaivannut! Selkeää tarinaa, missä kerrotaan paljon millaista elämä lottana on ollut. Kaikki se, miten lotaksi on opiskeltu, millaisia tehtäviä on ollut ja millasia tehtävät ovat olleet noin käytännössä. Kirja avasi myös siinä omia silmiäni, että vaikka onkin lotta, on elämässä muutakin kuin lotan tehtävät. On perhe, sukulaiset, ystävät ja muut läheiset. Lisäksi elämä ei ole ollut pelkkää työntekoa, vaan on ollut myös vapaa-aikaa ja oli mielenkiintoista lukea myös siitäkin, miten sota-aikana vietettiin vapaa-aikaa ja juhlittiin. Kirjahan oli pitkä, lähes 500 sivua. Välillä kirjan lukeminen itselläni pysähtyi, kun edessä oli isompi kappale luettavaksi. Kappaleiden pituudet siis vaihtelevat paljon. Vaikka kirja on pitkä, se on vain hyvä, koska luettavaa piisasi paljon ja näin sai kokoajan uutta infoa, millaista elämä lottana on ollut. Itseäni kiinnostaisi kovasti tietää, miten paljon Raakelin tarina pohjautuu tosielämään? Olen todella hämmentynyt siitä, että Valinta on kirjailijan esikoisteos. Tarkoitan, että miten esikoisteos voi olla näin hyvä? Arvostan, että aiheen tutkimiseen ja kirjoittamiseen on nähty aikaa ja vaivaa! Toivon todella, että kirjailija jatkaa kirjojen kirjoittamista pitkään. Oma arvioni kirjasta 4/5.

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.

Kirjan perustiedot:
Julkaistu: 2022

ISBN:
9789520435714
Kirjastoluokka: 84.2
Koko: 480 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Tammi
Kirjoittanut:
Silja-Elisa Laitonen

Tutustu myös sarjan muihin kirjoihin:
Haavat (2023)

Osta kirja:
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa

Prisma

Sopii Helmet-lukuhaasteen 2024 (esimerkiksi) kohtiin:
25. Kirjassa vietetään juhlapyhää (esimerkiksi joulu tai juhannus)
29. Kirjassa valehdellaan
35. Kirjassa vietetään aikaa luonnossa
37. Kirja, joka herättää voimakkaita tunteita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)